-
Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Cytat:
Zamieszczone przez
Duda
Do portretu to rzecz jasna, im szerzej tym lepiej.
Czego oprócz planowanych szkiel używasz najczęściej ?
Hmmm... FF mam zaledwie od ok. miesiąca i zaraz po jego nabyciu kupiłem 24-105. Dopiero od tygodnia mam C35/2 i od tego czasu nie zdjalem go jeszcze z body..
Mam mieszane odczucia bo niby obrazek ładny, troszkę ciemnawy (tygodniowemu dziecku nie chcę blyskac), bzzzzz troszkę irytuje...
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
To bierz Sigmę. 35 2.0 to bije wszystkim o głowę. :)
Fajnie jakby ktoś wrzucił bezpośrednie porównania tych samych kadrów z obu obiektywów. Bo takie mówienie, że ten lepszy, ten gorszy w oparciu o różne zdjęcia robione w różnych warunkach, przez rożnych ludzi to tylko czcze gadanie i nic więcej. :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
To bierz Sigmę. 35 2.0 to bije wszystkim o głowę. :)
Domyślam się, że to przepaść i nie tylko cenowa :D
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Fajnie jakby ktoś wrzucił bezpośrednie porównania tych samych kadrów z obu obiektywów. Bo takie mówienie, że ten lepszy, ten gorszy w oparciu o różne zdjęcia robione w różnych warunkach, przez rożnych ludzi to tylko czcze gadanie i nic więcej. :(
Będę BARDZO wdzięczny :beer:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Duda
Do portretu to rzecz jasna, im szerzej tym lepiej.
i to się nazwya własnie nowatorskie podejście, wyznaczanie trendów, podąznaie pod prąd..:shock: (ja to jednak starej daty jestem, i do portretu to w 9/10 przypadkach zaczynam od 50mm a na 135mm kończe)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
i to się nazwya własnie nowatorskie podejście, wyznaczanie trendów, podąznaie pod prąd..:shock: (ja to jednak starej daty jestem, i do portretu to w 9/10 przypadkach zaczynam od 50mm a na 135mm kończe)
Jak Polska stara tak tyle czasu polacy nie znają się na ironi ... no ale co tam ... - nie ma po co komentować dalej.
Wracając do tematu co by offu nie było.
Jeżeli Cię interesuje portret to może coś dłuższego na np 50 ?
z drugiej strony jak masz 24-105 to zobacz na jakiej ogniskowej najczęściej robiłeś/ robisz/ będziesz robił portrety i idź w stronę tej ogniskowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Duda
Jak Polska stara tak tyle czasu polacy nie znają się na ironi ...
Na ortografii też nie...
-
no i znowu OT..
tyle osob chcialo sample z Sigmy - wrzucilem i cisza.
ktos tylko cicho rzucil haslo "kupic obiektyw X, czy zostawic Y" i juz od razu rady z serca, po czym samoistnie robi sie kolejny niestrawny tasiemiec typu "sprzet do slubow" :lol:
-
Cisza, bo ci co chcieli, to malkontenci na siłę szukający poparcia swojej tezy, że tylko czerwony pasek. Zdjęcia obaliły ich teorię więc głucho. A ci co mają szkło, cieszą się fotami :-)
Pozdrawiam
-
Dobre fotki :) utwierdzają mnie w przekonaniu co będzie moim następnym zakupem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
zdjec z ostatniego slubu nie pokaze, bo para mloda nie wyrazila zgody.
za jakis czas, pokaze z innego slubu najwyzej.
ale jestem mega zadowolony z jakosci obrazka, jak i z celnosci AF ;)
Mam dwa pytania:
1.robiłeś z lampą czy bez?
2.ile procentowo było nietrafionych kadrów?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Mam dwa pytania:
Też mnie ciekawi czy jest lepiej niż w 50/1.4 :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Mam dwa pytania:
Lampe mialem zalozona i wlaczona caly czas, ale tylko dla wspomagania AF.
Jedynie na weselu blyskalem ;]
Ciezko tak dokladnie oszacowac, ile zdjec mialem nieostrych.. ale mniej wiecej to powiedzmy, ze bylo:
- przygotowania: 5% nietrafionych
- kosciol: 10% nietrafionych
- wesele: 40% nietrafionych
Z tym, ze na weselu caly czas testowalem rozne tryby pracy Servo (nie jest tak rozowo jak myslalem), stad duzo zdjec mialem nietrafionych.
Na One Shot raczej trafial, ale z kolei ciezko trafic szybko tanczaca pare weselnikow, jak glebia ostrosci na f/1.4 ma 2mm ;]
Takze z tymi nierafieniami podczas zabawy weselnej to nie wiem do konca ile w tym udzialu mojego - jako operatora, a ile blednie dzialajacego ukladu AF w Sigma 35/1.4
Ale dla pocieszenia napisze, ze 24L wcale mniej nie pudlowal :D
A warunki na weselu byly okropne, doslownie ciemnosci egipskie.
Zeby naswietlic zdjecie wylacznie zastanym swiatlem, to musialem zejsc do ekspozycji ISO 12800, f/1.4 1/80
Wiec mozna sobie wyobrazic jaki mrok panowal.
To tez ma wplyw na skutecznosc pracy AF obojetnie czy w body, czy w obiektywie.
PS. Teraz mam zaktualizowane firmware aparatu do wersji 1.2.1, w ktorym poprawiono miedzy innymi prace AF przy wspomaganiu diody z lamp speedlite.
Domowe testy potwierdzaja, ze teraz jest zaowazalnie szybciej, wiec pewnie bedzie to mocno odczowalne na weselu, co przelozy sie na mniejszy odsetek nietrafionych zdjec ;]
-
na miniaturkach to sobie możemy "oceniać i porównywać". pokaz coś w pełnej wielkości jaka daje aparat....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Czy kupić C28 1.8 czy S35 1.4 ?
Canon 28 1.8 jest lata świetlne optycznie i pod względem wykonania za Sigmą 35/1.4, na 101% Sigma.
-
Bez przesady z tymi latami świetlnymi, w dwudziestceósemce budowa i wykonanie porównywalne z sigmą, niemniej optycznie daleko, daleko w tyle. Z kolei AF sigmy pomimo, że to najnowsza konstrukcja może się wiele nauczyć od staruszka. Pisałem już wcześniej, że jak dla kogoś priorytetem jest af, to zapewne zainwestuje i kupi czerwony pasek, a jak priorytetem są inne parametry, to nabędzie sigmę. Sam stałem przed tym dylematem, kasa była przygotowana na elkę, padło na sigmę bo i tak do pracy ostrość ustawiam manualnie, a do zdjęć "kotletowych" af daje radę. Pozdrawiam
-
Poszukiwacz2006, o której Sigmie rzeczesz ? Miałeś/masz tytułową czy tylko czytales o niej?
-
Napisałem, że padło na sigmę :-)
Aha, sigma w porównaniu do 28-ósemki to "kawał" szkła, i tu canon też według mnie wypada korzystniej.
Pozdrawiam
-
Mozliwe że tak tanio mogą sprzedawać nówke sztukę?? Sigma EX 35mm F1.4 DG HSM for Canon - HITECH M. ŻWIRKO, F. ŻWIRKO SPÓŁKA JAWNA dziwna ta nazwa EX zamiast A
-
Witam.
Ostatnio nabyłem to szkło, bo chciałem miec coś jasnego i szerszego od 50-tki. Sprowadził mi kolega jedną sztukę, bo w sklepie na stanie nie miał tego obiektywu. Miałem lekkie obawy, jak będzie sobie radził z celnością, bo wiadomo...sigma. No i kupiłem. Obiektyw okazał się bardzo celny. Zarówno z bliska, jak i z daleka. Ostrośc, kolorki bajka. W sobotę przetestuję w boju:) A póki co, jeden przykładzik na 1,4
-
Jeśli ktoś potrzebuje to mam w zasięgu ręki trzy 35: canona, sigmę i zeissa. mogę zrobić szybki test w przyszłym tygodniu. Osobiście używam sigmy od grudnia. Jestem bardzo zadowolony. AF jak wiecie wolniejszy niż w canonie ale dla mnie w reportażu nie jest to zauważalne i istotne :)
-
Testów nigdy za wiele :)
Prosimy, prosimy...
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
Ależ pytanie, oczywiście że jak znajdziesz czas to rób test, moje propozycje
1. AF szybkość Canon i sigmy
2. Bokeh
3. Ostrość
4. Ostatecznie winietowanie, ale to łatwo skorygować
Z Góry dzięki
-
no to ja juz ci moge odpowiedziec:
1. Wygrywa 35L, na oko 2x szybszy AF
2. Wygrywa Sigma https://www.youtube.com/watch?v=edJStBgM6GQ
3) Wygrywa Sigma Test Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
4) Wygrywa Sigma Test Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Winietowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl
:mrgreen:
Ja nie wiem co tu testowac.
Sigma jest lepsza optycznie od 35L, a tym bardziej od CZ35/1.4 i tyle.
Test Carl Zeiss Distagon T* 35 mm f/1.4 ZE/ZF.2 - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl
Przy tym jest znacznie tansza, a ustepuje 35L jedynie szybkoscia AF
aczkolwiek jest to odczuwalne jedynie kiedy pierscien ostrosci musi przeleciec caly zakres - czyli robimy makro, a po sekundzie np. portret calej sylwetki ;]
jak czesto zdarza sie wam w reportazu tego typu koniecznosc?
mi poki co nigdy, dlatego kwestia szybkosci AF w Sigmie 35/1.4 jest dla mnie na maxa pomijalna i nieistotna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Miit
Jeśli ktoś potrzebuje to mam w zasięgu ręki trzy 35: canona, sigmę i zeissa. mogę zrobić szybki test w przyszłym tygodniu. Osobiście używam sigmy od grudnia.
Też chętnie obejrzałbym rezultaty takiego porównania, szczególnie pod kątem celności z różnych dystansów i w różnych warunkach oświetleniowych. CZ35/1,4 też nie jestem zainteresowany. :)
-
Mimo wszystko zestawienie tych trzech szkieł w jednym teście będzie ciekawe. Uporządkuje sprawy. Ja mam Sigmę i jestem wyborem zadowolony na 102% ale wiedzy nigdy za wiele.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Miit
Jeśli ktoś potrzebuje to mam w zasięgu ręki trzy 35: canona, sigmę i zeissa. mogę zrobić szybki test w przyszłym tygodniu. Osobiście używam sigmy od grudnia. Jestem bardzo zadowolony. AF jak wiecie wolniejszy niż w canonie ale dla mnie w reportażu nie jest to zauważalne i istotne :)
Rób test... może być ciekawy :)
-
niebawem napisze cos od siebie jak tylko zrobie zdjecia z barcelony. na razie tyle ze szklo mega i jestem zadowolony.
-
Po zrobieniu 2 reportaży, mogę od siebie napisać krótko.
Używałem długo 35L. Potem sprzedałem. 2 lata temu kupiłem znowu. 2 miesiące temu nabyłem sigmę. 3 tygodnie temu bez żalu ( choć z ręką na ramieniu widząc jak cena 35L leci na łeb na szyję ) sprzedałem Lkę.
Aptekarze zawsze znajdą jakieś "ale". Te pytania o testowanie w konkretnych warunkach, to rozbijanie na detale - to jest kompletnie bez sensu. To szkło trzeba wziąć/pożyczyć i ocenić. A to sprawdzanie a na takiej a na siakiej ogniskowej/czasie/przysłonie - dajcie sobie siana, naprawdę ;)
Nie wiem jakim trzeba być psychicznie skrzywionym, by rozpamiętywać ten rzeczony wolniejszy AF ( ok, niektórzy mają na tym punkcie fju bwjdziu - szanuję, nie wnikam ). Liczy się praktyka ( Dla mnie, może dla innych nie, sorry ).
Lka straciła rację bytu dla mnie, i jedyne pole na którym może wygrać, to trwałość.
Ostrość sigmy 35 to okrutny żart z konkurencji. Mam teraz głupi nawyk po każdym niemal zdjęciu od razu robię zoom 100% w aparacie, bo za każdym razem nie mogę uwierzyć w to co to szkło wyprawia na 1,4... Tak wiem - ostrość nie jest najważniejsza, ale jaram się, nic nie poradzę.
Prędkość działania ? Nie mam uwag. Wolniej niż 35L ? Dajcie spokój, kto to poczuje ? 1/100 ? W praktyce szybko zapomnicie ( większość ).
Jakość obrazka - nie mam uwag.
Do tego dochodzi cena.... nie mam pytań.
Do tego dochodzi gwarancja ( do 3 lat ) - nie mam pytań.
Tyle ode mnie. Sampli było już multum, nie ma sensu się tu onanizować - iść do kolegi, sklepu - sprawdzać i brać. Ja nigdy nie byłem szczęśliwszy.
Dziękuję. Pozdrawiam.
-
I po tym poście powinno zamknąć się ten wątek :) I czekać na Sigmę 135/1.8 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pietrek
I po tym poście powinno zamknąć się ten wątek :) I czekać na Sigmę 135/1.8 :)
Amen, bracie. I tylko jeszcze sigmę 14 lub 24 :p
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
I po tym poście powinno zamknąć się ten wątek I czekać na Sigmę 135/1.8
Ja czekam... Bo chciałbym coś dłuższego... Bo czasami 50 to jednak za krótko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Flanel
Ostrość sigmy 35 to okrutny żart z konkurencji. Mam teraz głupi nawyk po każdym niemal zdjęciu od razu robię zoom 100% w aparacie, bo za każdym razem nie mogę uwierzyć w to co to szkło wyprawia na 1,4...
hehe ;) dobrze napisane - jakbym siebie samego czytal :)
ja tez wciaz raz za razem powiekszam obraz w aparacie na 100%, bo mam opad szczeki z ostrosci obrazka na f/1.4.. no i u mnie dochodzi jeszcze opad szczeki z celnosci - jaram sie tym jak dziecko :mrgreen:
po prostu przez 4 lata mojego fotografowania na powaznie, przyzwyczailem sie do koniecznosci robienia 4-5 powtorzen tego samego ujecia, zeby miec pewnosc ze ktores bedzie ostre, bo moze krolewicz 5DII raczyl nie spudlowac, a wielebna dama typu 24L byla laskawa nie przestrzelic z ostroscia w jedna badz w druga strone.
teraz mam w zasadzie zawsze w punkt (pomijam takie ekstremalne warunki, jak oswietlenie na sali weselnej i probowanie trafienia tanczacych ludzi na one shot)
nie wiem ile w tym zaslugi AF z 5DIII a ile pracy AF w Sigma 35/1.4, ale razem ten duet wymiata :)
napisze to jeszcze raz: Sigma 35/1.4 na f/1.4 jest tak ostra, jak 24L @ f/2.2, 50L @ f/2.5, 135L @ f/2.8
jak sie przymknie Sigme do f/2.0 to to jest - jak sam dobrze napisales - żart z konkurencji, a dalej (f/2.8 itp) to juz wogole jakis obled :mrgreen:
dobrze to pokazuje tabelka w polowie strony:
Test Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
;]
-
I tym sposobem cena 35L niedługo dobije do 3k na rynku wtórnym :mrgreen:
Z czego ucieszą się wszyscy dla których sigma jest be, bo jest be 8-)
Wszyscy wygrywają.
-
A przy zakupach była selekcja czy można brać via internet w "ciemno" ?
-
ja poszedlem do salonu sigmy w szczecinie i kupilem egzemplarz, ktory akurat mieli na stanie :) innych nie sprawdzalem, bo nie mieli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
A przy zakupach była selekcja czy można brać via internet w "ciemno" ?
W moim przypadku było w ciemno.
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
-
BeatX, aż nie nie chce mi się wierzyć że ten obiektyw na 1.4 jest tak ostry jak 135L po przymknięciu do 2.8. Przecież 135 bez przymykania jest wybitne a na 2.8 wymiata. Jeśli tak rzeczywiście jest to ostrość mi imponuje.
-
Ja kupiłem ze sklepu sigma w ciemno, trafiony śmiga trafia, zero poprawki w mikroregulacji, używane na dwóch korpusach 5DII. Ten post zaczyna wyglądać jak tajne przekazy reklamowe pracowników Sigma, a to zwykłe fotek pstrykacze tak piszą, którzy są zaskoczeni że ktoś z nich nie zdarł jak firma na C i dał na dodatek lepsze szkło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
BeatX, aż nie nie chce mi się wierzyć że ten obiektyw na 1.4 jest tak ostry jak 135L po przymknięciu do 2.8. Przecież 135 bez przymykania jest wybitne a na 2.8 wymiata. Jeśli tak rzeczywiście jest to ostrość mi imponuje.
pisalem o subiektywnych odczuciach, ale teraz pijac kawe wszedlem na optyczne i sprawdzilem dokladne pomiary MTF.
sam zobacz i porownaj:
Test Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Canon EF 24 mm f/1.4L II USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Canon EF 50 mm f/1.2L USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Canon EF 135 mm f/2L USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
wiele sie nie pomylilem :mrgreen:
serio, mi juz sie nie chce pisac o zaletach tego szkla i polecac zakup wzgledem systemowych "trzydziestek piatek" badz Carl Zeiss'ow czy samjangów.
z mojej strony pass w tym watku.
no chyba, ze zostanie poruszona jakas nietypowa kwestia, badz cos nowego typu problem w dzialaniu obiektywu w b. wilgotnych warunkach, a nie po raz setny pytanie typu "a jak AF na starej piatcce", albo "mozna brac w ciemno?"
ile mozna..
jak ktos po lekturze tego testu, setkach sampli w sieci (flicker, peer-pixel.com) dalej ma jakies uprzedzenia wzgledem Sigma 35/1.4 to polecam pojsc na rower, badz napic sie piwa i dac sobie spokoj z fotografia ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
polecam pojsc, napic sie piwa i ...
w tym stanie trwać i czekać na odbiór przesyłki z S35 ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Gdyby moje 135mm 2L miało taką ostrość jak Sigma to bym kupił drugie body żeby nie odpinać tych dwóch szkieł :)
-
Prubowałem wstawic przykładowe foto jakiś czas temu, ale nie wskoczyło, więc podam może linka:
sigma 35 1,4 i 5d
--- Kolejny post ---
i może kila jeszcze z imprezy:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Cichy, mimo wszystko licze na to, ze zechcesz zrobic zestawienie z 35L ;) Przypomina mi się, że sam pisales o tym, ze na Canonie ta Sigma dziala zauwazalnie wolniej niz np. na Nikonie. Czyli tam dziala z jaka szybkoscia? ;)
Bez sensu. Ciebie nic i nikt nie przekona, wiec imo szkoda prądu na testy dla Ciebie. Bez urazy.
Robiłem L, teraz robię sigmą. Nie wrócę już do canona. Jeśli kogoś to obchodzi :D
-
slawciu fajne zdjecia (bdb kolory) :)
swietne miales swiatlo na sali weselnej.. tylko pozazdroscic :D
u mnie ostatnio co wesele, to ciemnica.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
slawciu fajne zdjecia (bdb kolory) :)
Serio? Moim zdaniem zbyt intensywnie skorygowany balans bieli (jednak odrobinę powinno być widać że to światło żarowe) i widoczny jest też magentowy zafarb na skórze.
-
Obiecałem więc wrzucam kilka sampli
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
-
Co tu dużo mówić. Kto ma to szkło, pewnie nie żałuje, bo jest świetne. Ja swoje kupiłem miesiąc temu. Nie ukrywam, że miałem spore obawy (wiadomo-sigma) problemy z AF, FF lub BF... Nie miałem możliwości przebrać z kilku, bo kolega w sklepie mógł sprowadzić tylko jedną sztukę (ze względu na koszty). Zaryzykowałem i kupiłem. No i byłem w szoku, jak oste i celne jest to szkło. 80% zdjęć na weselu robię tym obiektywem. Zrobiłem już dwa ślubiki i efekty zaskoczyły mnie niesamowicie. :) Czasem przepinam na 24-70, żeby mieć nieco szerzej. Ale to już ciemnica:)
Pozdrawiam.
-
ja wczoraj bylem na weselu, gdzie pan mlody pochodzil z zimbabwe.
sigma 35/1.4 miala problemy z lapaniem ostrosci na twarzy murzyna :mrgreen:
testowal ktos 35L na czarnoskórych? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
ja wczoraj bylem na weselu, gdzie pan mlody pochodzil z zimbabwe.
sigma 35/1.4 miala problemy z lapaniem ostrosci na twarzy murzyna :mrgreen:
testowal ktos 35L na czarnoskórych? :lol:
Trzeba było prosić by się uśmiechał i łapać na zęby :mrgreen:
-
Kupilem niedawno, ostatnio bylem na urlopie i ani raz nie sciagnalem tego z body. Z 6D dziala rewelacyjnie, nie mialem wczesniej elek wiec nie porownuje. Dla mnie zakup wart tych pieniedzy. Ostry w calym zakresie, w porownaniu do 50 1.4 Canona duza roznica in plus.