Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
To teraz spróbuj sfotografować na bocznych punktach poruszające się osoby - taka tańcząca weselna para. U mnie na 5DIII sigma się całkiem wykładała, z 35L miałem znaczną większość trafionych.
Sigma jest naprawdę świetnym szkłem, ale nie daje rady na servo i bocznych a jak jeszcze dojdzie słabe oświetlenie, to całkiem się wykłada.
Fakt, sprawdziłem na środkowym bo tylko tego używam i nie potrzebuje innych punktów.
Trochę słabo że przy servo i bocznych punktach sigma wysiada nawet na takim 5diii. Tzn nie mam z tym doświadczenia ale nie tylko Ty zdajesz takie relacje więc lepiej brać to pod uwagę. O ile jest to istotne w fotografii która robimy czy chcemy robić.
Kwestia tego, że Canon nie udostępnia innym obiektywom punktów podwójnie krzyżowych.
Któryś raz się spytam ;) jest na to ten temat gdzieś oficjalne info canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Canon w ogóle nie uznaje istnienia obiektywów alternatywnych i nie publikuje żadnych opisów działania swoich korpusów z zastępczymi szkłami, więc raczej nie szukałbym takiej informacji.:roll:
System AF jest sterowany cyfrowo i istnieja nieograniczone możliwości nie tyle utrudniania obcym obiektywom, co rozpoznawania swoich na podstawie ich identyfikacji. W ten sposób można np. poprawiać specyficzny dla danego szkła focus shift. Nie ma żadnych szans na rozkminienie takich algorytmów bo wymagałoby to podrobienia charakterystyki szkła Canona. Również dla dociekliwego użytkownika jest bardzo trudno eksperymentalnie rozpoznać jak wielopunktowy AF traktuje dany obiektyw.
Najlepsze co może niezależny producent zrobić, to usunać wszelkie wady i aberracje, tak, żeby postawowy algorytm AF działał zadowalajaco. I to chyba Sigma stara się osiagnać.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Canon swoje obiektywy poklasyfikował o czym już też pisałem.
Natomiast tutaj wypadalo by pytać Sigmę jak klasyfikuje swoje, oraz też inne firmy wytwarzające obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie ma żadnych szans na rozkminienie takich algorytmów bo wymagałoby to podrobienia charakterystyki szkła Canona.
W informatyce, programistyce, czy elektronice nie ma pojęcia "niemożliwe" - trzeba tylko chcieć, mieć na to środki i czas...
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
W informatyce, programistyce, czy elektronice nie ma pojęcia "niemożliwe" - trzeba tylko chcieć, mieć na to środki i czas...
To w ogólności oczywista nieprawda, od dawna są znane twierdzenia o nierozwiązywalności pewnych zagadnień.
Natomiast co do tematu obiektywów , nie chdzi tu o informatykę ale o własności optyczne obiektywów, na co i mój przedmówca też zwracał uwagę.
Ps. No i jest na to oczywiste rozwiązanie należy od Canona kupować licencje oczywiście jeśli to jest możliwe. :) .
Cytat:
To w ogólności oczywista nieprawda, od dawna są znane twierdzenia o nierozwiązywalności pewnych zagadnień.
Na przykład nie umieją dodać tabel tymczasowych na slave w Postgres, co bardzo boli i właściwie eliminuje często układ master / slave z użycia. :)
Ma ktoś z Małopolski USB docka?
Nie wiem czy to już było linkowane, przyjemne obrazki z 35L i S35.
https://www.flickr.com/photos/891325...57632294925060