Odp: Co zamiast lustrzanki
pan.kolega
Pewno niezbyt wystarczająco dokładnie/precyzyjnie/jasno napisałem.
Do wyznaczanie P-MPix służy konkretne body (matryca) taka jaka jest oraz model matematyczny podpiętego obiektywu.
Wyznacza się (P-Mpix) ile pikseli tej matrycy w tym body wystarcza by otrzymać zmierzoną na zdjęciu ostrość.
piszesz :
bo idealnego sensora i idealnego obiektywu Sony nie produkuje.
Do wyznaczenia P-Mpix służy :
- konkretne body z konkrteną matrycą a nie idealny sensor
- model matematyczny obiektywu a nie idealny obiektyw
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
pan.kolega
Pewno niezbyt wystarczająco dokładnie/precyzyjnie/jasno napisałem.
Do wyznaczanie P-MPix służy konkretne body (matryca) taka jaka jest oraz model matematyczny podpiętego obiektywu.
Wyznacza się (P-Mpix) ile pikseli tej matrycy w tym body wystarcza by otrzymać zmierzoną na zdjęciu ostrość.
piszesz :
bo idealnego sensora i idealnego obiektywu Sony nie produkuje.
Do wyznaczenia P-Mpix służy :
- konkretne body z konkrteną matrycą a nie idealny sensor
- model matematyczny obiektywu a nie idealny obiektyw
jp
Ja się zastanawiam czy wy w ogóle jeszcze zdjęcia jakieś robicie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Ja się zastanawiam czy wy w ogóle jeszcze zdjęcia jakieś robicie :)
Ofc, moje ostatnie.
Koledze sie kolor nie podobal ;(
Ma ktoś porównanie M do M10? Duża różnica w szybkości af i działania? Szukam małego zestawu z kitem i nie wiem czy dopłacać do M10...
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Ma ktoś porównanie M do M10? Duża różnica w szybkości af i działania? Szukam małego zestawu z kitem i nie wiem czy dopłacać do M10...
Hmmm, co by Ci tu podpowiedzieć... Używam M10 sporadycznie od ponad roku pewnie. AF chyba lepszy niż w oryginalnym M, ale i tak nie jest to najmocniejsza strona M10. Nie wiem czy z kitem ten aparat ma specjalny sens. Bo matrycę dostaniesz lepszą/większą niż w jakimś kompakcie 1" (np. Sony RX-100 czy Canon G7X), ale obiektyw za to ciemniejszy. Używam z naleśnikiem 22/2.0 i szerokim kątem 11-22 w zależności od potrzeb (czasami też makro 28mm). Oba obiektywy bardzo dobre optycznie i niewielkie. W takim układzie ten malec zyskuje możliwości, których nie da Ci żaden kompakt.
P.S. Ostatnio często zabieram go ze sobą również do lasu z obiektywem 28/3.5 IS Macro. Innego sprzętu się nadźwigam i nie mam już miejsca na obiektyw/lampę makro do lustrzanki. Dodatkowo rewelacyjnie ustawia się ostrość w makro dzięki focus peaking.
To ma być aparat na wyjazd a osób 60+. Sam bym wybrał naleśnika, ale chcą zooma.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
To ma być aparat na wyjazd a osób 60+. Sam bym wybrał naleśnika, ale chcą zooma.
Tym bardziej jakiś kompakt typu G7X może być lepszym rozwiązaniem choćby ze względu na rozmiary. Podejrzewam też, że obiektywów nie będą zmieniać. Inna rzecz, że za kompakt przyjdzie pewnie trochę więcej zapłacić, bo M10 to będzie teraz król wyprzedaży :lol:
--- Kolejny post ---
Co mi jeszcze do głowy przyszło: orginalna M-ka nie miała błyskotki, M10 ma i czasami się przydaje.
Budżet mam do 1000 zł i sam bym z ciekawości 100L podpiął;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Budżet mam do 1000 zł i sam bym z ciekawości 100L podpiął;)
Też bym podpiął, ale nie mam. Z drugiej strony muszę jednak przyznać, że mimo posiadania adaptera w zasadzie nie zdarza mi się zapinać szkieł od lustrzanki. Dla 100L zrobiłbym wyjątek. Nie wiem jak długo by z nią pociągnął. Ale zasilanie to dość mały problem w przypadku M10. LP-E12 są łatwo dostępne (Newell).
Kupiłem M1 z kitem, zobaczymy czy sobie poradzą z obsługą.