Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Jak to tak rozróżniam;
- techniczne, detal
- plastyczne, nieostrości
Wychodzę jednak z założenia że zmiękczyć da się zawsze, wyostrzyć już jednak nie zawsze, tzn. da się ale programowo nie dorówna plastyce ;)
Wiem doskonale o co chodzi mając 30D + 10-22 wierzcie lub nie nieraz lekko suwak z ostrością szedł w lewo - taką sztukę miałem że aż pewna "chropowatość" wychodziła, po przesiadce na FF + 17-40 - pierwsze co zauważyłem oprócz kolorów to że jest miękko - ale jakoś tak fajnie miękko (to chyba ta plastyka) i już zmiękczać nie trzeba.
Jednak nieraz z kolei trzeba jechać suwakiem w prawo. Ot taka różnica, z tym że UWA a szerszy standard to całkiem inna bajka.
Z tymi suwakami fajnie to ująłeś, coś w tym jest. Mam takie same odczucia. Pozdrawiam
Sigma 35/1,4 + mikrolegulacja w body :
Jeśli ktoś posiada ten obiektyw czy może podzielić się informacją jakiej dokonał/nie dokonał mikrolegulacji w swoim body .
Podając model aparatu + ile FF/BF na skali w swoim body .
Nie wiem po co to komu, ale u mnie nastawiłem mikroregulację na +13 (aparat 5DIII)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Nie wiem po co to komu, ale u mnie nastawiłem mikroregulację na +13 (aparat 5DIII)
mam identyko .. tak mi wyszlo :) na mk3
A ja kurde nie mam żadnej mikroregulacji na żadnym obiektywie (w tym na 35 1.4 A Sigmy) i wszystko ostro. 5D2 i 5D3.
5d3 +15
I kilka słów na temat tego szkła. Mam wszystko Canona (dla mnie przyjemność = jakość :-) i to jest jedyne niezależne szkło na które dałem się namówić. Dostałem oba na cały dzień do testów i fotografując w ogóle nie wiedziałem które mam akurat zapięte to raz. Dwa to zdjęcia: cały dzien na mieście zmieniałem szkła. W lightroomie nie widziałem różnicy żadnej pomiędzy zdjęciami. Stwierdziłem, że skoro nie widać różnicy to faktycznie po co wydawac 6k jak można 3? Poza tym Sigma jest nowszą konstrukcją i większość testów potwierdza jej wyższość. I teraz mając je już chyba ze 3 mce czasami mam takie dni, że chodzę i marudzę, że mogłem wziąść Canona, nie ufam tej Sigmie itd to zapinam ją do body i robię zdjęcia. Wracam do domu i już nie marudzę :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
esensja
I teraz mając je już chyba ze 3 mce czasami mam takie dni, że chodzę i marudzę, że mogłem wziąść Canona, nie ufam tej Sigmie itd
Bo za dużo czytasz to forum. Jak się człowiek naczyta tych narzekań na sprzęt to potem tylko szuka dziury w całym, sprawdza czy nie ma litght leaków, BF/FF, aberracji, czy mu farba nie złazi, albo czy w totalnej ciszy coś mu w body nie brzęczy.
Czasem mam wrażenie że jakieś 90% problemów tutaj wynika z tego, że jeden z drugi kupił ciut za drogi sprzęt i i zamiast cieszyć się że ma fajne narzędzie do fotografowania i robić zdjęcia jak wcześniej, zamienia się w domorosłego "testera" i foci tablice i skrzynki pocztowe.