A wszystkie szkła sony FE podepniesz pod canony i nikony ? Ogarnij się z tą krucjatą człowieku.
Wersja do druku
podepniesz za pomocą adaptera firm trzecich... na który trzeba było chyba trochę poczekać co ?
Zacytuję to, co napisałeś mnie: "Ogarnij się z tą krucjatą człowieku.". Canon nigdy nikomu nie udostępni swoich protokołów i nie udostępni firmom trzecim swojego bagnetu co standardowo skutkować będzie brakiem "kompatybilności" pomiędzy optykę firm trzecich a korpusami Canona i problemami w przyszłości.
Dla Twojej informacji miałem w systemie Fuji adapter bagnetowy FRINGER EF-FX Pro II z autofocusem, który po kolejnych aktualizacjach puszki zaczął wariować i dały efektu aktualizacje w samym adapterze co skutkowało tym, że stał się bezużyteczny. Powód oczywisty - w przypadku gdy system nie ma otwartego bagnetu coś co działa dziś może przestać działać po kolejnej aktualizacji softu w puszce.
Tak więc proszę nie pisz mi o krucjatach bo naprawdę nie chce mi się pakować w puszki Canona w których standardowo znowu stanę przed ścianą z moimi szkłami z różnych systemów. Chcesz - kupuj sobie misie RF oraz puszki RF bez możliwości wyjścia poza system RF. To twoja sprawa i jak dla mnie możesz sobie czekać na adaptery firm trzecich innych systemów, które po roku, lub dwóch i kilku aktualizacjach oprogramowania (całkiem celowych) w aparacie staną się bezużyteczne.
Acha...
Czyli jak rozumiem w przyszłym roku można spodziewać się wysypu obiektywów firm trzecich jak Sigma, Tamron, Samyang, Viltrox itp. pod bagnet RF, które będą kosztować 1/5 ceny szkieł Canona z serii RF ?
Brawo! Ale to już było: "Kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą" Josef Goebbels.
Nie przesadzajmy z tym niedziałaniem obiektywów firm 3-cich na bagnecie RF. Używam artów 35+50 na R i pracują idealnie. Co do RF85L - szkło jest fantastyczne. Tak bardzo, że można sprzedać całe sony z adapterami i focić już tylko tym :D
Z Honkongu 8400zł. Gdybym umiał trochę lepiej w photography pewnie już by było w mojej torbie. Na chwilę obecną przy aktualnej cenie i moim beztalenciu miałbym jednak za duże wyrzuty sumienia.
jinks i jak z 50Art na R? Musiałeś updateowac soft w szkle? Ja w 35A musiłem. Mam 50L i uwielbiam ale meczą rogi w repo przy przesłonach poniżej 2.8 Dokupił bym chętnie tego arta tylko ta waga mnie zniechęca trochę. Duża różnica miedzy 35A a 50A w komforcie noszenia i użytkowania ?
btw RF 85L miałem raz na pokazach i z tą wagą to przesada a róznica nei ejst taka duża względem EF. EF85L fajniejszy wizualnie IMO