Odp: Lightroom problemy z alt + a
Witam,
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
... jak wyłączyć skrót klawiszowy w lightroom... "dokładnie alt + a"... skrót ten powinien dać po prost literkę "ą" a on zaznacza i kasuje część tekstu...
A kliknięcie "~a" (falka+a) nie daje Ci literki "ą" (jak to w Windowsach) - u mnie działa...
Pozdrawiam, Alex
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Witam,
jak wyłączyć skrót klawiszowy w lightroom... "dokładnie alt + a"... skrót ten powinien dać po prost literkę "ą" a on zaznacza i kasuje część tekstu...
Dzięki za pomoc.
wszyscy mamy, ale wyłączyć się nie da
Jak w LR4 "wydobyć" jpeg-i?
Przy imporcie pobierałem zarówno raw-y jak i jpeg-i (wygenerowane przez aparat) i teraz w bibliotece widzę CR2+JPEG, ale jak otwieram zdjęcie, to w podglądzie Loupe widzę raw-a (z surową kolorystyką). Żeby zobaczyć jpeg-a, to muszę wywołać raw-a, czyli po prostu wyeksportować nowego jpeg-a? A co z tym pobranym z aparatu?
Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Preferences-> Import Option ->Treat jpeg files next to RAW as separates photos
Tak przynajmniej w wersji angielskiej, na pierwszej stronie opcji, bez żadnego szukania.
Ciekawe jak ludzie kiedyś radzili sobie z problemami jak nie było forum internetowych :D
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Preferences-> Import Option ->Treat jpeg files next to RAW as separates photos
Tak przynajmniej w wersji angielskiej, na pierwszej stronie opcji, bez żadnego szukania.
Znalazłem wcześniej tę opcję, o której piszesz, ale to nie o to chodzi... Opcja ta dotyczy importu, a mi chodzi o "wyodrębnienie" jpeg-ów z plików już zaimportowanych. Po jej zaznaczeniu nadal w podglądzie "Grid View" widzę CR2+JPEG. :(
W Library wybierasz Metadata, tam klikasz np. Label, z rozwijanego pola wybierasz File Type. Teraz możesz odsiewać JPG od RAW.
Najpierw musisz je zaimportować z opcją jaką podałem żeby móc je odsiać później w sposób jaki blackninja proponuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
blackninja
W Library wybierasz Metadata, tam klikasz np. Label, z rozwijanego pola wybierasz File Type. Teraz możesz odsiewać JPG od RAW.
Próbowałem wcześniej również tego rozwiązania, ale nie działa. Muszę więc jeszcze raz zaimportować wszystkie zdjęcia, po załączeniu opcji, o której napisał r00mak. Nie ukrywam, że jestem tym nieco rozczarowany, ale życie bywa brutalne...
Dziękuję za pomoc.
Cytat:
Zamieszczone przez
Aleximov
Witam,
A kliknięcie "~a" (falka+a) nie daje Ci literki "ą" (jak to w Windowsach) - u mnie działa...
Pozdrawiam, Alex
Fala + a nie działa... nic się nie dzieje..