Może g3 miałby czas nauczyć nas swojego języka wtedy ;-)
Wersja do druku
Może g3 miałby czas nauczyć nas swojego języka wtedy ;-)
35L II na rycinach, w Polszy szkło będzie znane jako Marian, mistrz ciętej riposty :mrgreen:
Dla anatomów:
Focal Distance: 34.59
Fno: 1.45
Half angle of view: 32.02
Image Height: 21.64
Lens Length (mm): 126.93
Back Focus (mm): 37.98
Taki lekko pół średnio ogór lub jak mawiał Tadzik: dyszel
Reszta skradzionych rycin przedstawia:
50/1.4 - po co?
24/2.8 - :)
28/1.8 DO - taaak, pewnego razu, na Dalekim Wschodzie...
300/4 II - Nikon w kłopotach... znowu
ps. dziękuje cyfrowe.pl za EDIT - ileż to lat, postów do Wszechmogących...
Dla porównania wersja obecna:
Zmiany spore. Ciekawe jak będzie w praktyce.
jakkolwiek będzie lepszy to i tak wezmę :-D 35L to moje podstawowe szkło. ma kilka mankamentów ale rysuje cudnie. Jeżeli poprawią choc trochę te mankamenty i nie zchrzanią rysunku (w co mocno wątpię) to biorę (no chyba, że zawołają 7k :-P) nie może byc droższy od 24LmkII bo 35-tkę łatwiej zrobic.
Spoko, nie martw się, już oni zadbają o to żebyś chciał mkIII :D (af pływający sinusoidalnie i takietam :D)
Ja nie wierzę, że jak Canon wypuści nową wersję 35/1.4 albo 1.2 (bo i takie plotki chodzą) to cena będzie budżetowa - nie ma się co łudzić. Cena będzie zaporowa, a i tak (jak napisał Paweł) będą komitety kolejkowe.
Ja kupię nawet i za 14k, tylko żeby w kwestii video było już wszystko (RAW i szybszy pipe (1080p60, 720p120 itd))
w 35L będzie RAW? :)
35LII może kosztować dowolną kwotę, byle było idealne.
Nic nowego nie muszą wypuszczać. Jakiś porządny cashback by się przydał na to co jest;)
Dokładnie, te wszystkie nowości mają jedynie za złudną poprawą (5%) wyciągnąć 2x kasę. Szczerze mówiąc już mi się niedobrze robi na kolejny obiektyw o "klasycznych ogniskowych" typu 85mm, 35mm 70-200, 70-300, czy 18-xxx do cropa. Dopóki nie zrobią szkła typu 20-80 2.8 lub 4.0 dla FF lub 14-50 dla cropa, to nie zobaczą mojej kasy na rynku pierwotnym.
Bardzo dobrym posunięciem Canona jest integracja TC w obiektywie, jak wyszedłby taki 300mm f4L IS II z wbudowanym i zoptymalizowanym TC1.4 to byłbym pierwszy w kolejce.
Imho jeśli to nie jest opatentowane to następny żółty bieda telas - F/4VR rzeźnik, będzie z tym wynalazkiem.
Ja się pytam gdzie jest EF 12-24/2.8L lub 10/4G, gdzie jest nowa ryba Nikona, która robi ci zdjęcie twoich pleców - ztc słyszałem stara obecnie dochodzi do EUR20k za sztukę ;)
Ooo! Wydawało mi się, że Panas przesadza z cenami szkieł do mikro :shock:
Bardzo, bardzo rozważyłbym na miejscu potencjalnego kupca to o czym trąbie od czasów (mojego) D3: core2duo!
Kupić używkę D700 i 14-24G bym wolał... do tego Jedynka 200/2VR LNIB od czasu do czasu trafia się na FM "za darmo".
szerokie EF: nie chcę 14, to zrobił b. ładnie już Nikon - skoro są liderami niech się wysilą - ma być 12mm, może wyglądać jak 200/2 baby, może kosztować, ma zrobić jedno: poprawny obrazek na 12/2.8.
Czuję pismo nosem: 1. Canon wydaje "super hiper" 12/14-24L, do roku później Nikkor 10/4G :shock:
core2duo ;)
allxages: wciąż nie możesz mi zapomnieć tego LX3, co? ;)
August will be a major announcement month (...), August - 1dm4 w/ new 24-70 2.8, 50 1.4 II, 14-24 2.8 or 35 1.4 II lens ||Canon rumours
Może ktoś śledzi rynek i zwyczaje Canona - jeżeli ogłoszą w sierpniu nowe produkty to ile jeszcze mija czasu zanim pojawi się on na rynku?
podobno 1Ds4 ma być przed 5D3 już w sierpniu i do tego jeszcze 3 szkła
1Ds Mark IV before 5D Mark III?
We’re told August will be a major announcement month. The 1Ds Mark III replacement and 3 lenses will be announced. No detail into what lenses.
Jak zamówisz zaraz po premierze w BH albo Adoramie to może na walentynki dostaniesz, w normalnej dostępności może na dzień dziecka, a w normalnej cenie na Boże Narodzenie :-P
A mowa o szkłach typu 24-70LII, 14-24L i 35LII
50-tki prawie, że od razu. Puszka przełom 2011/2012
CR2 więc nie bijcie ;)
Lekkie trzęsienie będzie w sierpniu :)
Nie zobaczymy już kolejnego 1D po 1Ds4
Aps-h -> RIP
Kolejne 5D pojedzie dwoma torami: weselni i Hollywood
Podejrzewam, że wreszcie bonk wskoczy na półkę 1D więc z miejsca trzeba szykować 17-18k w Polszy. No i fajnie, pierwszy Canon poniżej 1D z AF, troszeczkę im to zajęło...
Hollywood dostanie video maszynkę w cenie 5D2 a na wypadek gdyby ją zbyt bardzo wykastrowali w części photo features, w kolejnym numerku tj. MarkIV poprawią się (odpowiednio skracając cykl życia produktu). Puszka Hollywood'u może także posłużyć w walce cenowej przeciwko szumnie zapowiadanym przyszłym następcom A900 (pro i econo).
Nie wiem, ale na NR pojawił się tekst Lema o przyszłych Nikonach... a przy D4: shutter lag - 20 ms; jak dla mnie reporterski/sportowy orgazm.
Przy D3 miałem tak: zrobiłem zdjęcie i zanim zdążyłem oderwać oko od wizjera i spojrzeć na ekranik, obrazek z histogramami już tam na mnie czekał... D3 ma 39 ms, miejmy nadzieję, że Canon "coś utnie" w nowym Dalmierzu.
Teoretycznie jest to mozliwe. 1.3x soft crop moze zostac wprowadzony. Jesli pucha bedzie miec FF 24mpix to crop 1.3 bedzie na oko mial ok 15-17Mpix. Przy 2x digic moze zostac zachowana szybkostrzelnosc na poziomie 10FPS. Problemem jest tylko pole widzenia w wizjerze (jego powiekszenie) i nastawienie ludzi lubiacych/kupujacych cropa 1.3.
Osobiscie tez watpie aby porzucili cropa 1.3.
Nie zauwazylem aby cos na ten temat, bylo wspomniane:
http://lens-club.ru/news/item/c_161.html
stalki do close-upow 1:2 ? i to trzy na raz?
byloby co najmniej mocno nietypowe dla Canona...
inna kwestia, ze 90/2.8 wyglada jak, nie przymierzajac, szklo srednioformatowe, bo pod wzgledem konstrukcyji optycznej jest to kopia 50/2.8, i do tego ma pole obrazowania wieksze niz szkla EF...
Tez sie nad tym podobie zastanawialem. Ale mysle ze informacja o patencie jest autentyczna, bo jest pewnie bez problemu do sprawdzenia.
A sens takich obiektywow widze, gdyby mialy odpowiednio duza rozdzielczosc dostosowana do nowych mocno upakowanych matryc na FF. Wtedy bylo by to cos ciekawego. No i bardzo ciekawa konkurencja do makro-planarow Zeiss-a.
A moze Canon z Leica s2 chce pokonkurowac?
Ludzie! Ten wątek dotyczy tylko plotek!!!
A nie zapowiadaniu prawdziwego sprzętu, który na pewno się ukaże.
Śmiało załóżcie sobie prawdziwy wątek o prawdziwym, zapowiedzianym obiektywie w tym dziale: http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=21
Czyli że co? W 2012 wychodzi 3D FF w miejsce cropa z serii jedynek. Seria 1D zostaje wyłącznie FF i full profi? A 5D mkIII będzie FF w stronę amatorską? Generalnie patrząc na ruch z 60D i linią xxx miałoby to sens i byłoby spójne z jakąś polityką produktu i cen ... Crop będzie traktowany jako gorszy (tańszy, bardziej dostępny) segment, a zaczynamy się przyzwyczajać do FF jako standardu na róznych poziomach zaawansowania jakościowego i cenowego? Dzięki temu 5d mkII będzie legendą? :-))
Piję do dzisiejszego canonrumors :-)
Zobaczycie, ze APS-H przetrwa jeszcze ten wysyp, moge sie zalozyc o piwo
Dla tych co jeszcze nie czytali :-)
http://www.canonrumors.com/2011/06/t...-crazy-or-cr1/
Śmierć cropa nadchodzi? :-)
Dzieje się w plotkach. Co będzie to wyjdzie w praniu.