a kiedy to dokładnie?
Wersja do druku
Jeszcze dokładniej?
Proszę:
Wrzeszcz ul. Kochanowskiego
(Jan Kochanowski (ur. 6 czerwca 1530 w Sycynie koło Zwolenia, zm. 22 sierpnia 1584 w Lublinie) – wybitny poeta polski epoki renesansu, sekretarz królewski. Dawniej nazywany "ojcem poezji polskiej" (gdy nie pamiętano poetów średniowiecza, takich jak Władysław z Gielniowa), dziś – "poetą egzystencji" (w swoich utworach często nawiązywał do motywu maski oraz motywu theatrum mundi – świata jako teatru). Był przedstawicielem filozofii eklektycznej – stoicyzmu, epikureizmu, renesansowego neoplatonizmu i głębokiej wiary w Boga, łącząc tradycję antyku i chrześcijaństwa.
Pochodził ze szlacheckiej rodziny Kochanowskich herbu Korwin, był synem Piotra Kochanowskiego, sędziego ziemskiego sandomierskiego i Anny Białaczowskiej herbu Odrowąż. Poetą renesansu był też jego brat Mikołaj, a tłumaczem w epoce baroku - bratanek Piotr .)
Fotofil mi chodzilo o miejsce a nie kto to byl Kochanowski ;] ale spoko, przemaszeruje cala ulice wiec moze znajde, daleko nie mam.
luzik juz:) Kochanowskiego ma kawalek i bardziej mi chodzilo czy kierunek do Klinicznej czy wlasnie w strone Letnicy :) a co do Letnicy hmm tam prawie sama patologia ;) ( bez urazy jesli ktos tam mieszka )
robgr85 jestem z wrzeszcza jakbys szukal kompana to z mila checia tez tam wyskocze, w dwojke razniej i bezpieczniej.
moze jakas wieksza grupa chetnych by sie znalazla?? bo roznie tam moze byc z nie milymi typkami ;/;/
sa tam z tego co pamietam dwie stare stacje kolejowe : Gdanska Kolonia i Gdansk-Zaspa towarowa, o ile jeszcze tam stoja, wiec widok starych ruin stacji tez bylby mily
ps. ciekawe ile to tam jeszcze postoi w zwiazku z budowa Baltic Arena bo pewnie beda tereny wokol upiekszac albo burzyc, wiec za to pewnie tez sie wezma...
Ja wrócę jeszcze do "pleneru" w Malborku - kilka fotek i serdeczne podziękowania dla Janusza i jego małżonki :)
1. Janusz pod Malborkiem
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Dla zainteresowanych :
W sobote ( jutro) do Gdyni ( nabrzeze francuskie) przyplynie " Queen Victoria" - jeden z najbardziej komfortowych statkow swiata. Statek bedzie cumowal od godziny 6.30 do 14.
O 11 na nabrzezu pomorskim zostanie odslonieta tablica "QV" przy muzyce kwartetu smyczkowego.
Wiecej szczegolow jest w dzisiejszym DzB.
jutro tam będę - może uda mi się załapać na jakiś holownik :D