Potwierdzam jako początkujący w ślubniakach 24-70 2.8 ogarnia u mnie dość sporą część imprezy. Póki nie dorobię się drugiej szóstki nie oddam tego zooma za żadną kasę :)
Wersja do druku
Przyszła kolej na mnie, dotychczas wykonywałem repo ślubne na sprzęcie nikona z małymi przerwami, z różnych racji pozostał mi nikon D600 i 80-200 2,8 ,28- 105, pojawiła się szanasa otrzymania dotacji więc przy okazji postanowiłem przejść na stronę czerwonych :-)
Do wydania na początek mam ~21 tyś plus kasa ze sprzedawszy d600z gipem i 80-200, 28-105
Cenię sobie obrazek z obiektywów stałoogniskowych,ale czasem zoom np 24-70 równiez sie przydaje a i 70-200 w plenerze daje ciekawe efekty.
W cenie musze uwzględnić 2 body myślałem tu o 5D3 i 6D
szkła które biore pod uwagę to toś szerokiego 14mm lub 17-35
24mm,24-35( miałem w nikonioe), 28, 35(Miałem w nikonie) 50, 85miałem 135, 70-200
Jakieś propozycje od Was, prosze tylko pisac oznaczenia przy szkłach bo te dla mnie są obce, w nikonie są trochę inaczej opisane ?
Zdaje sobie sprawę z tego, że za 21k nie kupię wszystkiego,po sprzedaży nikona i szkieł miałbym około 5k razem to daje około 25-26k.
Zawsze zamiast 5D3 i 6D mógłbym kupić 2x6D jest porównywalny do D600 którego już trochę poznałem - no af czasem przydałby się lepszy ...
Pod koniec sierpnia bede robił repo pożyczonym D750, zabaczę czy jest choić trochę lepiej niż w moim D600
Dlaczego myślę o zmianie systemu, to co mi troche przeszkadza to efekt końcowy czyli kolory, wiem że raw, obróbka itd
Kup sobie 2x d750 do tego 35 plus 50 i 85 i pozamiatany Canon.
35 to zdecydowanie za wąsko Ale jest świetny nikkor 20 1.8. A to już wystarczająco szeroko.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Af w d750 jest świetny. Z pewnością lepszy niż w 6d ( środkowe porównywalne Ale sklanialbym się ku d750)
@grzesiula
Pamiętaj, że do fotografii ślubnej (i nie tylko zresztą) same obiektywy i puszki nie wystarczą. Warto przeznaczyć jakąś część na inne akcesoria - lampy błyskowe, komputer, monitor, oprogramowanie itd.
Zostań w nikonie :) jeśli 35 jest dla Ciebie za wąskie teraz wyszedł fantastyczny nikkor 28/f1.4. Do tego 50/f1.4 i 85f/1.4.
jinks -Dzięki za cenne wskazówki o których pamiętam,gdyż komp posiadam a i eizo stoi na biurku choc raczej z tej niższej półki:-)( dla mnie wystarcza), lampa jest jedna systemowa i jedna studyjna blendy i inne softboxy.Wracając do szkieł to wspomniany przez Ciebie nikkor 28 1.4 kosztuje zbyt wiele dla mnie, kupie jego ciemniejszego brata ze swiatłem 1,8.
Jeśli na forum canona Polecacie mi nikona hmmm, to cos w tym musi być :-), nie jestem osobą która czeka na dofinansowanie i dopiero zaczyna przygodę z ślubniakami :-)
W systemie nikona siedzę 8 lat i cenie sobie wiele rzeczy, możliwości matryc są imponujące szczególnie w FX, af bardzo przyzwoity, wybór szkieł porównywalny do canona , ale w każdym systemie są i minusy ...