-
Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Nie ma zbyt czerwonej skóry, zbyt mocnego nasycenia w czerwieniach/magencie
W takim razie kup nikona :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ja fotografuje 5D i jakos nie mam tego o czym piszesz moze dlatego ze poprawnie mam ustawiony aparat i balans bieli
Oh dziękuję Ci za to cenne pouczenie mnie w sprawach koloru :-)
-
Bo *******ami sie zajmujecie jak kobitki:cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Bo *******ami sie zajmujecie jak kobitki:cool:
Chłopie, odezwałeś się jak obruszony użytkownik jednego aparatu, któremu użytkownik innego aparatu powiedział (po paru latach użytkowania 5D Mark II), że porównując obie lustrzanki dostrzega taką różnicę. A to naprawdę nic osobistego - i nie jest to taki zupełny drobiazg, jak chcesz sugerować. Z mojego punktu widzenia zmiana jaka przyszła w 6D, o której napisałem (zdaje się "problem" z nasyconymi czerwieniami w 5D zgłaszali jeszcze inni użytkownicy tu na CB), bardzo ułatwia pracę z obrazem, bo nie muszę ciągnąć suwaka tinty i nasycenia, żeby surówka (niezależnie z jakimi parametrami została wykonana) zaczęła nadawać się do dalszej edycji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Chłopie, odezwałeś się jak obruszony użytkownik jednego aparatu, któremu użytkownik innego aparatu powiedział (po paru latach użytkowania 5D Mark II), że porównując obie lustrzanki dostrzega taką różnicę. A to naprawdę nic osobistego - i nie jest to taki zupełny drobiazg, jak chcesz sugerować. Z mojego punktu widzenia zmiana jaka przyszła w 6D, o której napisałem (zdaje się "problem" z nasyconymi czerwieniami w 5D zgłaszali jeszcze inni użytkownicy tu na CB), bardzo ułatwia pracę z obrazem, bo nie muszę ciągnąć suwaka tinty i nasycenia, żeby surówka (niezależnie z jakimi parametrami została wykonana) zaczęła nadawać się do dalszej edycji.
Chwała Ci za to, jednakże polska mentalność do negowania tego co stare jest nagminna, tutaj także :)
Ciesz się i rób zdjęcia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Chwała Ci za to, jednakże polska mentalność do negowania tego co stare jest nagminna, tutaj także :)
Jednego czego nie rozumiem to co ma mentalność do kolorów? Może zwyczajnie nie ma się co obrażać na to, że ktoś przedstawia tu suche fakty - nawet jak nie zgadzają się z naszym oglądem rzeczywistości i nawet jeśli są subiektywne 8-).
-
Równie dobrze można napisać - polska mentalność do ślepego wychwalania tego, co się posiada...
-
Nie obrazam sie tym bardziej nikogo nie obrazam ale gadacie tak jakby nie dalo sie w sofcie poprawic wb. Kolejna sprawa wole miec statszy aparat i robic zdjecia jak miec nowy i pisac o nim na forum 24 na dobe:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Nie obrazam sie tym bardziej nikogo nie obrazam ale gadacie tak jakby nie dalo sie w sofcie poprawic wb. Kolejna sprawa wole miec statszy aparat i robic zdjecia jak miec nowy i pisac o nim na forum 24 na dobe:D
Oczywiście że się da. Ale nawet po korekcie kolor z 6D wygląda przynajmniej o pół ząbka lepiej od koloru z 5D Mark II - przynajmniej dla mnie. Jak pamiętam że zawsze miałem problem z czerwienią na twarzach na 5D, zwłaszcza na salowych fotach ślubnych (wykładu o użyciu balansu bieli, lampy i innych duperelach mówię Ci od razu możesz mi oszczędzić), to na 6D obrazki wychodzą po prostu gotowe. Więc jest to zaleta.
-
Byc moze ja tak aptekarsko do sprawy nie podchodze a obrazek z mk2 wg mnie obrabialo sie przyjemnie:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Kolejna sprawa wole miec statszy aparat i robic zdjecia jak miec nowy i pisac o nim na forum 24 na dobe:D
A kto pisze 24h na dobę tutaj o jakimś aparacie?
Zaczynasz być męczący z tym trollowaniem - i to nie tylko ja to zauważam ale i inni użytkownicy którzy raportują Twoje posty.
-
To ciekawe. Wypowiadam sie nie piszac bzdur wiec nie wmawiaj mi takich rzeczy. Wiekszych maruderow tu sie czyta. Ale chyba tutaj juz nie wolno wlasnego zdania napisac bo zaraz sie jest branym za trolla. Napisz w regulaminie ze nie wolno sie wypowiadac. Zostana sami admini. Nie ciagnijmy tematu. Pozdrawiam
-
Powiedzcie czy kolory i obrobka obrazkow z 5d mk3 lub 6d jest znacznie latwiejsza niz z 5d mk1?
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
-
Hmm no nie wiem...zdecydowanie mniej nieostrych fot się wyrzuca,więc zostaje więcej do obrabiania :mrgreen: a poważnie, to dużo lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Powiedzcie czy kolory i obrobka obrazkow z 5d mk3 lub 6d jest znacznie latwiejsza niz z 5d mk1?
-
Wszyscy piszą o tej czerwieni, a ja w swoim mark ii za nią tęsknię. Na skórze czasem wychodzi mi paskudny pomarańcz przy rozjaśnianiu jasnych partii obrazu. Zwłaszcza przy oświetleniu sztucznym i w mocnym cieniu w świetle naturalnym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Byc moze ja tak aptekarsko do sprawy nie podchodze a obrazek z mk2 wg mnie obrabialo sie przyjemnie:)
hehe, ja na przykład już prawię zupełnie nie zaglądam na forum, - ciągle szczęśliwy posiadacz 6D :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Moim zdaniem tak. Mam 5DII, na Zlocie postrzelałem 6D i kolegi 5D... odnoszę wrażenie jakby RAW z pierwszej 5-tki był przepuszczony przez jakiś kolorowy film analogowy. Obecnie, dla mnie to już jest znaczna różnica w obrazie.
-
6d daje za ciepły kolor w sztucznym oświetleniu jak dla mnie. Zrobiłem korekcję bw w stronę niebieskiego i po wczorajszym weselu widzę że jest ok. W 5dII nie miałem takiego problemu. No ale i tak wole 6d :) Piątka w mojej torbie to teraz tylko dodatek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Napisz w regulaminie ze nie wolno sie wypowiadac. Zostana sami admini.
o to to to :D
6d jest tańszy? Amroz 5 naprawdę jest tylko dodatkiem teraz? w czym jej przewaga 6?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zusi
o to to to :D
6d jest tańszy? Amroz 5 naprawdę jest tylko dodatkiem teraz? w czym jej przewaga 6?
choćby AF i lepsze wyższe ISO, kurde, zastanawiam się czy nie sprzedać 5dII i nie kupić drugiej 6d, byłaby jedna guzikologia:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
amroz
Piątka w mojej torbie to teraz tylko dodatek
Myślę sobie, że niepotrzebnie ją w ogóle dźwigasz. Przecież "tym" się nie da robić zdjęć !
Wytalkowane z GT-I9100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Myślę sobie, że niepotrzebnie ją w ogóle dźwigasz. Przecież "tym" się nie da robić zdjęć !
Wytalkowane z GT-I9100
A ja myślę że zapas zawsze warto dźwigać. A i w przeciwieństwie do ciebie twierdzę że da się tym dobre foty trzasnąć. No ale tak to już z techniką jest że zawsze coś lepszego wymyślą :)
-
Niestety 5mk2 jest barxziej profi lecz z powodu AF skazany jest na porazke z 6D
-
Po wypróbowaniu 6D powiem to samo co strideer, że daje bardzo fajne kolory. Najfajniejsze jest to że RAW z puszki już wychodzi niemalże idealny (dla mnie). Nie trzeba zbytnio suwakami machać. Pozytywnie zaskoczyło mnie fakt, jak wychodzi skóra w odniesieniu do całej zielonej sceny. Coś pięknego.
-
A w porownaniu do 5dc kolory jak wygladaja na 6d?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
amroz
choćby AF i lepsze wyższe ISO, kurde, zastanawiam się czy nie sprzedać 5dII i nie kupić drugiej 6d, byłaby jedna guzikologia:)
Zostaw sobie, jakbyś potrzebował 1/8000 w plenerze przy jasnych szkłach.
W każdym razie, u mnie 6D jest aktualnie jako główne body, 5dII jako backup. Jakość obrazka jest lepsza od 5dII i faktycznie mniej trzeba suwaczkami latać. Jedynie co zauważyłem, to balans bieli AWB nieco czasem odbiega... Ale po to sa RAWy. Do guzikologii można się przyzwyczaić. Jedno co denerwuje, to korekcja błysku w porównaniu z 5dII. Tu prędzej na lampie. AF napewno jest lepszy niż w II, ale też ma wpadki np. z 85/1.8, szczególnie kiedy drugi plan jest jasny np. otwarte wrota kościoła za plecami. 5DII jakby lepiej sobie radziła. Ale to może jakaś przypadkowa anomalia... Po gorącym plenerze zauważyłem, że część górna aparatu z tworzywa lubi łapać paprochy i pyłki, których ot tak nie zdmuchniesz :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
A w porownaniu do 5dc kolory jak wygladaja na 6d?
Myślę, że to kwestia odbioru (przyzwyczajenia się) do tego co się posiada.
Jak uważam, że różnica pomiędzy 5DII a 6D jest niewielka. Kolorki i m.in. ISO na plus 6D. Pierwsza 5-tka w moim odczuciu jakby "narzucała" film analogowy na RAWa. Widać to szczególnie na zieleni w RAWach z 5D. Jest ona od razu bardziej kontrastowa.
Z całym szacunkiem dla analogowej fotografii, ale ja jako pokolenie cyfrowe bardziej lubię obraz z "cyfrowego" 5DII, 5DIII, 6D niż "analogowego" 5D 8-)
-
Przecież ktoś już tu wrzucal rawy porownawcze 5d i 6d można sprawdzić. Obraz z 6d jest bardziej kontrastowy.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ExploRa
Zostaw sobie, jakbyś potrzebował 1/8000 w plenerze przy jasnych szkłach.
Jedno co denerwuje, to korekcja błysku w porównaniu z 5dII. Tu prędzej na lampie. :)
No nie często robię w warunkach gdzie potrzebuję 1/8000, no ale jak przyjdzie taki moment to pewnie domknę przysłonę i zrobię mniej zawodowo :lol:
Błyskanie lampą jest trochę za mocne, błędne, mam teraz na stałe -1
-
Pytanie troche z innej beczki, czy w 6d tez tak łatwo uszkodzić matrycę podczas filmowania jak w 5d II (patrz video) ?
https://www.youtube.com/watch?v=onkey5D3Yfk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
To dotyczy dowolnej matrycy
-
6D wygrywa dla mnie nie tylko na papierze ;) Kolory są bardzo dobre, ale to też kwestia użytego obiektywu (jedne dają ładniejsze kolory a inne tylko zwyczajnie ładne ;))
-
zdjęcia z 6d są bardzo ciepłe w porównaniu z 5d II, a w świetle żarowym idą mocno w pomarańcz.
-
Jakoś nie zauważyłem. Kolory są wyraźnie lepsze niż w 5D2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Jakoś nie zauważyłem. Kolory są wyraźnie lepsze niż w 5D2.
Już tworzymy mit o magicznych, niezwykłych kolorach z 6D, a tymczasem jest po prostu dobrze, prawidłowo, bardziej naturalnie niż z 5D Mark II :-)
-
E tam mit. Nie twierdzę, że jest idealnie. Jest lepiej.
-
Już o tym pisałem. 5D Mark II (i podobnież 50D, będący w środku bardzo podobnym sprzętem) ma tendencję do popychania balansu bieli w magentę oraz dodatkowo ma nieco zbyt mocne (moim zdaniem, ale zdaje się jest parę osób na forum o podobnej opinii) nasycenie w kanale czerwonym, co najpewniej wynika z takiej a nie innej separacji barw ma filtrze RGBG na matrycy. Jedno i drugie można korygować i są to w miarę automatyczne czynności podczas obróbki w ACR/LR. W porównaniu, 6D jest pozbawiony tych mankamentów. Dotychczas po paru sesjach i kilkudziesięciu luźnych pstrykach właściwie jedyne operacje, jakie musiałem wykonywać, to delikatne podbicie kontrastu i ewentualnie wyciąganie cieni (rzędu 10-20 maks.), kolory wychodzą od razu bardzo fajne.
-
No to z 6D będziesz naprawdę zadowolony :)
-
Mam 6D od miesiąca. Posiadam 50 D od 4 lat. Wiadomo, przepaść w jakości zdjęć. Przy czym zauważyłem, że na sali gimnastycznej, która jest pomalowana w dziwne odcienie zółtego 6D dawał dziwne kolory, poza tym jakość zdjęć rewelacja. Obudowa niestety lepsza w 50D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirco
Mam 6D od miesiąca. Posiadam 50 D od 4 lat. Wiadomo, przepaść w jakości zdjęć. Przy czym zauważyłem, że na sali gimnastycznej, która jest pomalowana w dziwne odcienie zółtego 6D dawał dziwne kolory, poza tym jakość zdjęć rewelacja. Obudowa niestety lepsza w 50D
Polecam eksperyment. Oświetlenie długa świetlówka, aparat w Auto WB, tryb seryjny. Sfotografować ścianę w pobliżu świetlówki.
-
Niestety potwierdzam. Zdjęcia w szkole u córki. Oświetlenie szkolne, kilka klatek jedna po drugiej ... czasem fiolet, czasem nie ...
-
Ale w tym nie ma nic niezwykłego...
-
Kiedyś sam odkryłem to przypadkiem z tą ścianą. Byłem przerażony :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Ale w tym nie ma nic niezwykłego...
Mam wrażenie, że w świetle jarzeniowym awb jest mniej przewidywalny niż w 7d
-
Aktualnie zastanawiam się również nad zmianą 5DII na 6D lub 5DIII, ale raczej 6D byłby krokiem w tył w paru przypadkach, jak obudowa co na sesjach w terenie jest ważne. Kusi lepszy AF w ciemnościach ale wspomaganie w lampie lub wyzwalaczu AF ratuje sytuację, więc jak ktoś chce poważnie robić foty bez stresu w różnych okolicznościach to moim zdaniem 5DIII, drogi niestety dalej jak nieszczęście ale pewność większa, dwie karty itd
-
Tutaj znalazłem dość fajnie przedstawione porównanie 5d II Vs 6d:
Porównanie Canon EOS 6D vs. Canon EOS 5D Mark II - 15 powodów dla Canon EOS 6D - VERSUS
Natomiast, pytanie do Was jak wypada 6d do 5d II pod kątem kręcenia video ? kręcił ktoś tym i tym ?
-
w 6d odziwo mora jest troszkę bardziej widoczna niż w 5dmk2. Atutem w 6d jest wybór kodowania : kodowanie wewnątrz- i międzyklatkowe, co przekłada się na odzysk jakości. Pewnie nie jest to przepaść względem 5dmk2 ale jednak. Nagrywanie 60fps (można robić slowmotion). Szybszy procesor = ekipa z magic lantern już pracuję nad wersją dla 6d, więc pewnie nagrywanie raw to kwestia czasu..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
w 6d odziwo mora jest troszkę bardziej widoczna niż w 5dmk2. Atutem w 6d jest wybór kodowania : kodowanie wewnątrz- i międzyklatkowe, co przekłada się na odzysk jakości. Pewnie nie jest to przepaść względem 5dmk2 ale jednak. Nagrywanie 60fps (można robić slowmotion). Szybszy procesor = ekipa z magic lantern już pracuję nad wersją dla 6d, więc pewnie nagrywanie raw to kwestia czasu..
Reasumując PLUS dla 6-tki ?
Btw, a czy dobrze wyczytałem ze 5d II posiada już nagrywanie raw ?
-
Maciek Dakowicz na fejsie o przyczynie zmiany mkII na 6D: "wanted a better auto focus, high ISO and quiet shutter"
-
Widocznie czlowiek sie nie zna i nie czytal C-B.