Fajne sampelki :)
pozdrawiam.
Wersja do druku
Fajne sampelki :)
pozdrawiam.
Przepraszam,ze sie podpinam tutaj, ale czy ktos moze podpinal Tokine 12-24 pod APS-H lub FF ? jak to wyglada, od jakiej ogniskowej niewidac winiety i czy niema problemow technicznych z podpieciem ?
Może ten wątek będzie lepszy?
http://canon-board.info/showthread.php?t=13427
Przemku, a mógłbyś pokazać tą winietę przy 11mm?
Potwierdzam, obiektyw miodzio. Po wyjęciu z pudełka od razu rzuca się w oczy znakomita jakość wykonania. Jest ciężki, metalowy i piękny:) Pierścienie chodzą ze szlachetnym oporem, a rozłożysty tulipanek wymoszczony jest od środka miłą w dotyku, mięciusią materią. Tamron 28-75 wygląda przy nim jak zabawka z bazaru.
Autofokus świetny. Problem pojawiał się właściwie wyłącznie w momentach kiedy sam już ledwo co widziałem w wizjerze (20d). Nie jest bezgłośny ale ciche popiskiwanie nie płoszy gołebi jak wiertara tamrona.
Przewaliłem wszelkie możliwe testy i zasięgnąłem opinii wielu mądrych ludzi i w końcowej fazie eliminacji pozostały 17-40 f4L, 10-22 i rzeczona 11-16 f2.8. Wybrałem Tokinę ze względu na światło i okazało się to być świetną decyzją. Po doświadczeniach z Tamronem z lekką (sarkazm) nieufnością podchodziłem do ostrzenia przy 2.8 w normalnym byle jakim świetle zastanym ale spotkała mnie mega niespodzianka. Nie ważne jaka ogniskowa, nie ważna jaka dziurka ostrość jest w pytke. Brzegi kadru ok jak na taki szeroki kąt. Nie miałem w ręku 16-36L ale patrząc po zdjęciach to Tokina w tej kategorii mocno wygrywa. No i do tego można ją przykręcić do pełnej klatki!! Negatyw z elana 7e czeka jeszcze na wywołanie ale coś mi mówi, że nie będzie źle:)
Do subiektywnych minusów zaliczyłbym tylko ten sposób przełączania trybu autofokusa o dumnej nazwie;)
To takie moje 3 grosze w temacie;) Pozdrawiam!
Czy mógłby ktoś wystawić próbkę zdjęcia zrobionego z lampa błyskową?
11mm f/2.8 z lampą (sRAW1 z 50D)
[/IMG]
crop
[/IMG]