Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Dzięki za szybki odzew.
Za waszymi poradami postanowiłem skłonić się ku jaśniejszym szkłom i przymierzam się coraz bardziej do zakupu 24mm 1.4L II oraz 85 mm f/1.8 EF USM. Kupno tych dwóch obiektywów będzie trochę droższe niż 16-35 2.8L II, ale znowu tańsze niż 24-70 2.8L II, a z moją 50 1.4 będzie stanowiło wydaje mi się niezłe pokrycie ogniskowych. Dodatkowo przy obecnych promocjach te szkła dadzą mi najlepszy cashback czyli 1200zł, za który wykupie np. warsztaty z fotografii ślubnej :) Przyznam jednak, że wygoda korzystania z zoomu i brak konieczności żonglowania obiektywami podczas ceremonii nadal jest kusząca, nawet biorąc pod uwagę F2.8....
A tak z innej beczki, co sądzicie o przydatności np 100 f2.8 macro w takim zestawie fotografa ślubnego? Warto wydać te 2k specjalnie dla detali, czy jednak można się bez niego obejść?
Myślę, że bez makro spokojnie możesz się obejść. Swoją drogą jakbyś rozważał kupno używki 24LII to daj znać, mam ładną sztukę.
To dla mnie najlepszy zestawik to:
- sigma 20 1.4
- tamron 35 1.8 vc
- tamron 85 1.8 vc
- canon 135 2.0 usm
i dwie pełne klatki oczywiście
Mój obecny zestaw:
- 5D mkII
- 5dD mkIV
- 16-35 4.0
- 24-105 4.0 I
- 50 1.4 sigma
- 600ex yongnuo i 320ex
Szelki optech, plecak benro 300N.
Dostałem lampe fomei z promocji, lepiej sprzedać i kupić 2x 600ex Y czy ją zostawić? Jak lepiej na sali ze studyjnymi czy "systemowymi"?
Witam wszystkich!
Mój pierwszy post - w końcu postanowiłem się*zarejestrować :)
Tak jak w temacie, czyli jaki sprzęt dla świeżaka ślubnego?
Aktualnie jestem w trakcie zakupu Canona 6d. Z obiektywów posiadam Sigma 35 1.4 art / Canona 50 1.8. Nie wiem właśnie, rozsądnie cenowo co dokupić dalej? Myślałem o trochę starszym 85mm 1.8 czy jakiegoś zooma? Sprzęt na początek, wiadomo, cena do jakości przede wszystkim, ale w miare jeżeli "będzie szło" to będę się rozbudowywał. Co myślicie? Pomożecie?
Cytat:
Zamieszczone przez
simon87
Tak jak w temacie, czyli jaki sprzęt dla świeżaka ślubnego? ?
Masz blokadę na poprzednie posty w tym wątku?
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Masz blokadę na poprzednie posty w tym wątku?
Nie narzekaj, kolega założył przynajmniej post w odpowiednim dziale :D
Kup sobie 85. Polecany tu zoom 24-70 2.8 pokryje Ci Sigme. Naucz się pracy na tych dwóch szkłach (35 i 85), tzn. w którym momencie ślubu, którego szkła użyć. Ja zauważyłem taki problem u siebie podczas zdjęć na komunii.
Dzięki wielkie za odpowiedź. Tak myślałem, że 24-70 2.8 będzie się*pokrywał z Sigmą, ale zawsze lepiej zapytać. A co myślicie o uzupełnienie tego o 2 lampy YN685 - takowe posiadam.
Cytat:
Zamieszczone przez
simon87
...Tak jak w temacie, czyli jaki sprzęt dla świeżaka ślubnego?...
Na początek proponuję jednak rozglądnąć się za zoomem 24-70 2.8 Stałki są świetne, jednak żonglerka szkiełkami to nie taka fajna sprawa, no chyba, że te 6D kupujesz 2 sztuki.
Są tacy, którzy potrafią jednym body i stałkami - też próbowałem i w końcu kupiłem zoom :)