Kurcze nawał pracy zapomniałem całkiem o niej musimy się umówić na odebranie jej. Wybierasz się do Dąbrowy może przy okazji moją byś wymienił :)
Wersja do druku
Kurcze nawał pracy zapomniałem całkiem o niej musimy się umówić na odebranie jej. Wybierasz się do Dąbrowy może przy okazji moją byś wymienił :)
Witam serdecznie (tak, to moj pierwszy post na forum i nie "bijcie" jak przez niedopatrzenie zdublowalem istniejacy i aktualny, podobny temat ;) )
Pozwole sobie odgrzebac troche ten temat i zapytac o pare spraw zwianych z matowkami do 40d. Mianowicie, jako ze uzywam na ogol szkiel "m42", poszukuje matowki do manualnego ostrzenia w szerokim zakresie przyslon i w zwiazku z tym kilka pytan.
Z tego co sie orientuje, zakup canonowskiej matowki ef-s nie ma sensu (moze sie myle) i w zwiazku z tym prosilbym o informacje, czy ktos w Polsce wykonuje matowki wspomnianego wczesniej typu (oprocz Andee`go, ktory jak widze chyba juz zaniechal ich wytworstwa)? Jesli nie, to czy jedynym wyjsciem jest zakup Katz`owych? Jakiej sa one jakosci? I ostatnie pytanie: czy istnieje matowka od innego eos`a pasujaca do 40tki (pewnie nie, no ale... w koncu nadzieja jest jak "tradycja, to jest cos... ekstra")?
Witam
Mam pytanko, czy ktoś może używał matówki EF-S do 40d, zamiast oryginalnej EF-A. Chodzi mi o wasze opinie, podobno jest w niej o dużo łatwiej ustawić ostrość przy makro??, jak tak to na jakiej zasadzie, czy są tam jakieś kreski, które należy zgrać, czy może jakoś inaczej??.
Pytam się bo fotografuję w studiu tylko makro, przedmiotów 1-4mm i czasami mam problem z ustawienie ostrości ,oczywiście w MF.
Będe wdzięczny za wasze opinie, nie chę wyrzucać 150 zł bez potrzeby.
A jeszcze jedno, czy punkty AF 9 są umieszczone na matówce???, czy po zmianie matówki już ich nie będzie.
Dzięki
PADI
Witam
Właśnie na dzień dzisiejszy używam LV + 10% zoom, całkiem OK, ale może przy pomocy tej matówki będzie łatwiej????????
LV jest najlepszy. matówka do nastaw ręcznych jest jaśniejsza ale szybciej się ściemnia. czyli jeśli robisz makro używając pierścieni lub mieszka to będziesz miał za ciemno i nic nie zobaczysz.
Dzieki za Odp. czyli wiem, że już nic nie poprawię, Uzywam LV+10% zoom, obiektyw mam tez do makro.
Dzieki za rozjasnienie sprawy, nie chciałem wyrzucac nastepnych 150 zł w błoto.
NARA
Używał ktoś z was matówki EF S z ciemniejszymi obiektywami (4-4,5)?
Wiem, że będzie ciemniej, ale czy na tyle, że zakup nie ma sensu?
Ja moge powiedzieć na podstawie zenita, że do 5,6 spokojnie moge ostrzyć a później zaczyna się robić zbyt ciemno.