Pytam, bo muszę się rozglądnąć za statywem pod Sigmę 150-600 ,ale w połączeniu z głowicą kulową a nie gimbalową.
Wersja do druku
Najlepszy byłby jakiś Gitzo lub Manfrotto szczególnie jeśli będziesz drukował/powiększał
To kosztuje, ale to inwestycja na wiele lat.
Wszystko dobrze dokręcać oraz :
- LV z ostrością ręczną lub ustawianą matrycą tak aby lustro nie klapało przed zdjęciem
- wyzwalacz zdalny z ustawieniem 2s lub samowyzwalacz na aparacie z opóźnieniem 5s
jp
Wszystkie zdjęcia robię z wyzwoleniem radiowym i bardzo często z funkcja wstępnego podniesienia lustra.Takie przyzwyczajenie z pracy ze zdjęciami produktowymi .Więc cała ta otoczka poprawnego wykonania zdjęcia na statywie jest mi znana.Teraz dla własnej przyjemności biorę się za zwierzaki może czasami ptaki.I dlatego muszę rozglądnąć się za jakimś statywem pod Sigmę.Ale też ne zamierzam wywalać pieniędzy na produkt the best, :)
Ma to być statyw podpięty do plecaka, zabierany w góry i lasy :)
Ale będziesz go targał aby robić zdjęcia czy też po to aby te zdjęcia powiększać/drukować ?
Kup statyw w sklepie gdzie możesz zwrócić i zrób zdjęcia (np. gazety) na owe 600mm i je powiększ 100% na monitorze. Zobaczysz/porównasz obraz na monitorze/gazeta czy dla Ciebie jest ok
jp
Mam ciężki i wysoki statyw, nie Gitzo, i ten wożę autem.
Do plecaka przyczepiam jakiś lekki statyw i to wystarcza. Bo:
- statyw ma usztywnienie w postaci poprzeczek, nie rozkłada się zupełnie na płasko,
- do robienia zdjęć krajobrazów prawie nigdy (!!!) nie trzeba rozkładać go na całą długość, maks jedna sekcja, więc jest wystarczająco sztywny,
- do świstaków i podobnych i tak lepiej się położyć i użyć plecaka jako podpórki.
Zwróć uwagę, jak będziesz używał swój statyw, bo przy tylko częściowo rozłożonym test Jana wypadnie lepiej. Takie są prawa mechaniki.
Przymierzam się do kupna statywu. Kryteria to: markowy, wys. max >150 cm, waga <=1,5kg, wielkość transportowa <=60 cm, cena <200 zł. W Euro są w promocji Velbon EX-530 i EX-540, które spełniają wszystkie moje kryteria. Co warte są te statywy? Różnią się liczbą sekcji - pierwszy jest 3-sekcyjny, drugi 4-sekcyjny. Są jakieś istotne różnice w użytkowaniu statywu 3- i 4-sekcyjnego?
Za 200zl jedynie hama traveller compact pro albo cos takiego. Ewneutlanie uzywki benro/triopo co tam sie trafi.