Który z dwóch monitorów: Eizo s2431w czy Nec 2470WNX lepiej nadaje się do zastosowań foto-amatorskich i dlaczego. Pytanie do osób które miały do czynienia z obydwoma konstrukcjami. Z góry dziękuję.
Wersja do druku
Który z dwóch monitorów: Eizo s2431w czy Nec 2470WNX lepiej nadaje się do zastosowań foto-amatorskich i dlaczego. Pytanie do osób które miały do czynienia z obydwoma konstrukcjami. Z góry dziękuję.
A co powiesz o NEC 24WMGX3 w porównaniu do wspomnianego Eizo s2431w:?:
S2231W - przy obrobce foto ustawiam tryb sRGB, ale zmniejszam podswietlenie i nieco zdejmuje czerwieni. W pozostalych przypadkach zwykle pracuje w trybie custom (troche zamieszalem tam, ale nie potrzebuje takiej 'zarowy' w oczy przy zwyklych pracach) :)
Monitor przyzwoity bardzo i jedyny zarzut, to taki, ze moglby miec 1920x1200 i/lub byc 24-30" :D
Eizo są całkiem przyzwoicie korygowane fabrycznie, ale punkt bieli waha się zależnie od egzemplarza o 400K. Na oko nie da się tego ustawić. Poza tym bez kalibracji, cmm nie ma pojęcia jak monitor traktuje barwy, więc poprawność podglądu barw jest kwestią przypadku.
Mam pytanie. jaki warto kupić model monitora EIZO z używek.
Witam.
Im więcej czytam, tym bardziej widzę, że nie da się kupić monitora tańszego niż 4k zł :) Dlatego kapituluję i prosze o pomoc...
Potrzebuję monitor który zastąpi poczciwego Philipsa, który przy obecnej konfiguracji mebli nie zmieści mi się na biurku :-/ Czas na LCD -postanowione...
1. Nie chcę poświęcić za wiele pieniążków na ten cel (myślałem o kwocie ~1200zł, ale z tego co czytam to nie ma takiej opcji, także całkowity MAX to 2300zł)
2. 22'' pomierzyłem wszystko i taki rozmiar będzie optymalny.
3. Bedzie używany również do szopa i obróbki fotek (ambitny amator; nie oczekuję cudów, ale przyzwoitej jakości)
Czy któryś z tych modeli?
(nie znam się, ale EIZO 22 S2231 kusi najbardziej...)