Za ok 1100 zł jest EIZO FS2331, za ok 1300 zł jest EIZO FS2333. To najtańsze nie będące korporacyjnymi ani masówką.
Wersja do druku
Czy jest jakaś znaczna różnica by dokładać 200zł do FS2333?
Jeszcze mam ostatnie pytanie.
Czy ten monitor da się kalibrować kalibratorem X-Rite i1Display Pro?
Jeżeli słabo współgrają to proszę o polecenie innego monitora do tego kalibratora ( może być troszkę droższy).
Dziękuję.
Jak najbardziej się da.
Podsumowując:
Jeżeli kupię kalibrator to będzie to na 100% X-Rite i1Display Pro.
Co do monitora to albo FS2333 albo coś w granicach 2tys. (jeszcze muszę to przemyśleć).
Dziękuję za odpowiedzi.
W okolicach 2 tys jest już w zasięgu uniwersalny EIZO EV2436W lub niskobudżetowy ale jednak graficzny NEC P232W.
Oglądałem na Pańskiej stronie te monitory i tak się zastanawiam gdyż w zakładce EKRAN > Fotografia niema tego modelu EIZO EV2436W (czyli nie jest dedykowany do obróbki?). Jest za to w podobnej cenie:
EIZO FlexScan S1921XSH i EIZO FlexScan S1932SHB dedykowane do amatorskiej fotografii. Rozumiem, że EV2436W jest lepszy od tych dwóch?
Bo to formalnie nie jest monitor do fotografii, tylko korporacyjno-uniwersalny. EIZO przekonstruowało typowo korporacyjne modele serii EV i obecnie, z 6 na końcu, nadają się do szerszego kręgu zastosowań. Seria S już nie jest produkowana, EV w pewnym sensie ją zastępuje, ma wiele zalet, ale liniowość, czyli kluczowy parametr przy jakości reprodukcji, gorszą.
Przemyślałem sprawę i zadecydowałem, że jeżeli kupię to prawdopodobnie będzie to NEC P232W.
Tom01 dziękuję za fachowe rady i pomoc.