Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Cytat:
Zamieszczone przez
oskarkowy
To ja się podłączę: są jakieś zabiegi, dzięki którym da sie to wszystko wykonywać w czasie rzeczywistym jak w 3.6 bez wymieniania komputera? Denerwują mnie te półsekundowe opóźnienia :(
No zdaje się, że tak musi być.. Pod nowym LR przykucają całkiem przyzwoite komputery. Nowo zainstalowany działał ładnie, ale po czasie strasznie mi zamula. Optymalizuję katalog regularnie, nie bardzo rozumiem co powoduje to przymulanie. Mam powyłączane mapy, book, slideshow i web. Kombinuję, że szybkość dysku ma związek z częścią problemów, ponieważ LR czy Bridge używają miniatur, które mają zapisane na dysku. Pędzle z kolei mocno obciążają liczydło. Pamięci również zawsze za mało. Niestety komputery coraz szybciej się starzeją. Dyski SSD i min. 16GB RAM'u to już standard pod Photoshopy. Nie ma litości :?.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Dyski SSD i min. 16GB RAM'u to już standard pod Photoshopy. Nie ma litości :?.
SSD na swap file i 16gb ramu to ja mam.. a dalej drażni mnie to minimalne opóźnienie :(
Cytat:
Zamieszczone przez
oskarkowy
SSD na swap file i 16gb ramu to ja mam.. a dalej drażni mnie to minimalne opóźnienie :(
Przy 16GB RAM możesz wyłączyć plik wymiany - próbowałeś? Nawet przy nadwyżce RAM'u windows i tak korzysta z pliku wymiany, co powoduje czkawki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Przy 16GB RAM możesz wyłączyć plik wymiany - próbowałeś? Nawet przy nadwyżce RAM'u windows i tak korzysta z pliku wymiany, co powoduje czkawki.
Dzięki za wskazówkę, przetestuję.
tez mam SSD i pliki, które obrabiam wrzucam na ten dysk wiec wszystko jest brane z ssd, co do ilości RAM to system wykorzystuje wraz z LR ok 2,7 GB więc to raczej nie problem. Dziwi mnie natomiast, że procki duszą się przy nowym LR.
pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez
oskarkowy
To ja się podłączę: są jakieś zabiegi, dzięki którym da sie to wszystko wykonywać w czasie rzeczywistym jak w 3.6 bez wymieniania komputera? Denerwują mnie te półsekundowe opóźnienia :(
przede wszystkim przed pracą rederować podgląd 1:1, to dużo pomaga
no i dysk SSD też pomoże, możesz spróbować przechowywać na nim rawy, które aktualnie obrabiasz
o co chodzi z tym re(n)derowaniem, nie znalazłem w opcjach, pliki RAW pobierane sa z dysku SSD
Cytat:
Zamieszczone przez
oszczepnik
o co chodzi z tym re(n)derowaniem, nie znalazłem w opcjach, pliki RAW pobierane sa z dysku SSD
w czasie importowania ustaw w części 'file handling' 'render previews': 1:1
lub możesz zrobić to po importowaniu:
Library > Previews > Render 1:1 Previews
Fakt różnica kolosalna, teraz to już mniej przekleństw będzie :)
pozdr
...ale rendering 1:1 jest super dla monitorów dużo calowych( co zajmuje sporo GB w katalogu LR, a jeśli jest on na SSD to miejsca może zabraknąć szybciutko). Do 24" wystarczy standardowy rendering.