czy ktos z kolegow ma/mial JOBY zoom slr?
albo gorillapod focus?
bo mysle zeby kupic do mojego 5dmk3 i sie zastanawiam
Wersja do druku
czy ktos z kolegow ma/mial JOBY zoom slr?
albo gorillapod focus?
bo mysle zeby kupic do mojego 5dmk3 i sie zastanawiam
Mam slr-zoom. Używałem intensywnie na miesięcznym wyjeździe z 5dmkII + 16-35/4. Głowica o dziwo daje radę. Trzeba dać chwilę by ustabilizowała się całość (drgania przy dotyku), ale można to załatwić przy samowyzwalaczu 10s. Nigdy mi się nie "rozkraczył" ani nie zawiódł w sensie poluzowania "uścisku" przy dziwnych mocowaniach. Pod koniec wyjazdu pękło jedno z połączeń powodując, iż całość traciła na "pewności", ale dostałem nowy w ramach reklamacji. Jeśli nie chcesz/nie możesz brać porządnego statywu - przyda się:)
dzieki
a powiedz czy mocowałeś ten zestaw do drzewa/rury?
chodzi mi czy faktycznie omeg przymocować np. do poręczy ten statyw z 5dmk3+c16-35II?
bo ten drugi jest dużo droższy i nie wiem czy jest sens go kupować skoro mniejszy utrzyma sprzęt
Tak, mocowałem do rożnych poręczy - jak nie jest za gruba, to można owinąć nogi tak, by nie było szansy na otworzenie się pod wpływem ciężaru. W innych przypadkach jedną nogę owijałem, a pozostałe ustawiałem tak, by stabilizowały - można pokombinować. Twój zestaw jest cięższy, ale jak niewiele, to da radę.
dzieki
kupuje;)
Witam,
planuje zakup statywu i zastanawiam się nad zakupem manfrotto befree carbon. Zastanawiam się czy statyw poradzi sobie z 5d mk II i 70-200 2.8 i 16-35 II 2.8 przy czasach 20-30 s.
Czy któryś z kolegów ma doświadczenie z tym sprzętem?
Pozdrawiam
Ja nie kolega, ale mam doświadczenie ;-) Zobacz ile on tam ma udźwigu i tyle. Mój befree z alu nogami bierze 4 kilo. Ten karbonowy pewnie też tyle, bo mają te same głowice. Trzykilowe szkło z doczepioną puchą trzyma ładnie.
Dzięki,
to już druga pozytywna opinia użytkownika, którą słyszę na temat tego sprzętu. Chyba się skuszę na to befree.
Dzięki eleroo.
Pozdrawiam
Tez mialem befree i 60d z tamronem 70-300 vc latal ostro. Drgania byly widoczne, nie wiem w jakich warunkach by to mialo utrzymac 30sek bez poruszenia, ale chyba tylko w idealnych. Robilem porownanie ze 190xprob i befree poszedl w swiat.
30 s warunkach różnych tzn. w górach. A tam niestety często wieje :/. Za to kusi mnie ciężar na poziomie 1.1 lub 1.4. Befree to kompromis. Zastanawiam się czy wogóle warto, czy zrobię jakiekolwiek nieporuszone zdjęcie w nocy, w górach.
Salas - dzięki za opinie
Pozdrawiam