Tak, miałem na myśli "zauważalną" aberacja wykrytą na optymalne.pl. Zgadzam się, że poza tym ten obiektyw nie ma wad.
Wersja do druku
To jeszcze może tutaj:
Canon EF 85mm f/1.4L IS USM -- Lens Sample Photo Archive in photography-on-the.net forums
kotki, wyciagi powietrza, flamastry...
no kupili mnie! juz wiem, ze ten obiektyw otworzy zupelnie nowy rozdzial w mojej karierze foto. bo daje zupelnie nowe mozliwosci zdjeciowe (chocby te flamastry!!!), ktorych w zyciu w inny sposob bym nie liznal...
/freesarcasm
generalnie lubie zdjecia i recenzje pisane przez ludzi, ktorzy troche danego sprzetu pouzywali i poza tym maja troche pomyslow jak focic. takich ludzi, ktorzy potrafia fakycznie pokazac po co dany obiektyw jest i ze mozna nim zrobic cos naprawde fajnego. a te sample to jest po prostu kwintesencja onanizmu sprzetowego i wypiekow na twarzy od dostania nowej zabawki. ciesze sie czyims szczesciem, ale takie wyniki tego szczescia mozna sobie naprawde darowac :)
To nie są błędy. Szkło f/1.2 ma najlepszą transmitancję światła że względu na najmniejszą winietę. Pewnie masz na myśli fragment testu, gdzie wszystkie zdjęcia były robione w trybie manualny, wówczas szkła f/1.4 dawały poprawną ekspozycję, a ponieważ mają większą winietę w ich przypadku transmitancja światła jest gorsza.
Chyba coś mylisz. Transmisja światła jest zwykle mierzona tak, że winietowanie nie ma na nią wpływu. Np. rzuciwszy okiem na ranking DXOMark dla obiektywów Canona, widzimy na topie listy 35/2 IS i 100/2 USM.
Ten pierwszy, czyli drugi najlepszy Canon wg DXO, ma winietę -1.8 EV i transmisję światła f/2.0, czyli praktycznie 100% światła przechodzi przez ten obiektyw.
Ten drugi, czyli trzeci najlepszy Canon wg DXO, ma mniejszą winietę -1.4, ale też mniejszą transmisję, bo f/2.3, czyli troche światła gubi.
W każdym razie ekspozycja w centrum kadru nie ma nic wspólnego z winietą.
Z pokazanych sampli wynika, że jest tam różnica jasności, trochę jak dla mnie zbyt wyraźna. (o ile nie ma tam jakiegoś błędu eksperymentalnego).
To jest zapewne przede wszystkim różnica otworu geometrycznego, a reszta różnica transmisji. Na pełnym otworze szkła często nie osiągają nominalnego otworu, a po przysłonięciu już powinny. 85mm może mieć śmiało tylko otwór np. f/1.54. W dodatku 85/1.4 ma po prostu więcej soczewek, więc może gubić więcej światła.
Dziękuję za sprostowanie. Byłem przekonany, że winieta wpływa na transmitancję światła :-(
Kolejne coś na kształt testu: https://www.youtube.com/watch?v=ixM4C0Hwewk
Ten obiektyw jest olbrzymi...
Ludzie już zdjęcia robią a u nas nadal nieznany czas kiedy się to pojawi.
https://www.youtube.com/watch?v=3-6tLgTA2cQ
Jak tkoś by mógł streścić, bo angielskiego nie zmam.
To co widzę to Bokeh Sigmy Art jest dużo bardziej w moim typie.