Ostatnio zobaczyłem ile toto ma mpix, i trochę ołysiałem :twisted: Nie mógłbym się przestawić do retuszu na takich plikach :mrgreen:
Wersja do druku
A tak wracając do wątku to czy ktoś słyszał jakąś nową plotkę o 1DS IV.?Poprzedni Ds to już chyba najdłuzej produkowany aparat z obecnej stawki Canona.
Znów posprzątałem :roll:.
Ostrzeżenie janmar'a było po to żeby nie prowadzić tu żadnych wojenek systemowych.
Wątek jest o nowościach Canona i na tym prosiłbym się skupić.
"Napisał janmar
A tak wracając do wątku to czy ktoś słyszał jakąś nową plotkę o 1DS IV....
Nie ma, nie było i nie będzie Obecnie produkowany Mk3 jest tak dobry, że przebić będzie ciężko - chyba, że filmami ale to chyba nie ten segment. "
Plotki są , były i będą - oto ostatnia z optyczne.pl:
"Canon EOS-1Ds Mark IV
Na stronie producenta automatycznych głowic GigaPan, w tabeli kompatybilności sprzętu pojawił się Canon EOS-1Ds Mark IV, gdzie podano jego wymiary i wagę. Trudno powiedzieć, czy była to pomyłka, czy przypadkowy przeciek, nie zmienia to jednak faktu, że informacja już zniknęła ze strony. Mimo to udało się odnotować, że nowa profesjonalna lustrzanka Canona będzie miała wymiary zbliżone do poprzednika, gdyż wyniosą one 156x157x80 mm. Natomiast waga nowego modelu ma wzrosnąć o 15 gramów. " :mrgreen:
Bardzo często sa mylone 1DsMarkx z 1DMarkx .Ta jedna mała literka "s" to IMHO,zbyt mała róznica przy dwóch róznych aparatach.Trzy lata mineły jak używam 1Ds mark III
a na zdjęciach i na ulicy często nie rozróznię. " I nie ma Mocnych..." jak oko nie sięgnie na malutki znaczek w lewej dolnej części aparatu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Proszę o pisanie na temat.
Dalsze spychanie watku w kierunku sporu"Co jest lepsze Canon czy Nikon" zmusi kogoś z moderatorów do ostrzejszej reakcji.
Jeszcze raz.
Miłośników, entuzjastów i piewców systemów alternatywnych zapraszamy na dedykowane fora lub proszę sobie założyć stosowny wątek.
Tu nie ma miejsca na żadne wojenki systemowe.
Z przebijających się plotek wychodzi mi że w 5Dmk3 ma być:
- nowa matryca 32Mpix
- nowy AF
- DIGIC V
Ma być wszystko lepsze i szybsze, a poza tym znacznie ulepszone wideo.
To ulepszenie nie będzie z lekceważeniem fotografii jak malkontenci uważają, ale dlatego że Panasonic pokazał że kilka rzeczy można z łatwością dużo lepiej zrobić.
Co jak co, ale nie ma doniesień o ulepszonym ekranie LCD.
Nie wydaje mi się żeby obecnie używany ekran potrzebował zastępstwa.
raczej przez micro-USB 8-)
no proszę cię :roll:
chyba 20 MB/s?
mam dysk USB 2.5", który spokojnie wyrabia przy zapisie dużych plików ponad 90 MB/s, więc jest zapas.
oczywiście jest to USB 3.0 i dysk mechaniczny 7200 obr/min.
ale i nie-mechaniczny pendrive USB 3.0 32 GB też mi tyle czasami wyciąga.
więc o mass-storage spokojna głowa. byle tylko dali to gniazdko USB z trybem HOST. ale myślę, że marne szanse. mogli to przecież już dawno zrobić. :?
ulepszony faktycznie być nie musi, ale czy będzie gibany??Cytat:
Zamieszczone przez KacperP
Cytat:
Z przebijających się plotek wychodzi mi że w 5Dmk3 ma być:
- nowa matryca 32Mpix
- nowy AF
- DIGIC V
Tak na marginesie to się zastanawiam na co komu w klasie sprzętu 5D matryca 32Mpix..tak naprawdę to takie 15-18mln ze ślicznym iso 12800 to wystarczająca sprawa do większości zastoswań.
Ja tam bym poświęcił wiele dla Afa - a już na pewno jakieś mega megapixelowe matryce
Pewnie nieco opożnili premierę mk III zeby zaimplementować złącze Thunderbolt.
Dokładnie. pewnie dostał specyfikację złącza podobnie jak inni producenci sprzętu wszelakiej maści którzy zamierzali to złącze umieścic w swoich produktach. a te produkty dopiero zaczynają sie powoli pojawiać. zapewne nie ma również żadnych finansowych przesłanek aby przyspiesząć premiere mkIII na wcześniej niż wiosna 2012.
Lada chwila będą 3 arcyciekawe zapowiedzi do Canona, o których jeszcze nie mieliście okazji czytać w żadnych rumorsach :) Na razie nic więcej nie mogę powiedzieć.
Cichy w roli Corwina? No nie mogę ;-)...
Czyli kiedy? ^^
Mam zgłaszać twojego posta do rumorsów? Masz już na tyle duży respekt, że dostaniesz za tą deklarację CR2? :D
Z serii : Co Nowego u REDa?
(tak, zerżnięte z CR, ale njusik jest dość miły) :
Cytat:
Zamieszczone przez http://blog.vincentlaforet.com/2011/08/05/one-degree-a-canon-600mm-w-2x-extender-on-the-red-epic/
Aparat który będzie łączył 1Ds + 1D + Video = cena około 40 tys.
To co, obstawiamy?
1)EVIL FF
2)Kamera RED-Like
3)Kalkulator z myszką, podkładką, drukarką, skanerem i chomikiem w takim kółeczku do biegania.
Przydałby się 24-70L IS. W sumie to pierwsza rzecz, za jaką Canon mógłby się zabrać.
A kto to jest cichy? Z całym szacunkiem
Imho, będzie coś co sprawiło, że fotoświat nie jest już taki jak wcześniej a wyszło to z... tego forum. I nie, nie mam na myśli (później) Corwina.
Młodym (stażem) kolegom forumowiczom polecam zanurkować bardzo głęboko do Księgi Genesis Canon-Board ;)
Akustyk ;)
- twoje 17-40 już krzyczy o update, po Nikkorku może w IS
- 50/1.4 jakby też
- ef-s 35/1.8: bez komentarza
- EF 24-70 II - imho tylko przy okazji 1Ds4
- SX40 też; byłby rekord pierwszy, który dobił do 1000mm
- XZ1 nadal (optycznie) rządzi więc może taki G2/Pro2 remake? (2.0-2.5)
Co do kitów, był sobie kiedyś EF 40mm f/1.2L, Panas ma swojego, bardzo ostrego 20/1.7 więc może Canon posłucha/ł wreszcie wyjących do księżyca
;)
BTW. Puszki mnie nie interesują, tak samo jak ef-s nawet 30 i nawet 1.4; mam swoje GF1 i czekam już tylko na małą Lajkę 25/1.4.
OK, I'll play - na podstawie ostatniego wpisu na CR
W jesiennym cenniku dla Canon Pro Dealerów z Alle ;) brakuje:
1. 1Ds3
2. 1D4
Cichy pisał o trzech nowościach więc jeden cytacik z moich PW:
wiesz, tak naprawdę to żadne szkło UWA Canona nie jest nawet dobre -> pozdrawiam ;)
No dobra, bo zaczynacie już głupoty pisać. Chodziło mi o "przystępne cenowo szkła pod FF ". Arcyciekawe - tak to określiłem, bo nigdzie o tym jeszcze nie czytałem (tzn można znaleźć informacje w sieci, ale trzeba wiedzieć, czego szukać). I na razie tyle. Wyjdą na 99%, nie znam na razie dat (ale raczej niedługo). Puszki FF o której wiem nie miałem na myśli, bo nie mam żadnej informacj, czy w ogóle wyjdzie w takiej postaci, w jakiej ją widziałem.
Evil FF - nie w tym roku. NEX 7 raczej APS-C, Leica - APS-C, Ricoh - już wiadomo, APS-C, Zeiss Icon - miał być FF, nie wiadomo, czy w ogóle wyjdzie, Canon - ??? :)
Przystępne cenowo szkło pod FF brzmi interesująco.
Ojtam ojtam.
Akurat z 85 jestem zadowolony, 35/2 też mi się podoba.
Gdyby dali 24/1,8 to byłbym chętny prawie natychmiast.
W zasadzie innych życzeń nie mam :mrgreen:
g3... co krzyczy o update w Canonie to ja wiem. ale do planu wydawniczego Canona to ma sie nijak ;)
co do update'u 50/1.4 to nie postawilbym na taki zaklad ani grosza - z prostego wzgledu: ostatnia stalke nie-L Canon wypuscil w.... 1995 roku. niektorzy uzytkownicy tego forum jeszcze wtedy w pieluche robili ;) a 50/1.4 to jest druga po 28/1,8 (tej z 1995) najmlodsza stalka w zestawie Canona ;)
a to, ze te nie-L stalki Canona sa nijakie, bo nierzadko podle mechanicznie, srednio ostre (te dluzsze, bo nad szerokimi katami juz sie nie bede znecal) i w wiekszosci drewnianie rysujace... who cares, Yamada-san?i tak kupia, bo nie maja za wielkiej alternatywy...
kwestia update'u 17-40 - ma sens ze wzgledu na uzupelnienie linii L-f4-IS, zeby byl combos 17-40, 24-105, 70-200). z tym ze na niewiadomo jaki skok optyczny bym nieliczyl. Nikon ma za 900 EUR mocno przecietny optycznie 16-35/f4, a Canon nie ma za duzo miejsca na cenowe wypozycjonowanie, bo przy 17-40 mkI za 650 EUR i 16-35 mkII za 1250 EUR wychodzi jak w morde misia price-tag 950 EUR (na starcie 1100 EUR). wiec nie spodziewam sie tu szkla duzo lepszego od Nikkora.
24-70 mkII i 135/2 mkII sa dla mnie z dwoch wzgledow realistyczne - to szkla dla kotleciarzy, a ci beda oczywiscie bluzgac, ze w sumie to wiele sie nie poprawilo, a cena nowek z ksiezyca.... a potem oczywiscie kupia, no bo przeciez... ;)
A ja odwrotnie, mogą się postarać jak w przypadku każdego szkła 4/IS by przyciągać środkowy target.
24-105 jakby lepsze - tfwu - od Nikkora.
70-200/4 IS - póki co (18 MPx) wciąż jaw dropper
200-400/4 IS - I'm all in ;)
70-300L IS - po twojej rekomendacji tylko Corwin, oskarkowy, Miyagi San (tak, uwielbiam podróbki ;)) no i Cichy mogli by zarzucić coś temu szkiełku :mrgreen:
Jak by nie patrzeć brakuje na dole.
135 - jedno z najostrzejszych szkieł wg. Canona; za wcześnie.
35 - po ostatnim Nikorze mogą spokojnie tłuc obecne przez kolejne 5 lat :mrgreen:
Ja kiedyś bym zabił za 180/3.5 hIS macro, ale możliwe, że zaproponują 50/2.8 hIS :)
Niby tak, nie po to Canon wypuścił pancerne - 50/1.2 L, żeby teraz robić pancerne 1.4 za 1/3 ceny. Ja mam swoje 1.4 od 15 lat. Gdzieś ze 4-5 lat temu wymieniałem silnik na Żytnej, ale ostatnio widzę że znów czasem jakby nie chce ruszyć AF. Szkło zawsze z osłoną. Skoro nie będzie nowego 1.4 to pozostanie zbieranie na 1.2L i większy futerał. Szkoda bo mój egzemplarz jest super używalny na 1.4 i jak porównywałem z 1.2 to nie było żadnego rozgoryczenia.
Canon zrobił 50L tylko po to by mieć w katalogu, nie po to by na niej zarabiać. Na 50/1.4 II można by zarobić miliony - jak pięknie pokazuje Sigma.
Któraś z moich egz. też była super @1.4, następna już nie, ale za to nie dawała chmurki w słońcu, etc...
mysle, ze jednak nie do konca. jasne 50 to szklo z zadatkami na konia roboczego do kotleta, zwlaszcza jesli znikoma glebie ostrosci i efekciarskie rozmycia. 1.2 duzo bardziej spelnia ta definicje, a umowmy sie, ze w bogatszych krajach (i nie chodzi mi tylko o k* droga, nawet przy normalnym kursie franka, Szwajcarie) zakup 50/1.2 nie zamorduje zawodowego kotleciarza.
a 50/1.4 to po prostu ma byc przyzwoita 50-tka dla mas, absolutnie nie liczona na duzy przebieg. i to zalozenie obecna spelnia. lepsza nie musi byc, moze tylko co do rozdzielczosci by sie Canon bardziej postaral, bo to powinien byc benchmark mozliwosci matryc 18 Mpix.
W swietle poniższego jest to watpliwa kwestia, nawet uzywanie swiatla 1.4 .... :
http://www.luminous-landscape.com/es...acturers.shtml
24 1.8/35 1.8/50 1.4 - pewnie nic z tego :)