Naprawdę jest 180MB??? :shock::shock::shock:
Wersja do druku
Najważniejsze, że jesteś zadowolony z efektu końcowego.
Nie chcę Cię urazić, ale dla mnie to jakaś masakra jest na tym drugim zdjęciu. To wygląda tak jak przy pierwszym kontakcie z suwakiem clarity w LR, jakoś wtedy nie mamy umiaru ;) Nie było to robione w jakimś trybie HDR?
Załącznik 10535
Nie zrozum mnie źle, sam robię zdjęcia telefonem. Zacząłem tym się interesować jak kupiłem LG G2 jakieś 8 lat temu. To chyba pierwszy telefon, który serio jakoś dawał radę w foto.
Napisałem wczoraj o tym, ale wszyscy udają, że nie słyszeli. Powtórzę więc:
Nie pisz Waść czegoś takiego, jak "zdjęcie prosto z telefonu, surowy plik, bez żadnego postprocesu". Bo to po prostu nieprawda. KAŻDY plik z telefonu jest poddany takiemu postprocesowi, że mucha zdycha z wrażenia, zanim usiądzie.
Musiałem poszperać, to chyba z G4 zrobione kilka lat temu
Załącznik 10536
Załącznik 10537
Załącznik 10540
Zdjęcia robione telefonem są ok oglądając na telefonie. Nawet moja Żona która ma iphona 14 i na co dzień tym pstryka, widzi różnicę na monitorze komputera, dlatego na wyjazdy bierze a7 z zumem :)
Jasne, zgoda
Praktycznie wszystkie pliki jpg, we wszystkich trybach fotografowania w smartfonach Samsunga są "przećpane" i przeostrzone, ten to jeszcze jako-tako, w trybie nocne jest znacznie więcej. Pewno marketingowcy uznali że klienci oglądający zdjęcia na samrtfonach Samsunga więcej ich kupią.
Dopiero pliki dng są pozbawione tych przeostrzeń i "upiększeń"
jp
PS
Próbowałem kiedyś w ramach treningu/nauki zrobić z pliku dng dokładnie taki sam obraz jaki dostałem w stowarzyszonym pliku jpg.
Nie było łatwo, bez masek się nie dało
No pewno, że takiego smartfonowego gotowca ciężko uzyskać z prawdziwego aparatu foto z porządnym obiektywem. Masa rzeczy do ogarnięcia i jeszcze ta postprodukcja czas niemiłosiernie zabiera.
Ale jest lekarstwo i nie trzeba posiadać ani aparatu, ani też żadnego fotograficznego doświadczenia. Wystarczy zapodać AI co ma wygenerować i ona to szybciutko zrobi: https://oiot.pl/midjourney-ai-tworze...pisu-poradnik/
tryb Aparat, pliki jpg prosto ze smartfona
4000x3000pix, 4.5MB, ISO 800, t=1/100s
Załącznik 10550
8160x6120pix, 8.2MB, ISO 400, t=1/50
Załącznik 10552
16320x12240pix, 26.MB, ISO 400, t=1/50
Załącznik 10553
Mało użyteczne po przeskalowaniu w monitorze, postaram się zrobić "przyrodę" i wyciąć taki sam kadr o takiej szerokosci by 1:1 o najwiekszej rozdzielczosci cały mieścił się na monitorze
jp