Odp: Jaki statyw AD 2012-2015
Cześć wszystkim.
Potrzebuję pomocy w wyborze statywu pod Canona 1200D + teleobiektyw (razem jakieś 1,5 kg w rzyszłości pewnie więcej) głównie do zdjęć nocnych i krajobrazów i makro . Mój budżet to ok 350 zł. Co możecie mi polecić.
Myślałem o Manfrotto Compact Advanced, ale nie wiem czy on wystarczy?
Pozdrawiam Adi1
kojarzy ktoś filmik, gdzie koleś skracał sobie nogi od statywu żeby był bardziej mobilny?
coś mi świta, że ten filmik był tu na forum wrzucany, a teraz nie mogę znaleźć, ani na yt ani na forum..
to był chyba manfrotto 190
Ja od dwóch dni jestem posiadaczem Fotopro X4i-e.
Kupiłem go tylko dlatego, że Manfrotto Compact Light nie jest nigdzie dostępny... Natomiast w lokalnym fotosklepie był w.w. Fotopro, który jest o tyle fajny, że jest równie poręczny (chyba nawet o 10cm krótszy po złożeniu od wspomnianego Manfrotto). Moje 6D i stałki spokojnie utrzymuje, a jest lekki - 1.13kg.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Kupiłem go tylko dlatego, że Manfrotto Compact Light nie jest nigdzie dostępny... Natomiast w lokalnym fotosklepie był w.w. Fotopro, który jest o tyle fajny, że jest równie poręczny (chyba nawet o 10cm krótszy po złożeniu od wspomnianego Manfrotto). Moje 6D i stałki spokojnie utrzymuje, a jest lekki - 1.13kg.
http://i.imgur.com/yYVSCS3.jpg
to jest ten?
STATYW FOTOPRO X4I W + GŁOWICA 53P + ETUI (BIAŁY) (6139971010) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
różni się literką, ale literki chyba odpowiadają za inne kolory? chociaż tutaj wygląda jakby kolumna centralna była non stop wysunięta na maksa i nie dało się jej schować? O_O wtf?
chyba jednak literki oznaczają inny model :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
http://i.imgur.com/yYVSCS3.jpg
Testowałeś już czy to jest na prawdę statyw #1158 ?
jp
Ernest - jak wrażenia z używania zakupionego statywu?
ten fotopro to podrobka podrobki czyli triopo g130
fotopro
Materiały: aluminium, magnez
Wysokość maksymalna: 143,5 cm
Wysokość minimalna: 37 cm
Długość po złożeniu: 32 cm
Ilość sekcji: 5
Masa: 1,2 kg
Maksymalny udźwig: 4 kg
Gwarancja producenta: 6 lat
vs
triopo
Materiał, M130: stop aluminiowo-magnezowy, G130: włókno węglowe,
Liczba sekcji: 5,
Wysokość maksymalna z wyciągniętą kolumną: 130 cm,
Wysokość z głowicą: 118 cm,
Wysokość transportowa: 32.5 cm,
Wysokość minimalna: 34.5 cm,
Mocowanie statywowe: 3/8"
Zalecana waga aparatu: do 4 kg,
Waga z głowicą, M130: 1060 g, G130: 933 g.
http://www.optyczne.pl/6894-news-Sta...30_i_M130.html
Hej. Szukam czegoś lekkiego i stabilnego (nie taniego - bo takiej kombinacji nie ma) na wyjazdy, po rozsypce Triopo Traveler. Służył z głowicą B2 kilka lat w ciężkich warunkach i dobrze się spisywał, ale czas na następcę. Mam też lekki Vanguard Espod CX203Ap - ale praca z taką głowicą jest średnia... Co używacie i możecie polecić pod lustrzankę FF z obiektywem, jeśli chodzi o stabilność i minimalną wagę (wiem, że to trochę wykluczające się parametry)?
Zdecydowałem się na eksperyment z zamówieniem statywu no-name od chińskiego "majfrenda". Ponad dwa miesiące użytkuję statyw DiC&MiC E302C.
Z zakupu jestem bardzo zadowolony, spełnił moje oczekiwania. Poszukiwałem statywu jak najbardziej uniwersalnego, lekkiego, małego po złożeniu. Głównie z przeznaczeniem do krótkich wędrówek i wyjazdów zagranicznych (aby nie zabierał za dużo z limitu masy bagażu lotniczego). Heroiczna wytrzymałość statywu nie była prymatem, gdyż fotografuję rekreacyjnie i okazjonalnie.
Nie znalazłem bezpośredniego odpowiednika na polskim rynku. Statyw jest kolejną, bliską podróbką, podróbki, podróbki wspominanego Triopo G130. DiC&MiC E302C jest od niego o tyle lepszy, że ma możliwość całkowitego schowania kolumny centralnej i ma możliwość łatwego zrobienia monopodu. Głowica bez szału - stabilna, po zablokowaniu trzyma b. mocno ale regulacja oporu działa skokowo (mocno blokuje a potem szybko puszcza). Waga (zmierzone 1327g), długość po złożeniu (36cm) i inne parametry zgodne z opisem sprzedawcy.
Po rozłożeniu, z opuszczoną kolumną i wyciągniętą pojedynczo kolumną - stabilny. Podwójną kolumnę traktuję jako bajer, po jej wyciągnięciu - też stabilny ale wyraźnie drży.
Konstrukcyjnie bardzo podobny do wspomnianych powyżej Fotopro X4i-e i Triopo G130 więc utrzyma cięższe puszki. Ja używam z 700D oraz różnymi szkłami (długie, szerokie, stałki).
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Hej. Szukam czegoś lekkiego i stabilnego (nie taniego - bo takiej kombinacji nie ma) na wyjazdy, po rozsypce Triopo Traveler. Służył z głowicą B2 kilka lat w ciężkich warunkach i dobrze się spisywał, ale czas na następcę. Mam też lekki Vanguard Espod CX203Ap - ale praca z taką głowicą jest średnia... Co używacie i możecie polecić pod lustrzankę FF z obiektywem, jeśli chodzi o stabilność i minimalną wagę (wiem, że to trochę wykluczające się parametry)?
Jako lekki zestaw skompletowałem sobie Sirui T-1005X z głowicą panoramiczną Sunwayfoto FB-36IIDDHi. Waga ok. 1,35 kg ale pięknie się składa na długość ok. 35 cm.
Nogi w wersji karbonowej pewnie obniżyłyby masę.