Złotą godzinę dla nocnej fotografii - okolice 16 w zimie i 21-22 w lecie.
Wersja do druku
To wszystko zależy... dla mnie często "złota godzina" dla fotografii nocnej to 3-4 rano w weekend najlepiej,
ze względów czysto praktycznych - zero ruchu na drogach, pieszych na chodnikach i innych "przeszkadzajek" ;)
A najlepiej wtedy się prezentuje iluminacja budynków i innych obiektów.
I w związku z tym, tak się zastanawiam, jak nazwać ten czas...:roll:
No bo skoro "złota" jest wieczorem, "niebieska" o świcie, to może... "czarna godzina" :lol: :wink:
Pozdrówka!
Witam :). Mam Canona Eos-a 1000D od 3 dni i chciałbym dowiedzieć się jakie są najlepsze ustawienia do zdjęć nocnych. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam :)
Sprecyzuj troszkę bardziej. Czy statyw, czy ręka. I czego to mają być zdjęcia gwiazdy architektura?
statyw i dość długi czas, adekwatny do fotografowanego obiektu
Jeśli interesuje Cię fotografia nocnego nieba to ten wątek powinieneś przeczytać
http://canon-board.info/showthread.php?t=28544
A tak poza tym, co byś nie chciał focić to i tak potrzebny statyw , nastawy pól automatyczne czyli priorytet czasu, ewentualnie całkowity manual.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i dziobolek mnie ubiegł
wydaje mi się ze co do ostawień to najważniejsze zeby bylo stabilnie i wilgoci zęby nie było bo puszka mało szczelna :D
solidny statyw, iso 200, i manualne ustawianie expozycji, nie potrzebny ci jest wężyk spustowy ponieważ aparat posiada dość szczwaną opcje wyzwalania czasowego,
ale nie wiem na ile to pomocne bo może chcesz robić zdjęcia w biegu a wtedy statyw odpada :D
nastepnym razem sprecyzuj pytanie