Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
arapaho
Od kilku lat mieszkam w UK. Wszystkie obiektywy kupilem online. Nie z Amazon czy Ebay, ze sklepow fot. majacych sprzedaz rowniez przez internet.
Nie mialem nigdy problemow ze sloikami... W zasadzie nie znam nikogo tutaj, kto mial by jakies wieksze problemy ze sprzetem, a znam troche pracujacego w branzy luda ...
Moze to teoria spisku, nie wiem ... ale nie boje sie tu kupowac sprzetu online ..w Polsce tak bym nie zrobil ..szczegolnie po przeczytaniu postow powyzej ...
Po probie zakupu 70-200 f/2.8 IS II (jeden z amazona, 3 z jessopsa, ktory niedawno zbankrutowal) oraz 1x 50mm f/1.4 moge z cala pewnoscia stwierdzic ze nie dostrzegam zadnej roznicy w jakosci sprzetu na korzysc Wielkiej Brytanii. 70-200 z amazona mial kopniety zoom, 2 z jessposa ogromne luzy na pierscieniach, a 50mm wygladalo tak jakby skladal je pieciolatek.
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Nie ma mowy o żadnej teorii spiskowej, to świadoma polityka gigantów światowego rynku wielokrotnie potwierdzona w różnych branżach.
Zamiast kosztownej naprawy wybrakowanego sprzętu, wysyła się go na mniej wymagające rynki krajów drugiego i trzeciego świata - zwykły rachunek ekonomiczny.
Na pociechę: nasz kraj jest już dość bliski awansu do pierwszej ligi, więc niedługo nasza sytuacja powinna się zmienić na lepsze. :-P
a skąd to wiesz ???
Cytat:
Zamieszczone przez
kamamax
Mam 5DmarkII z rynku niemieckiego. Poniewaz i tak go nie sprzedaję na forum CB, to powiem: tragedia. AF mi biega, w zależności od szkła, po całej galaktyce. Za to 5DmarkIII z polskiego obiegu - trafia trywialnie w jaja komara z każdej odległości. I jak tu żyć...
A jaki ten 5DmarkIII ma przebieg :?:
trochę poszperałem w sieci i generalnie nie jest to odosobniony przypadek
wklejam to co znalazłem
5D3 and radically different MFA values between focus points? - Canon Digital Photography Forums
Finnish wearing on my 5D Mark III
Can confirm my 5DIII has the Micro-adjust problem - FM Forums
Odd 5DIII Focus Question - FM Forums
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM - AF - FM Forums
Strange front-focusing problem with Sigma 35/1.4 - FM Forums
5D Mark III and autofocus issues: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review
Pierwszy dotyczy rozstrzalu prawa lewa strona. Część ludzi nie jest świadoma problemu.
Tak jak już ktoś pisał, a przeczytałem cały wątek, w interesie Canona byłoby sprawę zbadać body powymieniać a te wadliwe wysłać do laboratorium i znaleźć przyczynę, żeby nie mieli jak Nikon z olejem.
W końcu niemałe pieniądze wołają za prawie topowe body.
Cytat:
to ja się pytam do jasnej ciasnej : GDZIE JEST KONTROLA JAKOŚCI ?????
W tym samym miejscu gdzie Canon ma klientów i z tego samego miejsca skąd bierze ceny. :)
BTW to padniętych sztuk jest masa, skoro 4 Pikczerowi nie ostrzyły jak trzeba. W ogóle dziwię się, że to tak wolno wyłazi. Ludzie kupują taki aparat do używania z ciemnym i zoomami?
Cytat:
Cytat:
Na pociechę: nasz kraj jest już dość bliski awansu do pierwszej ligi, więc niedługo nasza sytuacja powinna się zmienić na lepsze.
a skąd to wiesz ???
Z TVN. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
niubie
Tak jak już ktoś pisał, a przeczytałem cały wątek, w interesie Canona byłoby sprawę zbadać body powymieniać a te wadliwe wysłać do laboratorium i znaleźć przyczynę, żeby nie mieli jak Nikon z olejem.
a tu kolega to chyba raczy sobie zartowac ze to wina puszek Canona :mrgreen:
ps. takie same watki znajdziesz o kazdym innym aparacie, czy to canona czy nikona ... jak zaczeniesz sie wczytywac to skonczy sie na tym ze niczego nie kupisz, bo w kazdym zdarzaja sie te czy inne problemy. na prawde nie ma co urzadzac polowania na czarownice
kolejna porcja linków
Flickr: Discussing 5D Mark III Soft images in Canon EOS 5D Mark II and EOS 5D Mark III Group
Peripheral AF point issue Tamron 24-70mm VC on Canon 5D Mark III: Third Party Lens Talk Forum: Digital Photography Review
lens calibration
Help with Canon 85 F1.2 L II and Canon 5D Mark III
Prawdopodobieństwo, że ktoś kto przetestował body z dużą ilością obiektywów i miał same złe obiektywy jest znikome.
To że sigma nie działa może, ale nie musi potwierdzać większą ilość takich przypadków.
Generalizacji jakiejkolwiek nie uprawiajmy. I nie wyciągaj wniosków z czegoś czego nie napisałem ;).
Odnośnie serwisu to jest mój punkt widzenia i tyle. Możesz się zgadzać albo nie - be my guest.
Linki wrzucam informacyjnie - zakładając, że oceniać i myśleć każdy potrafi.
Tak jak Czacha napiszal - takie same watki znajdziesz o kazdym innym aparacie, czy to canona czy nikona...
Cytat:
Tak jak Czacha napiszal - takie same watki znajdziesz o kazdym innym aparacie, czy to canona czy nikona...
Dostrzegam jakieś dwójmyślenie. Sam trafiłeś dopiero na 5 sprawny aparat. Ale jednocześnie mówisz: oj tam, oj tam wszystkie tak mają. Na serio tylko 20% puszek działa poprawnie?
Główną zaletą 5d MK III jest jego AF. Dopóki działa.
Po pierwsze - tak, musialem probowac ale pytanie ile z tych puszek juz bylo "odsianych" przez innych??? Bo jak sie domyslam sklep sprzedal ich sporo od czasu wprowadzenia na rynek i duze prawdopodobienstwo, ze te, ktore badalem pochodzily z wczesniejszej dostawy. Poza tym bad pixel zdarza sie w kazdym sprzecie z LCD i matrycami.
Po drugie, to glowna zaleta 5D III nie jest AF. Nowa piatka, to kompletnie inna puszka niz dotychczasowe i waznych zmian jest o wiele wiecej.