Mógłby mi ktoś podać przykład sytuacji na weselu gdzie się wykorzysta całe 14 RAW-ów? ja miałem sony A700 które też ma 6,5 kl/s to na weselu/ślubie w serii robiłem max 5 zdjęć i to na ogól przy ryżu/drobnych przy wyjściu z kościoła....
Wersja do druku
Mógłby mi ktoś podać przykład sytuacji na weselu gdzie się wykorzysta całe 14 RAW-ów? ja miałem sony A700 które też ma 6,5 kl/s to na weselu/ślubie w serii robiłem max 5 zdjęć i to na ogól przy ryżu/drobnych przy wyjściu z kościoła....
no skoro nie myśli się nad robionymi kadrami to nie mam więcej pytań...
niesmialo przypomne, ze ten watek jest o 5D mkIII a watkow o klepaniu do kotleta juz jest na tym forum az nazbyt duzo. jest tez na CB calkiem duzo uzytkownikow, ktorych kotleciarstwo absolutnie nie interesuje...
to ja chyba jakiś dziwny jestem bo odkąd mam 5D seryjnego na weselu użyłem raz w celu wypróbowania :)
Jak się nie złapie dobrze ostrości to cała seria idzie do koszta - takie są zalety serii.
sorrki wróć...spojrzałem na parę katalogów. Tam jednak większość jest między 20-25mb przy 18mpix. Zwykle na 32GB mieści się nieco ponad 1100-1200zdjęć.
Co do ilości zdjęć...wszystko zależy od okoliczności, miejsca robienia zdjęć i samych gości (ilość i fotogeniczność ludzi). Nie szczędzę kart, skoro ich tyle mam. Z drugiej strony można potem wybierać te ciekawsze ujęcia, a nie z przymusu. Dużo osób robi w jpgach, żeby zaoszczędzić czas przy obróbce...
żeby nie zbaczać więc z wątku, dodam że lepiej chyba zainwestować w dodatkową kartę SD, żeby mieć jedną Compactflash i jedną SD w 5D mrkIII.
Sprawdzałem w instrukcji, jakie czasy można mieć obecnie przy autoiso i widzę troszkę duży przeskok 1/125s i potem 1/250s. Przydałoby się jeszcze 1/160s, no ale to i tak postęp. Przy moich obecnych aparatach często lądowało na 1/60s, więc przy takiej opcji, w ogóle nie korzystałem z tej funkcjonalności.