-
Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Była solidna mgła nad kanałem Ulgi, ale słoneczko już nieźle świeciło z prawej o siódmej rano.
Niestety nie miałem filtra połówkowego, bo można było stłumić prześwietlenia obracając go do pionu.
Nie ta godzina,tzn. za późno na efekt. Ale teraz rannych mgieł nie powinno ci zabraknąć, o ile będą pogodne dni. Najlepiej na miejscu być przed wschodem ze statywem, pierwsze promienie słońca rozświetlające mgłę dają niesamowite kolory. Zjawisko nie trwa długo, ale zdążysz cyknąć kilka zdjęć na dłuższych czasach ( przyda się szarak "zwykły" lub cokin, ten drugi w zestawie nawet bardziej uniwersalny) i w miarę podnoszenia się słońca dołożysz jeszcze kilka na krótszych, no i reszta poranka jest twoja, godzinę po wschodzie masz piękne światło do makro lub przedstawicieli fauny, które już jedzą;)
Tak,to nie jest osa,to bzyg. Mrówa i ważka ładne. Ważka ma ciekawą konstrukcję oka: gdzie byś nie stanął, to patrzy się wprost na ciebie:twisted:
-
RobertON - nie otwierają mi się Twoje fotki. Tylko ja tak mam?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
nie otwierają mi się Twoje fotki. Tylko ja tak mam?
Sprawdziłem na dwóch przeglądarkach i jest OK.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Nie ta godzina,tzn. za późno na efekt
O rany, nie katuj mnie - musiałem małżowinkę dowozić co pracy kilka dni, to już wystarczy bo jeden gamoń rozwalił mi drugie auto i to już był ból.
A Ty chcesz abym wstawał skoro świt - poczekam do jesieni będzie już lepiej z czasem o poranku.
Czułem, że to nie osa, ale że BZYG to wiem od Ciebie. Masz wiedzę przyrodniczą :)
-
268) Modeli latających coraz mniej, ale macro roślinki świetnie pozują.
Z cyklu opowieści z mchu i huby, ale bez paproci:
269) Mech i dwumilimetrowy grzybek
-
Grzybów ci nie zabraknie, są gatunki całoroczne i jest ich dużo. Jeżeli chodzi o ranne sesje to wstań raz na siłę, później będziesz wstawał z przyjemnością i będziesz marudzić jak nie będzie pogody:) 269 bardzo dobry kadr, nie mam żadnych ( amatorskich) uwag. Cykaj dalej kolego, ładne te twoje obrazki:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
.
A Ty chcesz abym wstawał skoro świt :)
Nie. Chcę,żebyś wstawał PRZED świtem;). Sporo przed.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Nie. Chcę,żebyś wstawał PRZED świtem. Sporo przed.
Sumienia nie masz z takimi radami dla RobertON :lol: ,dobrze ,że ja mieszkam daleko od Warty,to na mnie nie działa ta rada :lol: .
-
Nie wiem czym robisz makro, ale cropowanie nie jest dobrą metoda w tego typu zdjęciach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Nie wiem czym robisz makro, ale cropowanie nie jest dobrą metoda w tego typu zdjęciach.
A dlaczego nie jest dobra? Nie pytam złośliwie, lecz z ciekawości, ponieważ sam ją stosuję. Świadomie. Odsunięcie się od obiektu i wykorzystanie dużej rozdzielczości szkła i matrycy jest czasem jedyną metodą walki z małą GO.
-
Cropuję ale nie staram się mocno wycinać, bo uzyskałem niezłe warunki focenia poniższym prostym sprzętem.
Body (1100D) +TC x1,4 + pierścienie 65 mm + Soligor 100/3,5 Macro + soczewka org.
Wówczas mam odwzorowanie max 2,5:1 - odległość od przedniej soczewki do motywu wynosi 70 mm.
Bez soczewki mam 1,5:1 ale za to odległość od motywu około 120 mm, a to już jest coś.
Odwzorowanie 1:1 mam z 220 mm i to jest niezła odległość.
Przerabiam teraz na odwrotkę Tokinę 28 mm RMC z Pentaxa - zobaczę jaki to daje efekt z pierścieniami.
Przykład jak do tej pory największego powiększenia 2,5:1 - zarodnik mchu
270) Zarodnik mchu - w seri bez paproci, zapewne sporofit (tak myślę, ale muszę zapytać słowiczka - ten to wie prawie wszystko o przyrodzie).
271) Mech z miniaturową czapeczką z dębu - podobne odwzorowanie
-
272) Trafił się czarny "robal" latający z długim czerwonym odwłokiem. Brzydal, straszny brzydal.
Nie mam pojęcia co to jest, ale nieźle wiało i trzymał się szczypcami sosnowej igły.
273) Był schowany za igłami, ale trzymał się nieźle. Brzydal straszny brzydal.
-
Nieźle ,RobertON ,gratulacje ,
a to było o godzinie nakazanej przez Słowiczka ? :lol: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nieźle ,RobertON ,gratulacje ,
a to było o godzinie nakazanej przez Słowiczka ? .
Nigdy w życiu, wstać wstanę o świcie, ale nie żebym zaraz leciał coś focić.
Najczęściej coś zrobię w lesie, jak po południu jeżdżę rowerem nad jeziorko 2x16 km.
--- Kolejny post ---
274) Inny stwór latający, później dowiem się co to jest.
275) Inny egzemplarz, bo było ich kilka.
276) Moje największe odwzorowanie
-
272 zobacz jak lampa spaskudziła te sosnowe tło, i te blaski na oku i odwłoku.zredukuj ilość światła, zmniejsz moc.poeksperymentuj z Twoim dyfuzorem jeszcze, , ja bym go zdecydowanie odsunoł od obiektu który fotografujesz.bo wg mnie ciągle palisz las i biedne stworzonka:)
kurde już wiem skąd jest efekt cieplarniany:)
pozdrawiam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
od obiektu który fotografujesz.bo wg mnie ciągle palisz las i biedne stworzonka
To jest pomysł :) , spróbuję oddalić dyfuzor tylko dorobię jakiś uchwyt. Dobrze, że mokro było i się nie zapaliły igły.
-
Fajne te Twoje "makra". Tylko starałbym się ostrzyć na "twarzy" modela. :) Z delikatnym cropem to też dobry pomysł na płytkie GO. Odsuwając dyfuzor, zmniejszasz pozornie powierzchnię świecenia w stosunku do "modela". Ja bym tego nie robił. Wręcz przeciwnie. Budowałbym jeszcze większy dyfuzor i kontrolował siłę błysku. :) Ale to tylko moja "subiektywna" opinia.
-
272- no, kolego, trafił ci się prawdziwy killer. To jeden 85-ciu występujących swędoszy, zabójców pająków. Szczęki widoczne na niższym zdjęciu bez problemu przebiją się przez tułów pająka lub odetną kończynę. Atakuje też żądłem, jad nie zabija jednak pająka. Sparaliżowany trafia do gniazda z larwą, która jeszcze żywego stawonoga zjada na pierwszy posiłek:twisted:...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo-lukas
Fajne te Twoje "makra". Tylko starałbym się ostrzyć na "twarzy" modela. :) Z delikatnym cropem to też dobry pomysł na płytkie GO. Odsuwając dyfuzor, zmniejszasz pozornie powierzchnię świecenia w stosunku do "modela". Ja bym tego nie robił. Wręcz przeciwnie. Budowałbym jeszcze większy dyfuzor i kontrolował siłę błysku. :) Ale to tylko moja "subiektywna" opinia.
przemo, a używałeś, czy może używasz strumienicy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo-lukas
Fajne te Twoje "makra". Tylko starałbym się ostrzyć na "twarzy" modela. Z delikatnym cropem to też dobry pomysł na płytkie GO. Odsuwając dyfuzor, zmniejszasz pozornie powierzchnię świecenia w stosunku do "modela". Ja bym tego nie robił. Wręcz przeciwnie. Budowałbym jeszcze większy dyfuzor i kontrolował siłę błysku. Ale to tylko moja "subiektywna" opinia.
Dziękuję przemo-lukas i tak do Twoich fot to mi brakuje ze dwa parseki.
Buduję nowy dyfuzorek, tym razem na lampę wbudowaną, zakładany na gorącą stopkę z pominięciem mikrowyłącznika.
Skoro i tak mam ograniczać światło, to zobaczę jak wykorzystać "kukułkę".
Pomysł już jest i dorabiam resztę. Tylko mam sporo pracy różnej i różnistej, to na hobby brakuje czasu.
--- Kolejny post ---
277) Pajączek schowany za trawą
278) Mróweczka na liściu
-
277 jest Ok, oczy ,oczy ,gdzie sa oczy ? Fajna fota.
ale mrówka ,be.
Tak to ja sfotografuję zegarkiem :lol: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
277 jest Ok, oczy ,oczy ,gdzie sa oczy ?
Jako to gdzie - patrzą na Ciebie z ekranu !
Fajnie że wpadasz, coś skrobnąć.
Co do mrówek, to cholery są ruchliwe, a ta była wyjątkowo malutka na dębowym liściu.
W przyszłym roku się poprawię.
Sprawię sobie lepsze okulary i będę robił macro tylko w LV :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Jako to gdzie - patrzą na Ciebie z ekranu
J atam będę z oczu zadowolony jak zajma 60-80 % kadru,
z tymi wszystkimi szklącymi się kryształkami na ich gałach :mrgreen: ,
z takim zacieciem jak Twoje = doczekam,wiec czekam cierpliwie :mrgreen: ,
pozdrawiam
-
Wsparcie już mam z Twojej strony, pozostanie wytrwać i coś zrobić w tym kierunku.
Pozdrawiam
279) Z seri o mchu - ale bez paproci - światło zastane.
Zachodzące słoneczko było jak światłowód na grzybkach, które miały około 1-2 mm.
280) Jeszce raz zachodzące słoneczko w mchu prześwietlało grzybeczki - odwrócona wersja.
-
Z grzybkami świecącymi niezły pomysł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Z grzybkami świecącymi niezły pomysł.
Taki przypadek - żałowałem, że nie miałem statywu przy sobie.
To akurat ciężko było zrobić "z ręki".
281) Miniaturowa "parasolka" ze światłem i pajęczyną.
-
279.280 widoczna delikatna dyfrakcja, ale dała bardzo fajny efekt fluo:) Takie kosmiczne grzybki wyszły:) A propo dyfuzora: gdyby tak zamiast wykładać wnętrze alu folią prysnąć go szarym podkładem epoksydowym? To jest jasny szary mat, może by uspokoił światło...tak myślę. A na kuku spróbuj patentu z opakowaniem po kliszy, jak za mocno świeci, można nałożyć ekran z drugiej, lub zrobić z ... butelki po szamponie. Nie żartuję, tylko wiesz jaka ma być butelka. No co, patenty są najlepsze:)
Bardzo fajnie ująłeś pająka:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
279.280 widoczna delikatna dyfrakcja, ale dała bardzo fajny efekt fluo Takie kosmiczne grzybki wyszły A propo dyfuzora: gdyby tak zamiast wykładać wnętrze alu folią prysnąć go szarym podkładem epoksydowym? To jest jasny szary mat, może by uspokoił światło...tak myślę. A na kuku spróbuj patentu z opakowaniem po kliszy, jak za mocno świeci, można nałożyć ekran z drugiej, lub zrobić z ... butelki po szamponie. Nie żartuję, tylko wiesz jaka ma być butelka. No co, patenty są najlepsze
Bardzo fajnie ująłeś pająka
Dziękuję, że wpadasz.
Prototyp dyfuzora na "kukułkę" prawie gotowy, trwają próby, bardzo lekki, wygląda to dość zachęcająco.
Montowany na gorącej stopce przerobionej z innej lampy.
Zanim będzie gotowy, to krótka seria o żurawiach.
Spotkane stado przypadkowo nad i za lasem na środku sporego pola, foto z daleka o poranku i przy lekkiej mgle.
282) "Synchronizacja w locie" foto B&W z Dxo Optics Pro 7, szum niby analogowy z DxO FilmPack3. Latają lądują i znowu polatają.
283) Bez "synchronizacji"
--- Kolejny post ---
284) Starty i przeloty "zespołowe"
--- Kolejny post ---
285) Trochę postoją i pogadają ze sobą, niektóre lecą inne nie.
286) Startują albo nie...
-
284 i 286 ,ładne eskadry :lol: .
-
Dobra obserwacja z tymi żurawiami i spoko zdjęcia. Ja dokładnie wczoraj miałem podobnie, ale moje zdjęcia wyszły dużo słabsze, bo słońce już było ostre i generalnie pod światło się pstrykało.
-
Ładne zgrupowanie trafiłeś, jesień daje o sobie znać, niedługo zostaną się tylko krajowe ptaki i zimowe widoczki. Też zresztą ładne:)
-
Foty 283 i 286 ładnie wyszły.
-
Dziękuję Panowie, że popatrzycie i coś napiszecie.
zysk i Krzysztofie cobalt, mnie również najbardziej się podoba 286, fota zrobiona bez przymykania na przysłonie 5,6, 1/800 s, Canon 300/4 plus TC x1,4
słowiczek - było ich kilka rozrzuconych grup na tym polu, ale musiałem wybrać względnie przyzwoite tło. Są bardzo płochliwe i pomogła mi pobliska bela słomy.
tryton - cenię sobie Twoje zdanie i dziękuję za miłe słowo. Nie znam się na ptakach, ale to była wielka frajda obserwować ich zachowanie.
-
287) Poleciały już żurawie
288) Ten biedak nie poleci, ma źle zrośnięte lewe skrzydło...może jakoś przeżyje zimę. Foto z daleka i ostrość poległa.
-
Spotkania to Ci zazdroszczę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Spotkania to Ci zazdroszczę.
Dziękuję, że tu zaglądasz. To już kolejne spotkanie z żurawiami.
Będę próbował zrobić coś z bliższej odległości.
Zanim to jednak będzie, to skończyłem prototyp dyfuzora na "kukułkę". Jest lekki, niewielki i jakoś tam działa... z naciskiem na jakoś.
Pierwsze próby wykorzystania.
289) Kropelki mam niedaleko pod hubą
290) Kaktus stoi na oknie, to jego kolce
291) Nie kaktus - dwumilimetrowa roślinka w mchu - nie kwiat paproci.
292) Tak duża roślinka jak dwie krople wody
--- Kolejny post ---
293) Żabka wśród liści - prawie niewidoczna - to już nie macro.
-
Ta roślinka wygląda trochę jak Rosiczka :p
Fajna żaba!
-
293
Żaba fajna,ale ten faworek przed nia absorbuje za bardzo .
IMHO zacieśnienie portretowe byłoby lepsze,
szczególnie,że żaba nie patrzy(tak myślę) w przód ,tylko na Ciebie :D .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Ta roślinka wygląda trochę jak Rosiczka
Fajna żaba!
Nie znam się na roślinkach, ale to była niewielka.
Żabka była malutka i pozowała cierpliwie - zmieniłem obiektyw, ustawiłem się, a ona nic tylko czekała.To była niespodzianka.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
żaba nie patrzy(tak myślę) w przód ,tylko na Ciebie .
Nie patrzyłem na nią prosto :) bo bałem się, że da drapaka zanim zmienię obiektyw.
--- Kolejny post ---
294) Dyfuzorek najprostrzy - całość na gorącej stopce, obudowa z kartonu. Kostka ma wyciętą część prowadnicy aby nie wzbudzała mikrowyłącznika. Przykręcona do podstawy z blaszki.
295) Z innej strony, jest jeszcze taśma z rzepem do mocowania wraz z obiektywem - trochę tandetnie wygląda, ale to prototyp.
-
Wykorzystanie dyfuzora.
296) Nie powiem smacznego, bo to zielone na jesień - zagadka.
297) Trzmiel na jesień wybiera pyłek, chyba...
298) Zupełnie przypadkowy robalek na granitowej kostce.
-
298
pancernik jak prawdziwy :)
-
Dyfuzor jest ok, działa i o to chodzi. Szczegóły dopracujesz. Widziałeś to?
Makrofotografia - Paweł Bieniewski
297 trzmiel usiłuje uwolnić głowę z ciasnego otworu:D. Udane foto, chyba dobrze czujesz się w tym temacie:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
pancernik jak prawdziwy
Prawdziwy daję słowo - tylko tak ze cztery milimetry :) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Dyfuzor jest ok, działa i o to chodzi. Szczegóły dopracujesz. Widziałeś to?
Działa jakoś...
Widziałem foty Pawła Bieniewskiego - zwalają z nóg. Może kiedyś sam coś takiego zrobię.
Na makropasja.pl ⢠Strona główna jest też co oglądać.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
trzmiel usiłuje uwolnić głowę z ciasnego otworu
He..he tak to wygląda.
--- Kolejny post ---
299) Trzmiel usiłuje uwolnić głowę z ciasnego otworu.. :) w innym kwiatku. Jak widać doświetlenie działa - zrobione Soligor 100/3,5 Macro przysłona 22.
--- Kolejny post ---
300) Dzieje się w mrowisku, oj dzieje się.
-
F22 daje odpowiednią GO chyba na każdym szkle, zauważyłem to zakładając na pierścienie c50/1.8 i t70-300. Trzmiel w końcu głowę sobie urwie:D. Mrówka w biegu,czy postój:)?
-
Żaba na 293 bardzo fajnie wyszła, ale trzmiel 297 i 299 MZ lepiej.
Chyba już wiem skąd jest powiedzenie "nawalić się jak bąk" :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
F22 daje odpowiednią GO chyba na każdym szkle, zauważyłem to zakładając na pierścienie c50/1.8 i t70-300. Trzmiel w końcu głowę sobie urwie. Mrówka w biegu,czy postój?
Spoko, nie urwie - tylko się tak maskuje :)
GO zależy nie tylko od przysłony, a także od odległości przedmiotowej. Im większa będzie możliwość odsunięcia od obiektu, tym większa będzie GO.
Dlatego tak mi zależy na jak najdłuższym obiektywie do pierścieni. Właśnie trwają próby ze 150 mm z pierścieniami i jest dobrze - skala 1:1 z odelgłości około 30-35 cm.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Żaba na 293 bardzo fajnie wyszła, ale trzmiel 297 i 299 MZ lepiej.
Chyba już wiem skąd jest powiedzenie "nawalić się jak bąk" .
Właśnie, fajnie ten bąk pozował w kwiatku - jak "nawalony".
Dziękuję za dobre słowo.
--- Kolejny post ---
301) Choć jesień to jeszcze w lesie zamiast trzmiela trafił się Bzyg prążkowany (Episyrphus balteatus)
302) Ten bzyg, to sobie nic nie urwie :)
--- Kolejny post ---
303) Krajobrazowo i mgliście nad Wartą, taki kontrapunkt.
--- Kolejny post ---
304) Nad Wartą, ale z drugiej strony rzeki, inny landszaft.
-
304 : ładne.
Jakimś polarem ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Jakimś polarem ?
Dokładnie z polarkiem Hoya HRT CIR-PL UV, na obiektyw Sigma 18-50/2,8-4,5 i Canon 1100D.
Ogólnie budżetowe, czytaj najtańsze, wyposażenie "służbowej" walizki.
-
305) Bzyg ostatni - prawie cały kadr - Soligor 100/3,5 Macro (bez soczewki) z TC x1,4 i 56 mm pierścienie, lampa wbudowana z kartonowym dyfuzorem.
307) Jesiennie i bukowo.
-
307 czy ja wiem, może na tapetę PC. Kto przyniósł kleszcza z lasu wie o co chodzi :).
Makro 301, 302 i 305 bardzo dobre.
-
301, 302, 305 - i tak właśnie ma być. Obiekt ostry w odpowiednich granicach a co najważniejsze światło odpowiednie. Nie ma tu efektu twardego światła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
307 czy ja wiem, może na tapetę PC. Kto przyniósł kleszcza z lasu wie o co chodzi .
Makro 301, 302 i 305 bardzo dobre.
He. he bo to taka tapeta wyszła :).
Cieszę się, że Ci się podoba bzyg w macro.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
301, 302, 305 - i tak właśnie ma być. Obiekt ostry w odpowiednich granicach a co najważniejsze światło odpowiednie. Nie ma tu efektu twardego światła.
Cenię sobie Twoje zdanie. Fajnie, że coś tam czasem mi wyjdzie.
A zrobione prymitywnym zestawem z jeszcze bardziej prymitywnym dyfuzorem na "kukułkę" :) .