Takie mądrości może tylko głosić nikoniarz na forum Canona.
Kolego co ty tu robisz :)? Ty masz Nikonia.
Wersja do druku
Azoty-Puławy - Chrobry Głogów
410.
To piłka ręczna czy zapasy? No i niesprawiedliwie, bo dwóch na jednego;)
To są właśnie te zmiany w sporcie, o których Ci pisałem. Ręce pracują w handballu i piłce nożnej. Czy przez to sport jest bardziej widowiskowy? Brutalny na 100%.
Zapaśników natomiast chętnie i to już od kilku lat werbują kluby rugby na całym świecie.
Porwane koszulki to już norma.
411.
no nie gadaj ze to zumem robione, przeciez zum to amatorka dla szpanu i na bank tak dobrego obrazka nie daje
Górnik Łęczna - Piast Gliwice
412.
413.
414.
415.
416.
C70-200+1,4
do obróbki mógłbyś się trochę mocniej przyłożyć, wszystko trochę za blade,
ogólnie używanie TC w sytuacji gdzie trzeba iść wyżej z ISO mija się zupełnie z celem,
lepiej mocniej kadrować i mieć iso 800 i 2.8,
nie zauważyłeś tego?
Z tą obróbką to jest tak, że w 12÷15 min. muszę wybrać zdjęcia obrobić na lapku, opisać i wysłać. PM i presety w PS trochę pomagają.
Tu miałem ISO chyba 1600, ale z 70-200 nudziłbym się za bramką. TC. to zło konieczne w moim przypadku do chwili gdy kupię coś dłuższego. Niby 200 i 280 to mała różnica, ale zawsze to na fotce kilka metrów dalej :). AF zwalnia oczywiście.
dla mnie ciemno
Puchar polski w Kolarstwie Torowym
417.
418.
419.
420.
421.
422.
przyznam, że fotografowanie kolarstwa czy to szosowego czy torowego musi być strasznie nudne,
zdjęcia właśnie z tego powodu do mnie nie przemawiają,
@up, a moze wsiadz na rower, pokrec troche po okolicy to inaczej spojrzysz na ten sport, ktory jak zaden inny jest dostepny dla kazdego.
Ha, ha, ha. Jak chcesz się dobrze bawić, to zapraszam na MP w snookerze :).
A kolarstwo szosowe i torowe jest ********e. Dobrze, ze nie napisałeś: "jaki jest przekaz tego zdjęcia?".
425.
Dzięki za komentarz. Chciałem pokazać wieź zawodnika z trenerem. Następnym razem pewnie więcej czasu poświecę na to jak trener dopinguje zawodnika. Coś w ten deseń, ale z poziomu toru:
430.
Azoty-Puławy - Vive Tauron Kielce
431.
432.
433.Konkurs na trenera kadry na finiszu :).
Zdjęcie musi być ostre.
A co gdy nie jest "żyletą"?
Ląduje w koszu, albo idzie do druku:
432a.Staram się dobrze naświetlać fotki, bo ułatwia to odszumianie. Ostrość (jak nie zapomnę) czasami podkręcam po zmniejszeniu obrazka.
A Wy jak obrabiacie swoje zdjęcia sportowe?
Tyko proszę bez: "na komputerze" :).
a mowilem ze ciemnice tu wrzucasz? :D
Mam kiepskiego laptopika z "uroczą" matrycą. Gdy później to samo zdjęcie oglądam na monitorze PC, to .... (piiiiiiiiiiiiiiiiiii).
Chyba zmienię matryce na IPS w moim przypadku to 400zł. Ale kąt obserwacji znacznie lepszy. Teraz mam górę ciemną, albo dół. Odchylanie panelu czasami nie daje dobrego rezultatu.
Dzisiaj rozglądałbym się za 13" na IPS. Nie szkodzi, że drożej, ale jest OK. A jak kogoś interesuje "nadgryzione jabłuszko" z Retiną to już super.
publikacja w PS to akurat nie jest dowód dobrej jakości, ostre i nieostre foty w tej gazecie wyglądają jednakowo słabo
Bo mnie wcale o ostrość nie chodzi :). Znam wielu zaje.... fotografów, którzy robią bardzo ostro. Ale po obejrzeniu 10 zdjęć już wiesz co będzie na pozostałych 199.
Krótko działam w sporcie, staram się robić wiele dyscyplin i szukam czegoś MZ ciekawego. A właściwie sposobu na przyzwoite pokazanie tego co dzieje się na boisku i nie tylko.
A jaki zachodzi związek między tym czy zdjęcie jest ostre lub nie, a tym czy seria takich zdjęć jest ciekawa ?
Wydaje mi się, że nie ma tu żadnej korelacji. Ostrość to kwestia warsztatu i sprawa raczej obiektywna o ile ktoś nie jest niewidomy. To czy seria zdjęć jest ciekawa to kwestia bardziej relatywna wynikająca z różnych intencji jakie przyświecały osobie łapiącej zdjęcia i wybierającej je do prezentacji. Jedno nijak ma się do drugiego.
Tak na marginesie zapewne ze zdjęciem #429 wiąże się coś co powoduje, że dostrzegasz w nim niesamowity przekaz...
Z ostrością na zdjęciach jest trochę jak z ortografią. Ci, którzy mają z nią problemy zazwyczaj wywodzą osobliwe teorie o jej zbędności. Przecież nie można powiedzieć "spier...łem sprawę, głupio mi". Trzeba udowadniać, że ostrość na zdjęciu jest właściwie zbędna, co więcej, walka o nią, staranie się o poprawność w tym względzie zaburzać ma rzekomo artystyczne, jakże głębokie przesłanie...
Brak logiki widać też w prostym fakcie, że wklejasz zdjęcie z gazety i piszesz o naświetlaniu. Przecież to jak zdjęcie będzie wyglądało na papierze, na ile będzie jasne lub jakie będzie miało kolory, zależy przede wszystkim od składacza gazety i tego jak potem będzie drukowane. Myślisz, że składasz wrzuca Twoje zdjęcie i w żaden sposób nie koryguje go pod kątem jasności, kontrastu, kolorów względem profilu dla drukarni ?
Budweld Boxing Night
Michał Żeromiński - Marcin Cybulski
434.
435.
436.
437.
438.
437. Przypudrowałbyś tego modela przed sesją bo nieestetycznie z niego kapie. Dobrze że następne zdjęcie rekompensuje ból oglądania poprzedniego ;)
Walką wieczoru miał być pojedynek Jackiewicz - Kostov.
Znacznie lepiej jednak zaprezentował się Michał Żeromiński i Marcin Cybulski (zawodnik bez trenera). Nie odpuszczali i walka była na wyniszczenie przeciwnika. Widać, że młodym wilkom chce się jeszcze walczyć.
A walkę Rafał Jackiewicz - Stiliyan Kostov można podsumować jednym zdjęciem:
439.Jeden za podwójną gardą, a drugi bez pomysłu na jej rozmontowanie :).
--- Kolejny post ---
Ostatnia wrzuta z gali - babskie fanaberie.
Sasza Sidorenko vs Monica Gentili:
440.
441.
442.
443.
444.
Babski boks tylko w kisielu.
Czy aby na pewno babskie? W jednym przypadku miałbym wątpliwości ;)
E tam. Opowiadasz. Ukrainka całkiem sympatyczna dziewczyna.Wykształcona, ładna, czego więcej oczekiwać. A że przy...(łożyć) lubi to inna sprawa.
Zerknij: Biografia - Sasha Sidorenko Boxing - biografia, klub bokserski, walki Wraca dom ringu po przerwie.
447 bardzo fajne,
kolorki trochę za zimne mi się wydaje,
Niestety na tej hali jest "dziwne" oświetlenie. Dające żółty zafarb. Podobnie jest na hali MOSiR w Lublinie. Tu chyba miałem ustawione 3200K. Na tym samym obiekcie na gali boksu jechałem bez korekcji, bo organizatorzy zamontowali dodatkowe lampy na rusztowaniu i było OK.
Czy zdjęcia są może ciemne? Przeważnie prześwietlałem o 1/3.
R. Jackiewicz vs S. Kostov
448.
449.
450.
451.
452.
Pewnie już było gdzieś w wątku ale na szybko tych pięćdziesięciu paru stron nie przejrzę. W stopce widzę tylko dwa szkła, drugie do sportu jak najbardziej :) A co z Tamronem? Jak się sprawdza w takich sytuacjach? Ostatnie pytanie o AF w tym szkle w dynamicznych ujęciach... szczególnie w połączeniu z 6D.
Cały boks zrobiłem tym szkłem. Nigdy w życiu nie nakręciłem się tyle pierścieniem ogniskowej między 35, a 70mm.
Wiele kadrów z PP na torze również nim ogarnąłem. Pionowe w koszykówce ostatnio to też T 24-70/2,8. Jest trochę fotek na blogu.
Specjalnie na niego nie narzekam. Na początku myślałem, że to przejściowy stan przed kupnem Canona 24-70/2,8 L II USM. Spokojnie daje radę w sporcie. Większym ograniczeniem jest pucha z wolną serią i 10+1AF.
Wcześniej testowałem go w sklepie pod Canona 7D, ale tu niestety poległ w porównaniu z Canonem 24-70/2,8 L USM (wer.1). Odpuściłem i miałem już nie wracać do tematu. Po rozmowie z kilkoma użytkownikami T +C6D dałem mu za pół roku drugą szansę i jest OK. Z niektórymi szkłami już tak jest, że dostają kopa na FF.
Czy umieszczenie w tle tych wszystkich elementow czemus służy? Brak izolacji planów w tego typu fotografii mocno ją dewaluuje. Nie da sie tam stanać jakoś inaczej?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk