Na Windows 8.1 mam najnowszą wersję 4.17.10.0, na Windows 10 jest 4.18.10. Może ona wspiera korzystanie z silnika karty graficznej, ale w mojej wersji nie ma takiej opcji w ustawieniach.
Wersja do druku
To masz w przypadku tego komputera i tej wersji DPP łatwiej, dorzucenie ramu, dodanie proca powinno zwiększyć wydajność.
Natomiast (do spokojnego rozważenia) nie wiemy czy nie lepiej pomyśleć o wymianie kompa i wtedy nastawić się na nowszy Windows, nowsze DPP i wtedy nie zapomnieć pomyśleć o karcie.
W DPP jest opcja włączenia lub nie wspomagania sprzętowego.
Załącznik 15491
ta opcja może się pokazywać jeśli karta jest odpowiednio mocna, znaczy program uzna że jest sens wspomagać się kartą. dorzucenie ramu wpłynie na wydajność jesli ramu jest niewiele (tak zdecydownie za mało), zmiana procesora na szybszy zawsze wpłynie na wydajność to oczywiste, karta grafiki mz w dzisiejszych czasach ma największy wpływ ale program musi chcieć jej używać
zmiast zmian doradzam jeszcze wypróbować jakiś standardowy program czyli do wyboru LR lub C1 i omijać wynalazki :mrgreen: dpp mz nie podpada pod kategorię wynalazek produkuje przyzwoity obrazek i na tym kończą się jego zalety wszystko inne jest archaiczne, mało wygodne i wolne, a czasem dziwaczne, no i technologicznie 100 lat za .... (autocenzura)
Wiesz, z atsf'em nigdy nic nie wiadomo.
Aż z ciekawości zainstalowałem DPP z tą opcją użycia karty graficznej i przy moim i7-8700 i GTX 1050 Ti nie miało żadnego znaczenia czy box jest zaznaczony, czy też odznaczony.
U mnie działa gorzej z zaznaczonym, dlatego na obrazku jest wyłączone. Może komputer mam za mocny.
Tak, w mojej wersji tej opcji nie ma, i jestem zadowolony z bezpłatnego oprogramowania, a za skandal uważam, że producent aparatu nie dostarcza najlepszego na świecie programu do obróbki jego zdjęć, tylko pozwala to robić innym, ale nie pozwala im robić obiektywów do swoich aparatów :mrgreen:
Tak, czy owak, aby zainstalować jakieś AI, lub inne nowe oprogramowanie, to muszę co najmniej zmienić system na Windows 10, bo 11 na moim PC zainstalować się już nie da, dać więcej RAM, a są to wszystko wydatki związane z R7, i to mnie bardzo wkurza.
aż z ciekawości zainstalowałem najnowszą wersję :mrgreen:
prztyczka włączającego kartę graficzną do obróbki u mnie nie ma :) dziwne bo u konkurencji jest i działa jak burza - więc może nie instaluj tej 10 (do dpp) jak nie musisz bo znowu wyjdzie wielkie nic
jednak musi nam wystarczyć to że canon produkuje najlepsze na świecie korpusy i najlepsze na świecie obiektywy na software będziemy musieli jeszcze poczekać :mrgreen:
masz dwie opcje rzuć monetą, wybierz tańszą, lub bardziej popularną lub wybierz świadomie - w każdym przypadku będziesz zadowolony
--- Kolejny post ---
czyli nie wspomaga lub wspomaga inaczej
czyli nie wspomaga
moim zdaniem ta opcja to fake