Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Witam
Mam maly dylemat. kompletyje szkla na FF do reportazy slubnego. Mam juz 35 1.8 i teraz cos do portretow. Myslalem nad 85 1.8 ale zaczalem sie przygladac szkielkom o ogniskowej 70-200. Co myslicie o takiej zamianie ? 70-200 2.8 zamiast 85 1.8 ? Kusi mnie ta ogniskowa i ostrosc obrazka na 70-200. Wiem ze ciezki jak diabli ale cogoz sie nie robi dla dobrej fotki :)
Sa plusy i minusy. 85 1.8 - lekki, szybki, przyzwoita jakoś obrazka i tani. Warto mieć. 70-200 2.8 wszytko fajnie ale warto mieć stabilizację przy ogniskowych dłuższych jak 135. Sam tego szkła nie mam lecz 70-200 4is ale w kościele często 2.8 to mało a bez stabilizacji to w ogóle może być słabo. Na plener jak najbardziej choć ja doradzam właśnie 135 2.0 - ten obiektyw bije 85 1.8 i 70-200 4is razem wzięte.
ja mysle o Tamronie 70-200 2.8 VC. Zamiast 85mm wziolbym 50 1.8, wiem ze to nie to samo co 85 ale BARDZO mnie ta 70-200 kusi :)
Tamron mocny [emoji14] i 50 stm jako uzupełnienie, moze byc ciekawie :)
Hmmm o tamronie nie mogę sie wypowiedzieć natomiast 50 1.8 w wielu przypadkach widywana była jako hmmm popielniczka. Polecam obiektyw początkującym, jednak to jest forum sprzętu do zdjec ślubnych, a w tych moim zdaniem to słynna "wiertarka" to trochę za mało.
Cytat:
Zamieszczone przez
freemodest
Hmmm o tamronie nie mogę sie wypowiedzieć natomiast 50 1.8 w wielu przypadkach widywana była jako hmmm popielniczka. Polecam obiektyw początkującym, jednak to jest forum sprzętu do zdjec ślubnych, a w tych moim zdaniem to słynna "wiertarka" to trochę za mało.
A wiesz, ze jest następca wiertarki? Bo można wnioskować, ze chyba nie bardzo :) stm a verII to trochę inna bajka.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
A wiesz, ze jest następca wiertarki? Bo można wnioskować, ze chyba nie bardzo :) stm a verII to trochę inna bajka.
Naturalnie ze wiem. Nawet daje rade, jednak dalej uważam ze wykonując ślubniaki warto zainwestować w cos lepszego. Tzn juz wole 85 1.8
Witam.
Zapadła decyzja że od nowego sezonu będę próbował z reportażem ślubnym na początek z zaprzyjaźnionym fotografem jako drugi kilka imprez, dotychczas raczej ślubów nie robiłem poza jednym w rodzinie ale to się w sumie nie liczy ;)
Sprzęt jaki mam
Canon 6D będzie jako drugie body
Canon 5D mk3 dzisiaj idę kupić
Szkła 17-40mm F4.0, Sigma 50mm F1.4, Canon 85mm F1.8, Canon 100mm F2.8L,
Funduszy starcz tylko żeby dokupić tylko jedno porządne szkło i teraz pytanie czego będzie mi bardziej brakowało 70-200 F2.8 Czy Sigma 24mm? Znajomy poleca koniecznie 24mm. Ja się w sumie cały czas zastanawiam
Jeżeli 50mm to ja bym wolał z szerokich coś jasnego 24mm/28mm.
No chyba zostanie tak jak wszyscy radzą i będzie Sigma 24mm