Odp: W czym nosić sprzęt - część II
@sconner, @Marylka - przemyślcie kupno plecaka zamiast torby. Miesiąc czasu (lub nawet dwa) szukałem i mierzyłem torby na ramię i kupiłem plecak dwukomorowy. Torba żadna mi nie podchodziła. A byłem nastawiony na torbę jak szczerbaty na suchary.
Nie radzę kupować torby na odległość. Pewnego dnia już miałem kliknąć i kupić na odległość, ale okazało się że w sklepie stacjonarnym "za rogiem" akurat mieli ten model. Pojechałem, przymierzyłem i ... rozczarowanie. Wtedy przyszło olśnienie - bez macania nie biorę.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Najtwardszy "futerał" i najszybciej dostępny sprzęt na rowerze to jest w przednim koszyku na kierownicy (albo w torbie mocowanej na kierownicę).
Mam taką torbę, ale rzadko z nią jeżdżę. To niewygodne dla mnie. Za to zawsze mam plecak. Poza tym aparat na ciele jest lepiej amortyzowany...
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Mam taką torbę, ale rzadko z nią jeżdżę. To niewygodne dla mnie. Za to zawsze mam plecak. Poza tym aparat na ciele jest lepiej amortyzowany...
Mam taki patent, że mogę jechać rowerem z aparatem na ciele, gotowym do akcji :)
https://canon-board.info//brak.gif
https://farm9.staticflickr.com/8733/.../a>, on Flickr
https://canon-board.info//brak.gif
https://farm8.staticflickr.com/7634/.../a>, on Flickr
Dowcip polega na podpięciu paska do lewego ucha aparatu i do gniazda statywowego i na przewieszeniu go na skos, nie na szyi. Wtedy sprzęt przylega do ciała. Pasek należy odpowiednio skrócić, aby nie był luźny, a aparat jest natychmiast dostępny i można go przyłożyć do oka w poziomie lub w pionie. W takim zawieszeniu podczas jazdy co najwyżej zsunie się na środek piersi i, o ile nie ma zbyt długiego obiektywu, to nie będzie przeszkadzał ani wisiał przed nosem. Uważać trzeba tylko przy wchodzeniu i schodzeniu z roweru, aby aparatem nie przywalić w manetki. Patent na dwa aparaty na sobie podczas jazdy też mam i korzystam.
Jeżeli koniecznie aparat ma być czymś osłonięty, to polecam torbę Lowepro Toploader Zoom 55 AW bo ma dodatkowe uszy do szelek piersiowych na dole torby, i można albo sobie kupić takie szelki, albo przypiąć pasek do lewego dolnego i prawego górnego ucha, i przewiesić analogicznie ja na powyższych zdjęciach. Wtedy jest doskonały dostęp do sprzętu, a klapę wystarczy zapiąć na krótkim boku torby i aparat nie wypadnie. Mniejsze Toploadery nie mają uszu do szelek piersiowych.
Cokolwiek jest z tyłu, czy to w bagażniku, czy na plecach, to nie jest szybko dostępne. Nie przesadzajmy też z tą amortyzacją. Kilkanaście lat woziłem lustrzanki w przednim koszu mając sztywny widelec, po każdych wertepach, i nic im nie jest. Zdecydowanie najlepiej dla sprzętu jest go mieć w plecaku i na plecach, ale to nie jest wcale fajne dla rowerzysty.
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Cześć,
Szukam jakiegoś twardego, zapewniającego dobrą ochronę futerału na kompakt (rx100). Przeznaczenie głównie na rower. Żeby można było gdzieś go przymocować (do paska biodrowego plecaka?) i był łatwy i szybki dostęp do aparatu.
Dzięki
nie mocowalbym aparatu do roweru , ze wzgldu na wstrzasy.
zdaza mi sie czasami zabrac aparat ze soba na rower , choc nie sa to dlugie wycieczki.
najlepiej mi sie sprawdzila na maly aparat ( a taki masz ) kamizelka z kieszeniami - cos jak rybacka , sa tez dla fotografow.
dla wiekszego aparatu jednak plecak i w sroku aparat miedzy ciuchami , jakis pulower, cos takiego , co sie na wycieczke zabiera.- nie jest to rozwiazanie eleganckie i przede wszystkim nie jest szybkie , ale aparat jest chroniony.
szelki , aparat na szyi sie nie sprawdzily - albo szelki utrudnialy oddech , albo aparat nieprzyjemnie dyndal.
generalnie to przyjrzalbym sie blizej kamizelce - sa tez lekkie , cienkie takze na upalne dni.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
dla wiekszego aparatu jednak plecak i w sroku aparat miedzy ciuchami , jakis pulower, cos takiego
Jeżeli plecak ma służyć tylko do transportu sprzętu foto, to posiadany case logic slr c-5 sprawdzał się doskonale, zarówno na wypadach pieszych i rowerowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jeżeli koniecznie aparat ma być czymś osłonięty, to polecam torbę Lowepro Toploader Zoom 55 AW
Trochę duża jak do RX100 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Cokolwiek jest z tyłu, czy to w bagażniku, czy na plecach, to nie jest szybko dostępne.
Zgadzam się. Dlatego chciałem przypiąć do paska biodrowego - z przodu. Kiedyś tak jeździłem i było nie najgorzej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
najlepiej mi sie sprawdzila na maly aparat ( a taki masz ) kamizelka z kieszeniami - cos jak rybacka , sa tez dla fotografow
Dla mnie aparat ma być dodatkiem do jazdy na rowerze a nie odwrotnie. Jazda w ciuchach rowerowych i do tego kamizelka fotograficzna - czułbym się dziwnie ;)
Torba Toploader 55 AW jest za duża dla RX 100, ale ma wkładkę, dzięki której można ją spłycić, albo włożyć na spód przeciwdeszczówkę, no i jest "rozwojowa", na większy aparat. Wbrew pozorom to jest mała i lekka torba, a dając dwa pasy robi się z niej plecak. Ma też szlufkę do paska biodrowego. Za 25$ można kupić na eBay.
Lowepro Nova Sport 17 po maleńkiej personalizacji ;)
muszę jeszcze wypruć rzepy ze środka, są mi niepotrzebne i szkoda żeby rysowały sprzęt
"nie dla idiotów" - 349zł, allegro z dostawą free do paczkomatu - 219zł, jestem idiotą i kupiłem za 219 ;)
Co w tym nosisz? Zmieści się lustrzanka i 3 małe obiektywy?
Piękna ta Nova, idealna na lato :) Widze tylko że sporo grubsza od event messengera, na co dzień by mi to przeszkadzało.