Tutaj akurat nie bylo to potrzebne - te samoloty leciały w moją stronę, także prędkość "kątowa" była nieduża. Co innego jakieś szybkie mijania, np. takie - tu się już wali ile wlezie :)Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Wersja do druku
Tutaj akurat nie bylo to potrzebne - te samoloty leciały w moją stronę, także prędkość "kątowa" była nieduża. Co innego jakieś szybkie mijania, np. takie - tu się już wali ile wlezie :)Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
IMO Zdecydowania najlepsza seria z Twoich ostatnich. Bardzo mi się podoba kilka kadrów. Jak wstawiłeś tę pierwszą szeroką fotkę, to wiem czego mi brakowało w Twoich poprzednich relacjach-zawsze takie zdjęcie dobrze pokazuje rzeczy oczywiste dla kogoś, kto był na imprezie, a zupełnie rozjaśnia sytuację dla osoby która widzi tylko zdjęcia. W ogóle jakieś takie świeższe spojrzenie :) szczególnie w zdjeciach: 1,5,9 i jeszcze kilku(nie umiem liczyć nieponumerowanych zdjęć więcej niż do 10:mrgreen: ) W każdym razie ten startujący R-094 wymiata. Na kilku zdjęciach bardzo dużo szarości i mdły kontrast - tu zwalam na suszę i obróbkę :)
Cieszę się że się (w końcu) podoba :-D Z tymi kadrami to jest taki mały problem.. Jeśli się akurat nie ma jakichś specjalnych dojść, to z reguły trzeba raczej pilnować miejsca przy płocie i nie ma czasu na szukanie szerokich planów. Tu akurat siedziałem sobie jak lord na wieży kontrolnej, słońce, dookoła góry jak marzenie.. żal było nie pstryknąć :) Ale chyba w końcu rozumiem o co Ci chodzi, rzeczywiście taka fotka sporo dodaje.
Przylacze sie do perqsisty - ta ostatnia seria jest super. Tlo i kadry rewelacyjne ... niektore z tych zdjec wygladaja jakby samolot naprawde bral udzial w jakies batalii.
Zalezy ile kto ma postow na strone ustawionych w profilu :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Moznaby sprobowac asystenta/tke wyslac w poszukiwaniu szerokiego planu, samemu kampiac miejsce przy plocie 8) .Cytat:
Kolejne "kilkanascie co lepszych":
... a reszta w standardowym miejscu: http://photosite.pl/aviation/riat06/. Nawet nie pytajcie ile :) Wiem, ze to glupota, ale to silniejsze ode mnie :oops:
Obejrzałem dwie ostatnie serie i kopara mi opadła do ziemi. Zdjęcia po prostu powalają, niesamowicie dynamiczne wyszły. Zdarzyło Ci się w ostatniej serii kilka, które wyglądają na dziwnie pocięte, ale większość ogląda się ze zwisem szczęki :)
Za Eddie-m, az miło popatrzec
Pozdr
rafał gawełda
Nieśmiało nadmieniam że większość to prawie-pełne klatki (max. 1/3 cropa) :lol: i to całkiem ostre ;-) Tylko niestety nad kolorami w RAW jeszcze do końca nie panuję...Cytat:
Zamieszczone przez Ptaku
Co masz dokładnie na myśli ?Cytat:
Pozdr
rafał gawełda
To, że po załadowaniu do C1 dowolnego RAWa z Pilatusem PC-21 (http://photosite.pl/aviation/riat06/pilatus/index.html) nie byłem w żaden sposób, żadną kombinacją pokrętełek, w stanie sprawić, żeby był czerwony :) Zawsze wychodziło mi mniej lub bardziej pomarańczowo. Próbowałem zmieniać profile na wszystkie możliwe strony, próbowałem w ogóle wyłączyć color-management itp. Ostatecznie skończyło się na akcji w PS, która selektywnie przesuwała 'hue' dla okolic pomarańczowego we właściwą stronę - ale i tak daleko do kolorów z JPG. Podobny problem miałem przy Red Arrows, choć w znacznie mniejszym stopniu.Cytat:
Zamieszczone przez Ptaku
I to wszystko sprawdzane na trzech różnych monitorach: dobre LCD w domu, kiepskie LCD w laptopie, dobre CRT w pracy. Profil wejściowy - domyślny dla mkIIN z C1Pro, wyjściowy sRGB (tak, wiem, że dla laptopowego LCD to i tak nie ma sensu ;-) ale efekt taki sam jak dla reszty).
Kolejna impreza, kolejnych kilka fajnych fotek :) Air Mollis - jak dla mnie to drugi koniec Szwajcarii, mniej więcej w połowie drogi do Polski ;-). Niestety pogoda nie dopisała, deszcz chmury itp. A może i "stety" :) bo udało mi się ustrzelić marzenie każdego aero-pstrykacza: kondensację powietrza przy prędkości przydźwiękowej :) Jednak poza tym jakość raczej nie "riatowa"...
Więcej: http://photosite.pl/aviation/mollis06/
Dobrze, że napisałeś bo byśmy Ci jako fachowcy zaraz napisali, że ta fotka to jakas taka z mgiełką czy cóś ... :-DCytat:
Co do zdjęć to jak zwykle klasa: dla mnie najlepsze ujęcie to dwa dwupłatowce na tle komina i pracowników siędzących na fejeczce i wiatrak pod nimi. Jak zwykle 100-400?
Pozdrawiam,
Muflon, dla mnie to jest wogóle czapka jak takie ostre zdjecia uzyskujesz przy czasach 1/100 na 400mm. Podpiąłem sobie 100-400 IS kumpla w Radomiu i dupcia blada, nie szło mi za bałdzo. Jaki procent zjdęć odrzucasz? Gratuluję pewnej ręki :)
Chyba byłeś zbyt "podniecony" faktem, że trzymasz w łapie 100-400. Mam je od jakiegoś czasu, ciągle się go uczę w terenie do focenia ruchu ale z ostrościa to nie mam problemów. Może IS nie był włączony albo włączony ale na opcję 2? (bez urazy)Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
Chyba, że robiłes fotki 350D na Al Servo - zapomnij. Lepiej przełączyć na One Shot i dobrze przymierzyć. Już kilka osób na CB to potwierdzało, ja ostatnio nad Zegrzem przy foceniu skuterów i motorówek również to stwierdziłem.
Sorry za OT muflon i EOT.
Pozdrawiam,
Duży :) aczkolwiek idzie mi coraz lepiej - w tej chwili przy takich parametrach jestem już w stanie mieć średnio co drugie zdjęcie ostre. Tak naprawdę to i tak półśrodek, bo "to o co chodzi" to 1/30s @400mm :mrgreen: - no ale do tego to już trzeba seriami, seriami...Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
Zaczynam nadrabiać zaległości z obrabianiem zdjęć... Impreza z początku lipca, taka trochę dziwna, bo nad jeziorem :) - samoloty przylatywały z okolicznych lotnisk. Pierwszego dnia posiedziałem sobie przy płocie w Genewie, głównie żeby obfocić Patrouille de France, a drugiego pojechałem na miejsce. Niestety pogoda się w międzyczasie popsuła i pokazy zespołowe wyszły trochę takie sobie :(
Więcej - http://photosite.pl/aviation/evian06/
Pliz, numeruj fotki.
Łatwiej wtedy. :) (a mi się nie chce liczyć ;) )
Bardzo mi się podoba 5 samolotów z czego jeden jest na końcu fikuśnie krzywo. :)
Ten koles z canonem na glowie to niezle ufo :) Czego to ludzie nie wymysla :)
Racja, już chyba ktoś to kiedyś sugerował. Poprawiam i od tej pory będę się stosował :)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Eee tam ufo.. standardowe wyposażenie spadochroniarza ;-)Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Zdjecia robisz naprawdę SUPER.
Mam takie pytanie jako laik, co jest na tym zdjeciu ? / oczywiście nie mówię o samolocie /.
Widziałem coś podobnego, ale zawsze było dużo za samolotem , a nie na samolocie.
Ja to mam kurcze pecha ;-) Co jakis czas udaje mi sie pstryknac cos takiego, ze potem po kilka razy musze opisywac dokladnie co, jak, dlaczego, "nie to nie photoshop", "nie to nie jest air-to-air" itp. ;-) (to oczywiscie nie do Ciebie osobiscie, tak tylko sobie glosno mysle ;-), bo juz na plfoto pisalem prawie to samo ;-))Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
To na zdjeciu to jedna z najbardziej widowiskowych odmian chmury kondensacyjnej. Ogolnie mechanizm opisywalem w FAQ (stopka), w skrocie chodzi o gwaltowne zmiany cisnienia powietrza. Tutaj jest bardzo specyficznie:
- bardzo duza wilgotnosc (przez caly dzien padalo) - czyli duzo pary wodnej, ktora moze sie skroplic jesli tylko dac jej szanse
- samolot dokladnie na granicy bariery dzwieku - w tym momencie zamiast "chmurki" woda uklada sie wlasnie w taki ostry ksztalt. Przy troche mniejszej predkosci efekt bylby bardziej "zaokraglony", a przy troche wiekszej... gdyby w tej dolinie F-18 przekroczyl predkosc dzwieku to najprawdopodobniej polowa ludzi stracilaby sluch.
Po zrobieniu serii z tym zdjeciem, nawet bez sprawdzania na LCD (zreszta bylem raczej pewny parametrow) instynktownie zaczalem wykonywac jakies nieskoordynowane ruchy, podskoki, okrzyki radosci itp., po czym pobieglem (przewracajac sie o drabinke, ktora sie jak na zlosc nie chciala szybko zlozyc) na drugi koniec pasa, zeby sie pochwalic kolegom :mrgreen: To naprawde jeden z najfajniejszych momentow jakie w ogole mozna zobaczyc w tym sporcie ;-)
Dlatego zwróciłem uwagę na to właśnie zdjęcie.:DCytat:
O w mordę. A przecież to wygląda, jakbyś fotografował go z góry....
Szwajcaria Panie Kolego, Szwajcaria :mrgreen: Ale moze kiedys... :roll:Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Obrazowo można powiedzieć, że sfotografowałeś falę uderzeniową.
Zazdroszcze!!! :/ :)
Gratulacje :!:
Zdjęcia są naprawdę dobre :cool:
M@riusz
a o co chodzi z ta mgla na tym zdjeciu ??????????????
:mrgreen: ahahahahahha
Zartuje , efect widziany na filmach ale nigdy taki :shock:
Moje gratulacje Muflon , to kiedy robisz photography courses na pokazach i ile wpisowe .
To zdjecie jest naprawde "odlotowe"
:-)
Super, gratulacje.
W ten weekend wybrałem się na małe focenie w okolice Fribourga, do aeroklubu w Ecuvillens, gdzie odbywał się zlot eksperymentalnych konstrukcji lotniczych. Tym razem nic nadzwyczajnego w stylu F-18 powyżej, ot po prostu kilka kolorowych fotek :-D
Więcej: http://photosite.pl/aviation/eas06/ :-D
.. a w piątkowy wieczór, szwajcarski zespół akrobacyjny PC-7 Team uświetniał otwarcie zawodów Vertigo Red Bull w niedalekim Villeneuve :-D
Reszta, jak zwykle: http://photosite.pl/aviation/villeneuve06/ :-D
Kurcze, to jest jak nałóg ;-)
ale pozytywny muflonie.Cytat:
za parę lat będzie z Ciebie worldwide spec jak tak dalej pójdzie.
zazdroszczę Ci możliwości bycia tam gdzie chcesz, kiedy chcesz (pewnie nie zawsze ale z większą częstotliwością niż zwykły śmiertelnik).
i powiedz mi proszę bo albo nie mówiłeś albo ja nie doczytałem, dlaczego wybrałeś airfoto?
a fotki przednie.jak zwykle...
zwłaszcza 13/24 i 17/24 z Twojej galerii przypadły mi do gustu.
Krotkie pytanko - z premedytacja nie numerujesz fotek by utrudnic odnoszenie sie do konkretnych?
Przypadek plus staaaaare zainteresowania z dzieciństwa. To chyba jednak gdzieś we mnie siedziało od zawsze :) Jak tylko pierwszy raz w Genewie stanąłem pod podejściem, w miejscu gdzie ma się lądujące samoloty 20m nad głową, to od razu wiedziałem, że coś w tym jest :) Potem był zakup 10D, Air04 Payerne... a dalej już z górki :)Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
Swego czas stałem sobie na górce pstrykając jakiś kołujący sprzęt i rozmawiałem z jakimś starszym facetem, który robił to samo. W pewnym momencie on się pożegnał i pożyczył mi "happy spotting". Nie za bardzo wiedziałem o co chodzi, ale potem w domu sprawdziłem w Wikipedii - i dopiero wtedy dowiedziałem się jak się nazywa to, co robię :mrgreen:
A numerki... grrr, znowu zapomniałem :evil: Muszę to dorobić w moim mega-skrypcie który wrzuca fotki na imageshacka, generuje bbcode z linkami do galerii itp ;-)
zdjecia super, ale masz troszke zasyfiona matryce, co widac na ostatnim zdjeciu szczegolnie :mrgreen:
Zdjęcia świetne. Sprzedajesz gdzieś fotki, czy ot tak fotografujesz?:) Nie masz zamiaru przypadkiem jakiejś szkoły spottingu w Polsce zorganizować?:p
To drugie.. choć oczywiście jesli ktoś kiedys zaoferuje worek pieniędzy, albo dobrze płatną fuchę, to nie odmówię ;-)Cytat:
Zamieszczone przez mungo
No toż przecież napisałem, w "szkole" na forum i na ostatniej stronce w podpisie ;-) Dużo więcej się powiedzieć nie da.. reszta to doświadczenie i "czucie" tematu :-D Ja gdzieś tak od połowy tego roku (ILA) czuję, że "zaskoczyłem" na właściwe obroty. Czyli wychodzi, że zajęło mi to jakieś dwa lata ;-)Cytat:
Zamieszczone przez mungo
Twoja szkoła pomogła mi jako tako Góraszkę sfocić;) Jako tako, bo do dyspozycji miałem trochę słaby sprzęt i pierwszy raz w życiu wogóle samoloty fotografowałem, a FAQ jest świetnie napisany. Zatrudnij się w jakiejś gazecie:p
Oo są numerki :)
4-ka z poprzedniej serii jest świetna
Cała 2-ga seria jest bardzo dobra szczególnie nr 3 i 4.
Chyba czas matrycę wyczyścić (2 seria, fotka nr 5, prawy dolny róg)
Pozdrawiam.
Czyli w polskich warunkach (malutko rozsadnej jakosci pokazow i sprzetu odpowiedniej klasy na nich :( ) to co najmniej dwa razy dluzej albo duuuzee (jak na polskie zarobki) naklady finansowe na wyjazdy.Cytat:
Ja ostatnio w Radomiu po raz pierwszy dluzej posluchalem odrzutowego pokazu (bo przelot F16 nad Goraszka to zalosna parodia byla :? a smiglowe to nie to samo) i juz tesknie, ze o duuuuzych odrzutowcach nie wspomne :(
Ciąg dalszy nadrabiania fotek z letnich imprez :) Airshow w Amberieu (Francja), z którego zapamiętałem głównie: barierki, barierki, wszechobecne security podejrzanie łypiące spod oka, podwójne barierki, pas startowy jakiś kilometr od publiczności za drzewami, kiepska pogoda... czy wspomniałem o barierkach? ;-)
No i spore szczęście: z przyczyn technicznych (rozkład jazdy) musiałem uciec z imprezy pół godziny przed końcem. Praktycznie w momencie, gdy dotarłem do dworca, na całą okolicę - w szczególności: na kilkanaście tysięcy ludzi pod gołym niebem :mrgreen: - spadła niesamowita ulewa. I dobrze tak żabojadom.... za te barierki :mrgreen:
Więcej: http://photosite.pl/aviation/amberieu06/ . Nie jestem z tych fotek do końca zadowolony, jednak kolory nie te :(
4 - standardowe ujecie, ale jednak bardzo mi sie podoba
Kolejny z serii odgrzewanych kotletów - dni otwarte aeroklubu w Annemasse pod Genewą, gdzieś na początku czerwca :-D Warunki kiepskie, pod słońce, także i fotek jakby mniej :mrgreen:
Więcej - http://photosite.pl/aviation/annemasse06
muflonie.zdjęcia jak zwykle ciekawe i fajne...
ale nie to mnie zaintrygowało, tylko to, że strasznie w tym roku się "rozbestwiłeś" :) ciągle nowe plenerki.moim zdaniem rewelka bo trening czyni mistrza.tylko pozazdrościć...ale niech zgadne:D pewnie dopiero się rozkręcasz... :D:D
No ba.. grunt to mieć "swoją działkę" :mrgreen: i żeby był fun ;-) Ale tak serio, to niestety wręcz przeciwnie. W tym roku faktycznie pojechałem (i ciągle jadę) ostro, ale głównie dlatego, że to ostatnie lato, w którym mogę sobie na taki hardcore pozwolić.Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
No to gratulacje tato! Chlopiec czy dziewczynka? :grin:Cytat:
Zdjecia jak zwykle obejrzalem z przyjemnoscia, niezle sie wstrzeliles w to airfoto ;)
Czy to cudo, ma jakieś konkretne, specjalistyczne zastosowanie ?
W tej chwili to już niespecjalnie :) Ale swego czasu była to jeden z najbardziej kojarzonych maszyn - okolice wojny w Wietnamie, The Doors, hippisów... no te klimaty ;-) Używany do wczesnego rozpoznania oraz ogólnie jako wielozadaniowy. Taki trochę Osprey tamtych czasów - również potrafił latać szybko kiedy trzeba i wolno kiedy trzeba (choć nie aż tak jak np. Storch, który potrafi wręcz zawisnąć w powietrzu, albo i polecieć do tyłu).Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
Był to samolot chyba najbardziej znienawidzony przez partyzantów, bo z reguły jego widok zapowiadał szybki przylot "nieco" cięższej artylerii. Więcej suchych faktów w Wikipedii
No już przecież pisałem... deux garcons ;-)
7 i 8 z 23.08 - za ładne uchwycenie. Widać prędkośc i energię w tym ujęciu.