Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Cytat:
Zamieszczone przez
salceson
jakim sposobem 27" jest większe od 29"?
Geometrycznym.
Zgodnie ze starożytnym, tajemnym wzorem na tzw. pole prostokąta:
Aktywny obszar matrycy 29" ma szerokość 672,8mm i wysokość 283,8mm co daje 190.940,64mm^2
Aktywny obszar matrycy 27" ma szerokość 597mm i wysokość 336mm co daje 200.592mm^2
Istnieje pewien matematyczny aksjomat, w myśl którego 190.940,64<200.592 - stąd wnoszę, że 27" jest większy od 29" ;)
MultiSync
Jak dla mnie to porażka taka rozdzielczość. 1080 w pionie to bardzo mało, zwłaszcza do obróbki zdjęć. W jakich programach to się przyda? :)
chyba jednak odpuszczę sobie te 29" ;) także zapytuję czy warto kupić LG 27EA83?
Mam pytanie o różnicę między NEC P232W a P242W - czy różnica jest tylko w rozmiarze i rozdzielczości? Czy warto dopłacać te kilka stów za jeden cal przekątnej więcej?
Cytat:
Zamieszczone przez
marcusp
Mam pytanie o różnicę między NEC P232W a P242W - czy różnica jest tylko w rozmiarze i rozdzielczości? Czy warto dopłacać te kilka stów za jeden cal przekątnej więcej?
W P242W nie dopłacasz za 1 cal przekątnej, tylko za dodatkowe 120pikseli w pionie - pozornie jest to niewiele, w praktyce przepaść w kwestii komfortu pracy.
P242W ma też nieco lepszą matrycę AH-IPS z satynowym dyfuzorem.
Fakt-faktem P232W jest cholernie tani, przez co różnica w cenie robi się spora, ale mz. większa wygoda jest tego warta.
Cytat:
Zamieszczone przez
salceson
chyba jednak odpuszczę sobie te 29" ;) także zapytuję czy warto kupić LG 27EA83?
Słusznie - 29" to straaaszna parówa:
Niestety, nie widziałem na oczy tego eldżika, ale sądząc po innych nie oczekiwałbym po nim Cudu Nazarejskiego.
Ciekawie się zapowiada NEC EA274WMi, z tym że nie było jeszcze nawet jego premiery, więc na chwilę obecną ciężko przewidzieć jaka będzie cena. Jeśli jednak nie będzie gorszy od EA244WMi, to powinien być godny uwagi.
a co to za NEC po lewej? ;>
To jest moja niezawodna trzydziestka - 3090WQXi ;)
w PL jednak ten konkretny model 27EA83 jest nie dostępny, tylko 27EA83R jego uboższa wersja w PL jeszcze dostępna (na witrynie LG już jako archiwalny produkt) :/ zaś Polski klient traktowany jako 2 gatunek :/
także wróciłem poniekąd do punktu wyjścia...
hmmm to może Samsung S27A850D??
Jak się nie spieszy to bym zaczekał na EA274WMi.
termin premiery tego monitora dla mnie jednak jest zbyt odległy... co polecilibyście z obecnie dostępnych na rynku wyświetlaczy (w zbliżonej cenie i możliwościach technicznych)? z tym Samsungiem miał ktoś może możliwość pracowania?