Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Cytat:
Zamieszczone przez
MartinYa
W ten sposób cały czas mam ten sam dylemat bo nie odważlbym się nim zrobić połowy reportażu ze ślubu tak jak nigdy nie zrobie żadnego zlecenia 17-40L
No i wyszło na to, że 85/1.8 i 17-40 się do ślubu/wesela nie nadają. Dobrze, że wcześniej o tym nie wiedziałem.
Moja 85 tak jest mydlana i odstaje od 50 sigmy jakością obrazka, a 17-40 znów jest ciemny ja po prostu lubie kiedy całość materiału jest spójna a nie połowa zdjęć ostra jak brzytwa połowa mydlana lekko, lub na połowie zdjęć winieta a na połowie jej nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Nie obraź się, ale taki obecny "ślubny standard" 6d i Sigma 35 1.4 plus jakieś tam 50/85
Na takie odważne tezy to jednak poczekałbym do wątku "Sprzęt do ślubów cz. XXIV" :?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
No i wyszło na to, że 85/1.8 i 17-40 się do ślubu/wesela nie nadają. Dobrze, że wcześniej o tym nie wiedziałem.
Czasami lepiej żyć w nieświadomości ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Czasami lepiej żyć w nieświadomości ;)
Racja ja byłem pewien że coś do w szerokim kącie mam a tu klops.... 17-40mm zawodzi i to strasznie
Cytat:
Zamieszczone przez
MartinYa
Racja ja byłem pewien że coś do w szerokim kącie mam a tu klops.... 17-40mm zawodzi i to strasznie
A ja mam inne zdanie na temat 17-40 ;-)
No to może ten mój jest pechowy jakiś ale jakoś ta ogromna winieta mnie przeraża w nim plus kupiłem go jeszcze pod 600d i wtedy tego nie widziałem ale teraz zrobiłem nim jeden reportaż z eventu z żadnego zdjęcia nie jestem zadowolony plus światło 4.0 i wyszła kaszana dlatego szukam czegoś jaśniejszego
Cytat:
Zamieszczone przez
MartinYa
jakoś ta ogromna winieta mnie przeraża
może masz filtr z gruba oprawka ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
może masz filtr z gruba oprawka ;)
Albo źle (złą) osłonę założoną ;-)
Witam,
obecnie mam 5d mk ii, 16-35 2.8, 24-105 4.0, 85 1.8
planuje zakupic 5d mk iv i wymienic 85 na 100mm makro L i dokupić sigme 35 art
Zakup mk iv jest pewny i nie ciągnijmy jego tematu.
Pytanie czy taki dobór szkieł będzie ok?
100 makro mam i jest bardzo dobre ale 85 nie zastąpi.