No właśnie z dwoma już próbowałem, ale nic z tego. Może dlatego ze przez maila pytałem. Telefonicznie było by pewnie inaczej, ale nie podali telefonów...
Wersja do druku
Zawsze możesz mieć wyższą kwotę jak coś w urzędzie powiesz że resztę dołożyłeś ze środków własnych, albo napisz z kolegą, kuzynem umowę na kwotę jaką potrzebujesz do rozliczenie, np na filtr UV na 85 zł, albo i więcej, nie mogą tego zakwestionować, a przepis nie mówi że musisz kupić wszystko na FA.
Przepis może nie mówi, ale moja umowa z PUP mówi ze tylko rachunek lub faktura... Gdyby nie to że bym miał wiele wiele łatwiej... :(
A tu właśnie chodzi o kwotę niższą. Bo we wniosku miałem 5d za 4500, a mam okazję kupić za równe 4000. A 500 zawsze mógłbym przeznaczyć an pas, filtry jakiejś itp.
U mnie też była dziwna sprawa. We wniosku miałem wpisane 18 048, a przyznali mi równo 18 tys. I te 18 tysiaków muszę wydać i udokumentować fakturami. Natomiast z tego co się dowiedziałem, to jeśli przekroczę tę kwotę, o resztę po prostu dopłacam z własnej kieszeni.
To napisz podanie do dyrektora z argumentacja skąd różnica w cenie , że to korzystne itp i powinno przejść , ja tak robiłem. Od razu jak coś możesz złożyć taki wniosek i niech go rozpatrzą.
Momentami utwierdzam się w przekonaniu że niektórzy urzędnicy to powinni rowy kopać...
No taka Polska właśnie...
To samo z mega pomysłem na jedno okienko...
niby sama idea w sobie fajna, że idziemy do urzędu miasta i składamy jeden wniosek i oni już sami załatwiają resztę (US, ZUS, Sąd gospodarczy) ale...
Na wniosku trzeba podać nr konta. I zaczynają się schody...
Praktycznie wszystkie banki mają zastrzeżenie w umowie że konta prywatnego nie można używać do celów działalności gospodarczej, więc trzeba założyć konto firmowe.
No a żeby założyć konto firmowe to trzeba nieć KRS i i Regon. I koło nam się zamyka, A idea jednego okienka leży w gruzach...
I tak czy siak trzeba wszędzie jechać osobno....
A najlepsze jest to, że żadne przepisy prawa nie wymagają tego aby do DG mieć konto firmowe (zniesiono ten wymóg kilka lat temu). Tylko Banki żerują na niewiedzy ludzi i wciskają na siłę konta firmowe...
Wpisałem nr konta prywatnego i pierwsze słyszę żeby banki zabraniały czegoś takiego.
no to poczytaj dokładnie swoją umowę z bankiem albo regulamin. Nie wiem jakie mogą z tego w przyszłości wyniknąć problemy.
dla przykładu fragment umowy z m-bankiem.
Cytat:
§ 3.
1. mBank otwiera i prowadzi rachunki wskazane w Dziale II niniejszego Regulaminu.
2. O ile postanowienia Działu II nie stanowia inaczej, rachunki otwierane i prowadzone przez
mBank słu8a do przechowywania srodków pienie8nych nale8acych do Posiadacza rachunku
oraz przeprowadzania na jego zlecenie rozliczen i prowadzone moga byc jako rachunki
wspólne dla dwóch Współposiadaczy.
3. Rachunki nie moga byc wykorzystywane przez ich posiadaczy do przeprowadzania rozliczen
pienie8nych zwiazanych z prowadzeniem działalnosci gospodarczej.