Odp: Serwis Canona w Berlinie - gdzie i jak szybko.
Ktoś korzystał może z tego serwisu? Elektro Optyka ?
[Reg.pkt 8.]
W Berlinie wymieniałem 2 razy migawkę. w 1ds mk2 i parę lat temu likwidowali mi FF w 40d. Świetny serwis !
Co do serwisu niemieckiego może jest i solidny, ale koszt przesyłki jest bolesny. Kiedyś robiliśmy w Niemczech akcję update Minolt 9 w kilku chłopa. Zebraliśmy aparaty, popchnęliśmy do Szczecina do kolegi który przejechał się parę kilometrów za niemiecką granicę i z najbliższej miejscowości posłał do Bremen nasze dziewiątki. Niestety obeszliśmy się smakiem, bo okazało się, że nie mają już do tych minolt płytek scalonych, które pozwalały na update do napędu SSM. Ale aparaty wróciły całe, nawet je tam przeczyścili nam. W sumie całe szczęście że na przesyłce zaoszczędziliśmy tym karkołomnym manewrem.
Witajcie,
Muszę odgrzebać temat....
Cała historia.
Jakiś długi czas temu wysyłałem moje body (50D) do kalibracji na Żytniej. Po powrocie aparat musiał trochę przeleżeć bo nie miałem możliwości sprawdzenia kalibracji. Jakież było moje zdziwienie gdy po podpięciu obiektywów, oba nie ostrzyły w punkt. Kontakt do Żytniej i informacja, że to normalne, że teraz to trzeba jeszcze obiektywy do body skalibrować. Odpuściłem....ale nie o tym.
Oba musiałem mikroregulować. Jeden się udało wyregulować, ale dla drugiego zabrakło skali na body. Od tamtej pory obiektyw ten nie był używany, po prostu nie miałem potrzeby.... ale postanowiłem do niego wrócić....
Wiedząc jakie jest podejście na Żytniej ( bo po moim telefonie serwis dalej twierdzi, że to normalne i że jest konieczność jeszcze kalibracji szkieł...a co więcej, mówi, że to jest zalecane przez producenta....) chciałem wysłać body do Berlina....
Z wątku dowiedziałem się jednak, że tam trzeba zawieźć osobiście....nie miałbym z tym problemu... ale chodzi mi o rzetelność tej kalibracji.
Czy po niej MA będę mógł ustawić na "0"?? Albo przynajmniej oba obiektywy będę mógł wyregulować??
Bo jestem w kropce....bo jak skalibrują "po swojemu" i okaże się, że oba obiektywy wyjdą poza skalę MA to już całkiem się załamię....
Powiedzcie jeśli wiecie, jak oni rozumieją kalibrację...?
Spróbuj najpierw jednak na Żytniej skalibrować body z obiektywami. Ja kalibrowałem jeden obiektyw w Dusseldorfie (bo tam mieszkam) a drugi w Warszawie bo często przyjeżdżam do Polski i przy okazji wstąpiłem do nich. Z obu kalibracji jestem zadowolony, kalibrację obiektywów w body mam na 0. Body: 5DIII, 24LII, 50 1.4 + 85 1.8. Resztę szkieł mam bez kalibracji ale trafiają w punkt.