7.1 na długim końcu troche ciemno chyba. Zobaczymy.
Wersja do druku
7.1 na długim końcu troche ciemno chyba. Zobaczymy.
Powiedzialbym „ciemno jak za tą cenę” [emoji6]
dokładnie każde c300,c400 2,8 l is usm ciężko nieść ale każdy zoom to już nie stałka :)
Ktoś w Internecie zrobił testy praktyczne czy lepsza jest kombinacja z Extenderem 1.4 czy po prostu krop ze zdjęcia bez Extendera.
http://cameraergonomics.blogspot.com...r-or-crop.html
Kiedyś na tym forum pisał o tym zagadnieniu chyba 'jan.pawlak'.
Przeprowadzone przez "Cameraergonomics" testy potwierdzają, ze łatwość kadrowania jakie daje epoka cyfrowa wysokorozdzielczych aparatów powoduje, ze extendery stają się w określonych kombinacjach sprzętu praktycznie zbędne.
Pozostaje zysk praktyczny czyli powiększenie w wizjerze głównego tematu zdjęcia i możliwość bardziej punktowego pomiaru światła.
Prawdopodobnie aparaty o niskiej rozdzielczości wciąż będą wykazywać zysk z ekstenderów - pytanie ile megapixeli jest granicą.
Ten obiektyw to moje male marzenie. Trochę jak Diezel Vh4. Stac mnie na jedno i drugie ale szkoda mi tyle kasy na okazjonalne wykorzystanie [emoji2369]
Powiększanie wycinka zdjęcia jest takim sobie rozwiązaniem, które nie zawsze daje dobre rezultaty, nawet przy zastosowaniu specjalistycznego oprogramowania. Natomiast zdjęcie wykonane z telekonwerterem niekoniecznie musi być naświetlone z dużo większym ISO, niż zdjęcie bez telekonwertera, więc spada stosunek szumu do detali obrazu. Takie zdjęcie można wręcz zmniejszyć do rozmiaru takiego, jakby je zrobiono bez telekonwertera, i poprawić jego jakość właśnie także pod względem uporczywości szumu, a przy okazji zwiększając ostrość.
Po pewnym zastosowaniu się być może ISO zupełnie nie trzeba porównywać - bo to co TC pociemni i wydłuży ogniskową to przy kropowaniu trzeba będzie wziąć poprawki na uwypuklenie szumu przy powiększeniu i zaktualizować parametry krążka rozproszenia aby niwelować poruszenie. Można spróbować stosować analogiczne wzory przeliczeń jak przy porównaniu FF do APS-C w tym filmie na YT:https://www.youtube.com/watch?v=hi_CkZ0sGAw
Swoją drogą rzeczowa pogadanka o różnych rozmiarach matryc i wielkościach obiektywów.