-
jakie są zmiany w v12 nikt nie napisał
w między czasie ALLBEST wypuścił v15 http://malbe.nm.ru/chdk/
zmiany:
Review of new functionality and fixes:
NEW EWAVR feauteres :
+ raw files merging
+ raw files development (averaging of several raw files via file system)
+ Added free/total space message in file browser
+ Added bad pixels patch (experimental) (via file- pattern)
and from myself:
+ Added new menu key for EWAVR option "Show OSD in review mode"
+ Barney Fife English grammar corrections in menu items names
+ Fixed: errors in basic commands "Set_av96_direct" and "get_far_limit"
+ Fixed: false visualisation of overridden shutter speed values that greater than 0.32767 or Subject distance values that greater than 32.767
+ Fixed: Now Tv-bracketing should properly work on ixus800-sd700
+ The Algorithm of Subject Distance Override was changed. Now every shift of subject distance override value changes its quantity by adding or subtracting of factor value. For example if value factor of 100 is set and subject distance override value is equal to 89 than pressing of key "KEY_RIGHT" results in changing of subject distance override value to 189. It can be expressed via next equation: NewSD=OldSD+(-)factor. Besides in alt mode with manual focus mode extra visualization was added. Now value factor is showed on the display. Additionally when subject distance is changed via alt mode feature focus is set in real time
+ Now real apertures values is showed in the menu "Override Aperture Value"
-
w nowej wersji jak wleziemy w menu RAW/RAW develop otworzy się nam File Browser-przeglądarka plików
jeśli zrobiliśmy wcześniej 2 lub więcej fotek w formacie RAW - to po zaznaczeniu ich z menu przeglądarki można wybrać RAW SUM lub RAW AVERAGE czyli
sumowanie RAW-a lub uśrednianie RAW-a
użyteczne to jest przy astrofotografii,fotografii nocnej lub łączeniu fotek z wysokim ISO żeby się pozbyć szumów na zdjęciu
pliki RAW są domyślnie zapisywane z rozszerzeniem *.CRW
plik wynikowy z sumy lub uśredniania nazywa się jak ostatni RAW tyle ,że z rozszerzeniem *.WAV (pewnie inaczej się nie dało)-musimy mu więc zmienić nazwę na numerek wiekszą na przykład i dać rozszerzenie *.RAW
pliki RAW można obejrzeć korzystając z darmowej przegladarki do obrazków XNVIEW (po polsku)
http://pagesperso-orange.fr/pierre.g...ndownload.html
-
Niestety, nie wiem czemu, ale nie mogę zmienić rozszerzenia pliku na *.RAW. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób to robiłeś?
-
jak? normalnie ;) przegrałem pliki na kompa i tam zmieniłem
-
Ja też zrzucam je na kompa i po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na plik dopisuję na końcu .RAW, albo .CRW, ale nadalnic ich nie widzi (DNG4PS, Xnview itp.)
-
hmm
no to nie wiem
zrobiłem 2 RAW-y zsumowałem je wyszedł mi *.wav,przegrałem na kompa,pod TotalCommanderem zmieniłem nazwę na *.crw i Xnview mi plik wynikowy pokazał (normalnie go używam do oglądania plików *.CRW)
-
Dzięki, rzeczywiście w Total Commanderze zmieniają się na *.CRW bez problemu. Wcześniej robiłem to po "windowsowemu" i nie wychodziło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak się okazuje funkcja RAW Develop ma jeszcze jedno zastosowanie. Kiedy wejdziemy w menu RAW/RAW Develop i po otworzeniu przeglądarki "klikniemy" na jeden plik RAW to pojawia się informacja, aby przełączyć się do trybu robienia zdjęć (trzeba mieć włączoną opcję zapisu w RAW) i zrobić zdjęcie. W rzeczywistości aparat nie zrobi żadnego zdjęcia tylko wywoła wybrany wcześniej plik RAW do pliku JPG. Dzięki temu będziemy mogli podejrzeć go na LCD w trybie podglądu zdjęć. Identycznie da się wywołać również pliki z rozszerzeniem *.WAV
-
-
v16
zmiany w v16:
1.EWAVR Small patch in bad pixels patching (for RAW)
EWAVR Clarification:
This feature is turns on if text file with name "badpixel" exists in the CHDK directory
Line structure of trhis file:
x1,y1
x2,y2
and so on
Here {xn,yn} are coordinates of bad pixels in RAW file format
To recieve this coordinates you should to capture shoot with a cap on the objective. After that you can use this program:
http://ewavr.nm.ru/chdk/show_bad.zip
super-czyli mamy maskowanie bad pixeli bezpośrednio już w aparacie!!!
2.From myself:
FIXED: Camera hangs up during operation with focus distance in alt-mode when flash is turned on ("flash on" mode)
Added additional level of compatibility with different camera models. For example now property cases of 560 is the same as 570's (thanks to EWAVR)
Excluded not functional menu items for SD (ixus) and a560 cameras
ze strony Allbesta mozna pobrać nowy plik językowy english.lng
-
programu do przygotowania listy bad pikseli używa się z linii komend
show_bad.exe raw_file <threshold>\n
przykładowy plik wynikowy działania programu:
417,3
1616,4
2294,7
2780,7
169,8
545,9