Dlaczego "muszą" ? A co jeśli ktoś specjalnie chce by tylko jedno oko było ostre?
Wersja do druku
bardzo ładno-śliczne !! !! !!
50/1.4?
a widziałeś w jakim kolorowym magazynie na okładce zdjęcie tylko z jednym ostrym okiem gdy widać drugie w całości ... bo ja nie;) to błąd w sztuce!
możesz sobie pozwolić na takie podejście do tematu tylko wtedy gdy drugie nie ostre oko nie zajmuje tak dużej części kadru... i chcesz postawić akcent na to właśnie ostre oko np reklama szkieł kontaktowych, choć nie widziałem jeszcze takiej ...
A dlaczego okładki magazynów muszą być wyznacznikiem? A co jesli ktoś chce robić zdjęcia po swojemu a nie "bo takie są w magazynach" ?
Gdzie miejsce na indywidualizm?
Widziałem takie zdjęcia i podobały/podobają mi się. Jednak nie w magazynach a w różnych galeriach/portfoliach internetowych. Jak już gdzieś pisałem cytat: "Nie to ładne co jest ładne ale co się komu podoba" .
Więc o co mi chodzi? O nie przymuszanie kogoś pseudoobiektywnie "rób tak, bo tak trzeba" a raczej zaprezentowanie swojej opinii z subiektywnego punktu widzenia, choć oczywiście przytoczenie przykładów z magazynów czy fotografii reklamowej to jak najbardziej słuszny argument... ale nadal subiektywny.
Umiejętne wyjeżdżanie poza koleiny - to jest sztuka!Cytat:
to błąd w sztuce!
nie, no tutaj muszę*się zgodzić z Vanem - akurat w tym 513 jakby oba oczka były ostre - zdjęcie byłoby lepsze, ale np. w 508 już nie - tutaj moim zamiarem było uwydatnienie jednego tylko oka (tzn. tak miało być :P)
chciał bym zobaczyć twoje Umiejętne wyjeżdżanie poza koleiny,
;)
chciałem tylko pomóc koledze, bo darzę Adam szczególna sympatią
a to co zaprezentował na kilku ostatnich fotach to przykład fascynacji otwarta na maxa, przysłona jasnego obiektywu (50/1.4), barakiem kontroli na GO...
wiem że galeriach różne rzeczy pokazują, niektórzy malują swoje ciała farba i nago tarzają się po płótnie ... jak chcesz nazwać to sztuka to twoja spraw ...
mz trzeba najpierw umieć zapanować nad sprzętem, posiąść technikę pozwalającą na w miarę nieograniczoną zdolność przekazu, a dopiero później można się bawić we własne artystyczne interpretacje i środki wyrazu..
dla mnie np malarz abstrakcjonista który nie potrafi naszkicować swojej ręki to ZERO, muzyk grający free jazz nie znający standardów z lat 20/30, zasad harmonii, akordów i skal - to również ZERO!!!
Adam podążaj za głosem "własnego serca" ;) i słuchaj tylko dobrych doradców - tych z dorobkiem,
Vitez zdjęcia z okładek magazynów takich jak Vogue, Vanity Fair, Rolling Stones, czy nawet Wired, Forbes, to fotki największych fotografów naszych czasów, nie będziesz chyba kwestionował ich doświadczenia i pozycji ...
pozdrawiam
o tu przepraszam, przymykałem czasem do 1.8-2.0, a to nieszczęsne 513 było nawet przymknięte do 4.0
ale to nauka na przyszłość. jeszcze raz dziękuję*za odwiedziny i pouczające wskazówki
VanMurder-juz wiem co miales na mysli piszac gdzies ze jestes bezposredni:mrgreen: ALE moze i bledem jest ustawianie tak malej GO, ze ostre jest tylko jedno oko (nie wiem, na portretach sie znam tak samo, jak na pilotowaniu samolotu:p), ale na 508 ten wlasnie blad (?) wyszedl bardzo dobrze, i gdyby cala twarz dziewczyny byla ostra, to zdjecie by mialo kompletnie inny wydzwiek:) Takie jest przynajmniej moje zdanie;) Swoja droga-ladne zdjecia i modelka (bo chyba jeszcze na ten temat sie nie wypowiadalem:mrgreen:):)
Aj! Cudowne zdjęcia. Czy to zasługa fotografa, czy 5D nei wiem, ale się napatrzeć nie mogę:D Genialna i piękna modelka:D
:roll: teraz wyjdzie na to, że podbiję*sprzedaż 5D + 50/1.4
A modelka początkująca, zdjęcia fioletowe, pokazywane trochę wcześniej to jedne z pierwszych jej pozowanych "prawdziwych zdjęć" - tak samo jedne z pierwszych moich tego typu ;)