Odp: Testowanie optyki R, portal optyczne. Ostrość obiektywu, MTF.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Gdybym tutaj miał wybierać to bardziej mi się podobają szkła canona RF niż Nikona do Z. Z nikona Z to tylko naleśnik 26/2.8 na razie wzbudził moje zainteresowanie. Ale do czegoś więcej poza zainteresowaniem na razie się nie zanosi.
I tym się różnimy bo ja uważam, że Nikon w systemie Z ma obiektywy, które zjadają canowskie RF na śniadanie ;) Przykład? Nikkor Z 400 mm f/2.8 TC VR S wyposażony we wbudowany konwerter 1.4x, który pozwala na szybkie wydłużenie ogniskowej do 560 mm (można podłączyć także zewnętrzne ekstendery 1.4x lub 2.0x i w ten sposób uzyskać maksymalne ogniskowe odpowiednio 784 mm i 1120 mm przy redukcji do jasności f/5.6 i f/8) oraz Nikkor Z 600 mm f/4 TC VR S, który również ma wbudowany telekonwerter 1.4x. Dzięki niemu możliwe jest wydłużenie ogniskowej obiektywu z 600 do 840 mm. A już niedługo będzie Nikon Z 200-600mm.
Gdybym był ptasiarzem, lub spotterem (ang. spotter) dawno już bym zwiał do Nikona. A nie sorry ;) ja już mam Nikona Z6 jako drugi korpus xD
Dodając do natywnych szkieł Nikona Z fakt, że Tamron i ostatnio również Sigma produkują szkła z mocowaniem Nikon Z informacje podawane przez Ciebie sa zupełnie nieaktualne :mrgreen:
Załącznik 10968
Powtórzę: "To co robisz to się nazywa wyparcie."
xD
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zaraz, zaraz? To korpusy SONY stosują technikę obliczeniową, aby zniwelować wady optyczne obiektywów Sigmy? Canon nigdy by sobie na taką rozrzutność nie pozwolił :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Wyparłem się to kilka lat temu Nikona :) bo mnie wq*wiał :D
Jednak nie przywiązuje się mentalnie do żadnego logo. Kupuje to co mi dobrze mentalnie pasuje, to co sensownie wygląda. Gdy zależało mi na 1.2L (50 i 85) to była decyzja prosta. Wtedy nie było szkieł 1.2 chyba poza Canonem. A skakanie po ff już dla mnie nie ma sensu. Jeśli będę zmieniał canona to na średni format tylko.
No i znowu się różnimy postrzeganiem rzeczywistości dookoła nas ;) Bo ja mam sentyment do każdego aparatu, który używałem.
Przede wszystkim nie wybieram puszek , które "sensownie wyglądają" :mrgreen: Wybieram tylko te, które robią dobre zdjęcia xD. Analogicznie z obiektywami, bo wyrosłem już z tych co mają f/1.2 - to przychodzi z wiekiem, uwierz na słowo xD
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No i znowu się różnimy postrzeganiem rzeczywistości dookoła nas ;) Bo ja mam sentyment do każdego aparatu, który używałem.
Przede wszystkim nie wybieram puszek , które "sensownie wyglądają" :mrgreen: Wybieram tylko te, które robią dobre zdjęcia xD. Analogicznie z obiektywami, bo wyrosłem już z tych co mają f/1.2 - to przychodzi z wiekiem, uwierz na słowo xD
Wierzę, że 1.2 nie jest jakoś niezbędne a nawet 1.4 nie musi być.
Ostatnio w sobotę, mieliśmy ciekawą dyskusje, było nas kilku z różnymi sprzętami. Co mnie zdziwiło to użytkownik dwusystemowy (utrzymuje się z foto) panasonic/Sony powiedział że pozbył się S1R na rzecz S5ii z racji tej że obraz S1R mimo że w testach miód no to nie był zadowolony z obrazka. Oczywiście można zawsze powiedzieć, że coś sobie umyślił ale no ma prawo pracować na sprzęcie który mu bardziej podchodzi. I chyba to jest ogólna prawda, że wybieramy pod siebie a nie pod kogoś.
takie przypadki to wyjątki..
@candar
No i u Nikona są tańsze -ciemniejsze tele: 400/4.5, 800/6.3, 300/4 i 500/5.6
https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1431717-REG
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
O tym, że canon w przyszłości jednym ruchem może odciąć użytkowników systemu RF od szkieł EF
pisałem już TRZY lata temu. Znając politykę canona pójdą po trupach, aby podnieść sprzedaż szkieł z mocowaniem RF. Wystarczy drobna zmiana protokołu komunikacji ze szkłami EF, która spowoduje np. spowolnienie AF i FPS po podpięciu do puszek z mocowaniem RF i
wszystko będzie pod płaszczykiem dbania o klienta ;)
Jasne i załatwią sobie samym rynek kamer filmowych nad którym pracowali lata żeby się przebić i uzyskać obecną pozycję. A jest to rynek nieporównywalnie trudniejszy niż pro-foto. Gdzie nikt nawet nie wierzył, że Canonowi się uda osiągnąć cokolwiek wśród uznanych tuzów. A teraz forumowy ekspert ogłasza, że jednym ruchem zniszczą to wszystko nad czym pracowali i w co zainwestowali miliony.
Jak czytam te bzdety które wypisujesz to się zastanawiam czy naprawdę w to wierzysz czy ktoś jednak Ci płaci, bo nie może mi się pomieścić w głowie że można to wypisywać z własnej nieprzymuszonej woli.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jasne i załatwią sobie samym rynek kamer filmowych nad którym pracowali lata żeby się przebić i uzyskać obecną pozycję. A jest to rynek nieporównywalnie trudniejszy niż pro-foto. Gdzie nikt nawet nie wierzył, że Canonowi się uda osiągnąć cokolwiek wśród uznanych tuzów. A teraz forumowy ekspert ogłasza, że jednym ruchem zniszczą to wszystko nad czym pracowali i w co zainwestowali miliony.
Jak czytam te bzdety które wypisujesz to się zastanawiam czy naprawdę w to wierzysz czy ktoś jednak Ci płaci, bo nie może mi się pomieścić w głowie że można to wypisywać z własnej nieprzymuszonej woli.
Ale dlaczego mieliby sobie zaprzepaścić rynek kamer filmowych "jednym ruchem"? Akurat tego pewnie nie zrobią, a całej reszty- czemu nie? :mrgreen:
Sam już nie wiem który temat lepszy, obliczeniowa czy "zamknięty" bagnet :).
Chłopaki po co się męczyć, zmieniajcie. Życie jest za krótkie, by żyć byle jak!
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Sam już nie wiem który temat lepszy, obliczeniowa czy "zamknięty" bagnet :).
Chłopaki po co się męczyć, zmieniajcie. Życie jest za krótkie, by żyć byle jak!
No przecież te dwa wątki aż się proszą o połączenie, bo przecież obiektywy do RF chyba bez korekcji matematycznych w ogóle racji bytu nie mają, jak choćby ten nieszczęsny 16 mm f/2,8? :mrgreen:
Żarty żartami, ale np. Tamron 100-400 jest świetny bez żadnego wsparcia korekcją w body, czy w DPP, a nawet nie ma CA na pełnej dziurze w przeciwieństwie do obiektywu Canona. Właśnie nie mając wsparcia korekcjami w body Sigma i Tamron postarali się robić obiektywy po prostu dobre optycznie bez nich.