Obiecanki-cacanki, a głupiemu stoi :mrgreen: Nawet na porządny standardowy zoom RF-S się jeszcze muchy nie gonią.
Wersja do druku
nie liczyłbym na porządne szkła RF-S, to ewidentnie segment jaki Canon kieruje dla amatorów
Może jednak coś w tym być patrząc na test 28-75/2.8 zrobiony przez Optycznych:
https://www.optyczne.pl/579.1-Test_o..._mm_f_2.8.html
"[...]warto pamiętać, że samym schematem optycznym zdjęć się nie robi. Ważne jest to z jaką jakością wykonano soczewki, jak je ze sobą złożono, jakimi powłokami jej pokryto, jaką zastosowano obudowę, gdzie wstawiono przysłony i karbowania oraz jak wszystko wyczerniono. Nie mówiąc już o silniku autofokusa oraz innej średnicy bagnetu. Wszystko to wpływa nie tylko na jakość uzyskiwanych obrazów, ale także na komfort pracy. Nie powinno więc nas dziwić, że w pewnych kategoriach osiągi testowanego Nikkora są inne pierwszej wersji Tamrona. [...]"
Canon miał tylko 2 wysokorozdzielcze modele: 5Ds i R5,
Nikon 7: D800, D810, D850, Z7, Z7 II, Z9, Z8,
a Sony 8: A7R, A7R II, A99 II, A7R III, A7R IV, A1, A7R V i A7CR
W zależności od rodzaju uprawianej fotografii wysokorozdzielcze modele FF służą albo do otrzymywania bardzo dużych plików pozwalających na wydruki dużego formatu, albo na korzystaniu z dużej gęstości pikseli i wykorzystywaniu tylko części matrycy do osiągania sensownych rozmiarów zdjęć, i to ta druga opcja jest pożądana przez fotografów przyrody, jednakże jeszcze lepiej pod tym względem wypadają aparaty APS-C.
Zamówię mk2 jak tylko będzie można niezależnie od spec.
Ktoś chętny na R5? ;)
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
jak wyjdzie R5mk2 to będę śledził OLXy, na bank. Być może będzie można wyrwać R5 w całkiem sensownych pieniądzach :)
PS: ale nie wiem czy chce mi się czekać tyle czasu :lol:
Hehe. Ja tak szczerze to mam już kolejkę na to moje R5. Znajomi wiedza, że używki ode mnie to jak nówki w dodatku w nieprzyzwoicie niskiej cenie (bo ja 10x wolę sprzedać po taniości znajomemu niż puścić w nieznane ręce). Takie fanaberie ;)
Ciekawe czy ten luty to jest choć trochę realny.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro