Dziwne... w moim S1932 jest w drugim okienku patrząc od lewej.
Czyli: menu -> trzeci klawisz od lewej (takie narzędzia) -> drugi klawisz od lewej (plakietka z S/N)
Wersja do druku
Zakupilem w koncu... NEC-a p221w i jak narazie zaluje, ze nie eizo bo strasznie bandinguje na gradientach :)
Za rada czornyja postanowilem rozejrzec sie za kalibratorem, jednak jezeli chodzi o proces kalibracji to jest to dla mnie wiedza tajmena i jak narazie nie bardzo moge to wszysto pojac
Moze zechcielibyscie byscie mnie naprowadzic...
Wstepnie dogadalem sie z kolega zeby kupic kalibrator na pol(w kwocie okolo 600 zl) z tym ze on planuje w najblizszym czasie kupno monitora eizo i zastanawiamy sie jak to jest z tym kalibrowaniem, czy taki kalibrator jak np Eye One Display 2/LE jest uniwersalny i bedzie "pasowal" zarowno do mojego neca jak i eizo kolegi?
- Co jest efektem takiej kalibracji, tylko plik profilu czy cos jeszcze?
- Gdzie wczytuje plik profilu otrzymany z kalibracji chcac miec poprawne kolory i brak bandingu przy obrobce w photoshopie:
a) we wlasciwosciach monitora w panelu sterowania k.graficznej
b) w photoshopie w color management
c) jeszcze gdzies?
- Wyczytalem ze aktualizowana jest tabilca LUT monitora... Czy ten kalibrator posiada jakies uniwersalne oprogramowanie pozwalajace na wgranie tych wartosci do monitorow roznych marek?
- Co ma wplyw na kalibracje: konkretny monitor/konkretna k.graf, co jeszcze?
- W przypadku NEC-a jaka jest w tym wszystkim rola programu NEC SPECTRAVIEW II? :)
Narazie chyba tyle watpliwosci ale zapewne pojawi sie wiecej :)
Z gory dzieki
Aby wykorzystać możliwości tego monitora potrzebne jest:
1. Oprogramowanie Nec Spectraview II
2. Spektrofotometr np X-Rite ColorMunki.
Bez tego nie ma szans na zmniejszenie nieciągłości w gradientach.
Tom - czy ten caly NEC Spectraview ma dostep do LUT monitora i on to odpowidnio modyfikuje majac podpiety kalibrator?
Kontekst tej rozmowy, o ile pamiętam, dotyczył gamutu. W monitorach sRGB, nawet bardzo precyzyjnych, jak np CG211 nie widziałem rzeczywiście różnicy. Kiedyś nawet zdarzyło mi się kalibrować kilkoma przyrządami CG221 i byłem zaskoczony efektami z I1. Szerokogamutowe jednak najczęściej wyprowadzają kolorymetr w krzaczory. Problem jest m.in. pomiar temperatury bieli. Kolorymetr może się mylić o kilkaset K w każdą stronę, a to już widać nieuzbrojonym okiem. Dodatkowo, co trzeba podkreślić powtarzalność tanich kolorymetrów notorycznie spada.