-
Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
Oczy widzą bardzo dużo i dzisiejsza technika ma nadal problem aby oddać tak szeroki zakres DR, czy też kolorów oswietlonych różnym światłem naraz. Matryce, telefony, oprogramowanie próbują ale no nie potrafią jeszcze.
Mnie jest łatwiej skupić się na tym co chciałbym pokazać w tak ekstremalnych warunkach niż naśladować jak widziały oczy. Bo naśladując oczy, łatwo wtedy zrobić sztucznie, co wprawne oko oglądającego niestety wyłapie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Oczy widzą bardzo dużo i dzisiejsza technika ma nadal problem aby oddać tak szeroki zakres DR, czy też kolorów oswietlonych różnym światłem naraz. Matryce, telefony, oprogramowanie próbują ale no nie potrafią jeszcze.
Mnie jest łatwiej skupić się na tym co chciałbym pokazać w tak ekstremalnych warunkach niż naśladować jak widziały oczy. Bo naśladując oczy, łatwo wtedy zrobić sztucznie, co wprawne oko oglądającego niestety wyłapie.
Po prostu czegoś innego szukamy i co inne nas bawi w fotografii.
Jestem przekonany że w sytuacji zdjęciowej z #4938 inaczej widziałbym "świat" i moje zdjęcie wtedy wyglądałoby inaczej
Gdybym jednak tak widział jak na Twoim zdjęciu to moje zdjęcie wyglądalo podobnie do Twojego.
jp
-
#Cauchy & Leon - właśnie czyściłem obiektyw porządnie (z czołówką na głowie i świeciłem pod różnymi kątami. Czyszczone obie soczewki) i to nie pomogło. Matryca raczej czysta, bo na innych obiektywach ten problem nie występuje. Zrobię o tym osobny wątek wrzucając przykłady, to przerzucimy tam dyskusję.
-
f16 i zrób foty jednolitej powierzchni, może być nieba lub ściany, z różnymi szkłami
potem zobacz czy dalej masz babole
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jestem przekonany że w sytuacji zdjęciowej z #4938 inaczej widziałbym "świat" i moje zdjęcie wtedy wyglądałoby inaczej
Gdybym jednak tak widział jak na Twoim zdjęciu to moje zdjęcie wyglądalo podobnie do Twojego.
jp
To plik jpg wprost z aparatu bez poprawek. W tej samej sytuacji iphone rozciągnąlby dynamikę rozświetlając cienie i zapewne ściemniając lekko niebo. Kolory na telefonie wyglądałby może i dobrze, na monitorze już niekoniecznie. Tzn tak przeważnie się dzieje w takich scenach z ajfona.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
f16 i zrób foty jednolitej powierzchni, może być nieba lub ściany, z różnymi szkłami
potem zobacz czy dalej masz babole
Ok, na szczęście zrobiłem na niedzielnym wypadzie też krajobraz Sigmą 135mm i chyba jednak macie rację z Leonem. Syf na matrycy. Wrzucam przykłady. Zaznaczyłem rejony, w których występują takie kropki. Głównie widziałem je w prawym górnym rogu, zapewne dlatego, że jest ich najwięcej - to raz, a dwa - widziałem je tylko w RF100-500, a że zazwyczaj strzelam krajobraz na 500mm, to być może są te kółeczka większe no i zazwyczaj w tym rejonie zdjęcia wypada mi niebo, a więc gładka powierzchnia :). Ok, to teraz - czym wyczyścić matrycę? (edit: ok, oddam sobie do serwisu po prostu, nawet z ciekawości poproszę o zczytanie przebiegu mojej r6mk2 oraz Rki, którą sprzedaję, bo nawet nie wiem ile ona ma przejechane).
Załącznik 18957
Załącznik 18958
-
@mystek Wydmuchaj gruszką. Powinno pomóc. Można też sprężone powietrze ale z tym ostrożnie i z większej odległości bo można sobie narobić problemów. Są też takie szpatułki do czyszczenia matryc.
-
Szpatułki i rotin. Nie ma co się bać czyszenia matrycy a nawet trzeba raz na jakiś czas.
-
Oczywiście, że jest to syf na matrycy. Do wyczyszczenia i będzie git.
-
Gruszka niestety nic nie daje, to są jakieś plamki na matrycy, ledwo widoczne, ale są. Oddam na spokojnie do serwisu też z racji czystej ciekawości przebiegu obu puszek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Gruszka niestety nic nie daje, to są jakieś plamki na matrycy, ledwo widoczne, ale są. Oddam na spokojnie do serwisu też z racji czystej ciekawości przebiegu obu puszek.
Samemu to się czyści, parę minut zajmuje, jaki tam serwis, nigdy nie oddaje, robię sam :) zestaw Rotin wystarczy kupić.
Średnio raz na rok trzeba po sezonie, tam nic nie uszkodzisz. Tylko za pierwszym razem jest strach, potem to już normalka.
A gruszka zdmuchnie tylko co nieco, trzeba mieć taki odsysacz. Na yt Taichmann ma nagranie co i jak.
A przebiegi to do canona jest apka na Maca kilka dolców kosztuje, podłączasz body do maca i masz przebiegi.
A jak rzadko pokazują się brudy, tylko np przy f11 czy więcej to kilka machniec w PS czy LR i nie ma syfu na zdjęciu. Brud na matrycy to norma, trzeba się nauczyć samemu czyścić, ułatwia życie :)
-
to matryca
oddaj do serwisu, zrobią to porządnie, a na przyszłość zmieniaj obiektywy tak jak Lucky Luke wyciągał pistolet - szybciej od swojego cienia ;) i nie w kurzu..
Jedyną matrycą którą czyściłem sam i było to proste był 5D classic. Wystarczył wacik z alko, kilka ruchów i po sprawie. 6D matryca pokryta była czymś zajebiście przyciągającym pyłki, w takim sensie że przemiatanie nic nie dawało, po prostu pyłki się przemieszczały z jednego kąta do drugiego, a od wacika przybywało ich jeszcze więcej. Od tamtej pory oddaje do serwisu i tam w sterylnych warunkach z użyciem jakiejś ultraszybkoschnącej cieczy mi koleś czyścił. R6 od 3 lat jak mam nie czyściłem, ale przed świętami i sprzedażą wyczyszczę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Samemu to się czyści, parę minut zajmuje, jaki tam serwis, nigdy nie oddaje, robię sam :) zestaw Rotin wystarczy kupić.
Średnio raz na rok trzeba po sezonie, tam nic nie uszkodzisz. Tylko za pierwszym razem jest strach, potem to już normalka.
A gruszka zdmuchnie tylko co nieco, trzeba mieć taki odsysacz. Na yt Taichmann ma nagranie co i jak.
A przebiegi to do canona jest apka na Maca kilka dolców kosztuje, podłączasz body do maca i masz przebiegi.
A jak rzadko pokazują się brudy, tylko np przy f11 czy więcej to kilka machniec w PS czy LR i nie ma syfu na zdjęciu. Brud na matrycy to norma, trzeba się nauczyć samemu czyścić, ułatwia życie :)
https://youtu.be/1eW306O0SPA?si=vXENxTCbTT5aYjgK
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Jedyną matrycą którą czyściłem sam i było to proste był 5D classic. Wystarczył wacik z alko, kilka ruchów i po sprawie. 6D matryca pokryta była czymś zajebiście przyciągającym pyłki, w takim sensie że przemiatanie nic nie dawało, po prostu pyłki się przemieszczały z jednego kąta do drugiego, a od wacika przybywało ich jeszcze więcej. Od tamtej pory oddaje do serwisu i tam w sterylnych warunkach z użyciem jakiejś ultraszybkoschnącej cieczy mi koleś czyścił.
Dużo zależy właśnie od alkoholu. Sam się przekonałem czyszcząc matrycę. Izopropanol, choć z reguły czystszy chemicznie, się nie nadaje, właśnie dlatego, że za wolno schnie. Najlepszy jest etanol absolute (99.8%) bo bardzo szybko wysycha i nie zostawia smug.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
to matryca
oddaj do serwisu, zrobią to porządnie, a na przyszłość zmieniaj obiektywy tak jak Lucky Luke wyciągał pistolet - szybciej od swojego cienia ;) i nie w kurzu..
Jedyną matrycą którą czyściłem sam i było to proste był 5D classic. Wystarczył wacik z alko, kilka ruchów i po sprawie. 6D matryca pokryta była czymś zajebiście przyciągającym pyłki, w takim sensie że przemiatanie nic nie dawało, po prostu pyłki się przemieszczały z jednego kąta do drugiego, a od wacika przybywało ich jeszcze więcej. Od tamtej pory oddaje do serwisu i tam w sterylnych warunkach z użyciem jakiejś ultraszybkoschnącej cieczy mi koleś czyścił. R6 od 3 lat jak mam nie czyściłem, ale przed świętami i sprzedażą wyczyszczę.
Nie mogę normalnie, oddawać do serwisu :D gdyby tam olej był czy coś jak w Nikonach było to rozumiem ale normalne brudy to prosta sprawa. Zestaw ROTIN.
https://youtu.be/1eW306O0SPA?si=vXENxTCbTT5aYjgK
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Ok, na szczęście zrobiłem na niedzielnym wypadzie też krajobraz Sigmą 135mm i chyba jednak macie rację z Leonem. Syf na matrycy.
Nie chyba, a na pewno. Lata praktyki, ja wiedziałem, że tak będzie...
https://youtu.be/QI0bB4Pe7sU?feature=shared
--- Kolejny post ---
Podliczyliście już, ile było "samemu" a ile "do serwisu"?
Jest jakaś apka, która czyści? Te na apla są lepsze.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie chyba, a na pewno. Lata praktyki, ja wiedziałem, że tak będzie...
https://youtu.be/QI0bB4Pe7sU?feature=shared
--- Kolejny post ---
Podliczyliście już, ile było "samemu" a ile "do serwisu"?
Jest jakaś apka, która czyści? Te na apla są lepsze.
Oczywiście :D rozumiem, że ktoś zaczyna w fotografię i boi się tknąć tej matrycy jak ognia ale żeby tu na CB takie rzeczy ... tego bym się nie spodziewał
--- Kolejny post ---
Apka nazywa się https://apps.apple.com/pl/app/shutte...084325249?l=pl
Załącznik 18959
pamięta historię sprawdzeń przebiegu aparatów, lista body https://www.direstudio.com/shuttercount/tech-specs/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
Dużo zależy właśnie od alkoholu. Sam się przekonałem czyszcząc matrycę. Izopropanol, choć z reguły czystszy chemicznie, się nie nadaje, właśnie dlatego, że za wolno schnie. Najlepszy jest etanol absolute (99.8%) bo bardzo szybko wysycha i nie zostawia smug.
ale chyba rozcienczasz czyms, nie lecisz na zywca?
ja wole strzal zubra, osobiscie, pod soczek jablkowy :lol:
tak co bardziej serio... to lepiej na trzezwo jednak. przy czym w lustrze matryce przedmuchuje raz na ruski rok i nie mam problemow, 5D4 jest pod tym wzgledem szczelnie zaprojektowany. z bezlustrem R10 juz nie jest tak rozowo - tam matryca caly czas na wierzchu. trzeba grucha dmuchac regularnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Oczywiście :D rozumiem, że ktoś zaczyna w fotografię i boi się tknąć tej matrycy jak ognia ale żeby tu na CB takie rzeczy ... tego bym się nie spodziewał
Do mnie rozmawiasz? ;)
A tak w nawiązaniu do tego:
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
Miałem właśnie złe doświadczenia z izopropanolem tak jak kolega opisał.
Ktoś wie czym naprawdę jest ten płyn ROTINa?
I jeszcze w nawiązaniu do tematu: jakiś miesiąc temu nastawiliśmy, z żoną oczywiście, nalewkę na pigwie - baniak 10 litrów. I nie jest to izopropanol.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
I jeszcze w nawiązaniu do tematu: jakiś miesiąc temu nastawiliśmy, z żoną oczywiście, nalewkę na pigwie - baniak 10 litrów. I nie jest to izopropanol.
O losie.........baniak 10 litrów..............toż to dziabania było z pół dnia ! ;)
Ja tam wolę wiśniówkę. Napije się człowiek, a jak się zleje to wiśnie zostają na parę dni konsumpcji.
Pestek nie jem, ale miękkie działa lux ;)).
A pigwę to ile trzymacie ?
Moja żonka to odstawia do komórki na następną jesień.
Tyle że u nas to najczęściej jest 2 x 3 litry słoiki, bo ja niezbyt za pigwą i sie nie przykładam do dziabania na drobne.
-
Nie zapominajmy, że raz na jakiś czas trzeba wstawić fotę, może być z krzaka pigwy :mrgreen: ja bardzo lubię pigwe na zimę do herbaty i pigwowke też.
-
https://www.canon-board.info/images/...quote_icon.png Zamieszczone przez akustyk https://www.canon-board.info/images/...post-right.png[/COLOR]
[COLOR=#333333]tez mam tego starocia. swietne szklo, jesli sie je chroni przed wilgocia i nie pierdyknie w nic, to i wnukom bedzie sluzyc https://www.canon-board.info/images/.../icon_wink.gif
po mojemu to ono nawet optycznie ciutke lepsze od 135/2 (tego starocia tez mam). tylko duzo mniej uniwersalne, bo 200mm w pelnej klatce to zbyt szeroki kat do pierza, a za ciasno (i o wiele za ciezko) do focenia na spacer, plus w DSLR bez stabilizacji matrycy to jest jednak zelazna zasada 1/500 albo 1/640 sekundy, jesli bez statywu.
ale bokiehy z tego 200/2.8 to poezja, moje kilka ulubionych fot: https://www.flickr.com/photos/bartro...th/52131996856
No i się skusiłem w końcu z okazji Mikołaja, proces decyzyjny z zakupem EF200/2.8 trwał u mnie .... cbyba z 2-3 lata.
Czasem to aż się zastanawiam czy jestem amatorem fotografę czy kolekcjonerę :D
-
ja pół roku temu już prawie byłem na kupnie 200 f2, ale odpuściłem ze względu na finanse, ale jeszcze może kiedyś.. a może Canon wypuści RF lżejszy o 1kg?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ktoś wie czym naprawdę jest ten płyn ROTINa?
Alkohol Izopropylowy 99,9
Tu jest dostępna na samym dole karta charakterystyki produktu: https://www.mediaexpert.pl/telewizor...s-cleaner-45ml
Ja mam z ROTIN negatywne doświadczenia, zostawały smugi. Może to był jednostkowy problem z jakąś serią. Kiedyś był też taki płyn Eclipse i z nim zero problemów.
Ja generalnie dopóki nie widzę na f8 (i tele) jakichś wkurzających kropek to nie pcham się do matrycy, ewentualnie przedmuchuję od czasu do czasu.
-
1 załącznik(ów)
Dobra daje fotkę bo coś OT się zrobił.
4941
Załącznik 18960
-
Dzięki Panowie za porady, ale generalnie to w 6d jak miałem go 10 lat raz czyściłem matrycę (nie było to konieczne, nie brudziła się). W R też czyściutko, a w R6mk2 jak byłem nad morzem to jakiś paproch mi wpadł (swoją drogą jednak nad morzem więcej tego syfu lata niż na południu Polski - silniejszy wiatr, słona woda, piasek. Takie spostrzeżenie), no i jak to cały ja uznałem, że ściągnę go... palcem. No i palec ma w zwyczaju być nieco brudny, czy tam lekko upocony. Tak czy siak wydawało mi się, że doczyściłem również i smugę po palcu, a tu jednak nie :). Oddałem tak czy siak dzisiaj aparat na czyszczenie, jutro odbiór.
Niestety w tym serwisie nie sprawdzą mi przebiegu puszek, ale też przy pogadance usłyszałem opinię (w wielkim skrócie), że przebieg migawki nie ma większego znaczenia, bo z doświadczenia wiedzą, że migawka może paść w każdej chwili swojego życia, tj np przy 20tys zdjęć, albo przy 100, czy 500tys. Nie ma reguły; i że bardziej liczy się ogólny stan aparatu np. z zewnątrz. Byłem jedynie ciekawy :)
#Cauchy - nie no, obiektywy zmieniam albo trzymając puszkę w dół (migawką w dół), albo chociaż w poziomie, ewentualnie pod lekkim kątem w dół. Nie miałem problemów nigdy z zabrudzoną matrycą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Dzięki Panowie za porady, ale generalnie to w 6d jak miałem go 10 lat raz czyściłem matrycę (nie było to konieczne, nie brudziła się). W R też czyściutko, a w R6mk2 jak byłem nad morzem to jakiś paproch mi wpadł (swoją drogą jednak nad morzem więcej tego syfu lata niż na południu Polski - silniejszy wiatr, słona woda, piasek. Takie spostrzeżenie), no i jak to cały ja uznałem, że ściągnę go... palcem.
Zamiast palca kup sobie taką gruszkę
https://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=gruszka&A=0
i od czasu do czasu tam dmuchnij. Albo jak zauważysz paprocha.
Odważny jesteś ;). Mieszkam nad morzem i właściwie nigdy nie zmieniam obiektywów na plaży. Raczej biorę dwa aparaty.
-
1 załącznik(ów)
dzisiaj rano. miasteczko Schiedam. pierwszy raz tego dnia, kiedy zgodnie z obietnica prognozy pogody znowu w ogole nic a nic nie padalo. w cale 3 godziny ktore mi zeszly na pedalowaniu do roboty i z powrotem w sumie 5 razy tak wlasnie nie padalo, z czego raz tak, ze zmoklem (tutaj codziennoscia sa raczej deszcze, ktorych sie specjalnie nie zauwaza - ot, filtr trzba przetrzec)
Załącznik 18962
-
2 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
-
-
1 załącznik(ów)
miejscowosc Bunschoten-Spakenburg. epicentrum niederlandzkiego pasa biblijnego, miejsce gdzie w niedziele dziala tylko kosciol...
Załącznik 18988
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Alkohol Izopropylowy 99,9
Tu jest dostępna na samym dole karta charakterystyki produktu:
https://www.mediaexpert.pl/telewizor...s-cleaner-45ml
Ja mam z ROTIN negatywne doświadczenia, zostawały smugi. Może to był jednostkowy problem z jakąś serią. Kiedyś był też taki płyn Eclipse i z nim zero problemów.
Ja generalnie dopóki nie widzę na f8 (i tele) jakichś wkurzających kropek to nie pcham się do matrycy, ewentualnie przedmuchuję od czasu do czasu.
Ja od zawsze do czyszczenia matrycy (choć ostatnio robiłem to w Sony, bo w moim R5 przez 3 lata nie pojawiła się nawet jedna plamka) używałem alko izoproylowego 99% i zwykłego bawełnianego patyczka do "uszu". Wbrew temu co wielu pisze - matrycy, a dokładnie filtra nad nią, nie da się łatwo porysować. Ważne żeby alkohol był świeży i nie stał długo otwarty, bo szybko się uwadnia - wtedy zostawia smugi. Udało mi się kiedyś do czysta wyczyścić w ten sposób matrycę, na którą niechcący kichnąłem :)
p,paw
-
1 załącznik(ów)
-
W końcu jakieś zdjęcie, nawet nie obrzydliwe... :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
to ja wrzuce jedno bez koloru i zaszumione, a do tego ciete w 4x3 ze niby jak sredni format :) ale jednak dosc ostre i nie ma cyckow, wiec nie moge pisac, ze inspirowane cybulskim...
Załącznik 19003
-
1 załącznik(ów)
-
Daleko Pan zaszedł... gratulacje.
-
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Roztocze
Załącznik 19021
-
1 załącznik(ów)
-
o, buru-buhaj.
piekny, tez mam kilka w kolekcji.
(etymologia powyzszego okreslenia: burubahajr to cos jak "szerokiej drogi" w pasztu.)
-
1 załącznik(ów)
Ostatni czynny ZIŁ-131 w Bieszczadach
Załącznik 19027
p,paw
-
1 załącznik(ów)
No proszę jakie klasyki, ja spotkałem takiego i nawet nim jechałem:mrgreen:
Załącznik 19028
-
na tym ostatnim to ja trzy klasyki (pinsiontypierszy, stodziesiona oraz vento) widze plus jeszcze nivka w oddali.
gdziezes to pstryknal? bo gdyby nie porzadek w krajobrazie to bym pomyslal: tadzykistan.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
na tym ostatnim to ja trzy klasyki (pinsiontypierszy, stodziesiona oraz vento) widze plus jeszcze nivka w oddali.
gdziezes to pstryknal? bo gdyby nie porzadek w krajobrazie to bym pomyslal: tadzykistan.
Pewna mała mieścina w Armenii, właściciel mnie zabrał na przejażdżkę i pokazał całą mieścinę.
Załącznik 19029
--- Kolejny post ---
Tu jeszcze więcej klasyków :)
Załącznik 19030
-
no tak cos czulem, ze to bywszyj sajuz, ino mi te czyste ulice i rowna kostka nie pasowaly do sowietstanow.
w pieknym stanie tez gazior.