Palnik w gory i odbijaj od scian i sufitow. Ja uzywam zazwyczaj na -2 lub -1 ev zeby lekko doswietlic a nie prac cale naturalne swiatlo.
Wersja do druku
Palnik w górę i na boki tylko najlepiej żeby ściany były białe :)) i dobieraj wyższe ISO do zdjęć z lampą (tak, wyższe :) - wydobędziesz więcej naturalnego światła zastanego).
Powodzenia
Sale weselne z rzadka są białe a już ze świeczką szukać te które mają białe ściany.
Dziękuje za wskazówki :-) !
jutro "ogarnęłam" sobie modela (prócz ślubów na które przyjdzie pora jak się zaprzyjaźnię z nowym sprzętem do końca :-p uwielbiam fotografować dzieci i na tym też chce się skupić :-) ) więc będę próbować :-) a ślub prawdopodobnie będę miała pod koniec października ...strach się bać ale młodzi i tak nie chcieli fotografa ani kamerzysty ( :-o ) więc spokojnie mogłam się wcisnąć oczywiście wiedzą że póki co zielona jestem :)
Jeszcze raz dziękuje za wszystkie rady i wskazówki ;)
Adino - jestem ciekawa jak sobie w takiej sytuacji radzić podpowiesz ? :)
nic nowego nie odkryję :) lampe chowam do torby podbijam czułość i jazda :)
na mojego pecha musiałem walczyc tylko z 24-70L ale spokojnie dało rade ISO 6400-10000 i wspomagałem się świecidełkami orkiestry (po zachodzie słońca bo jak jeszcze wpadało światło słoneczne to i na 3200 spokojnie dało rade przy f 3,2) niestety sufit to tylko 4 energooszczędne żarówki + kilka lamp na ścianach wiec światła tam nie było za dużo.....ja nie miałem tutaj żadnego jasnego szkła wiec musiałem podbić ISO
Taka sala jest na równi idealna z salą białą. Sala gdzie sufit jest bordowy w ściany różowe to jest hicior.
heh no ja nie przepadam za takimi salami każda murowana tylko nie stodoła :P
w zeszłym roku miałem okazje focić tutaj http://images50.fotosik.pl/515/bc3755eba89b0027gen.jpg
czarne ściany i czarny sufit :))
Wystarczyło napisać, że fociłeś w kopalni:mrgreen:, współczuje.
A na serio, to poprzednia (góralska chata?), nie była taka zła. Dorzuć kilka luster wielkości dziecka, sufit na różnych wysokościach, i szmaty imitujące "coś", kolory rgb, pomysłowość Polaków nie ma granic.