a od kiedy calej sylwetki nie da sie zrobic 85? no chyba ze studiem nazywasz pokoj 4x4 to faktycznie .. ;)
Wersja do druku
Całkowita racja :-)
ale czasami fajnie zniekształcić i zrobić coś w szerszym kadrze , np: http://www.fotoik.pl/zdjecia/25711-20121009141355.jpg :)
Sam czesto uzywam 35mm do portretow, ale to jeszcze nie znaczy ze to szklo portretowe - trzymajmy sie standardow, do studia fajniejszy jest 85 .. a tak na prawde to 24-70 ;)
Zgadzam sie natomiast ze 1.4 czy 1.2 w zdjeciach studyjnych w niczym nie przeszkadza jesli uzywane jest z glowa :mrgreen:
Masz bardzo ładny obiektyw. Tylko, że tele, pytanie dotyczyło szerokiego kąta - a to zupełnie inna para kaloszy. Jasne szkła o krótkiej ogniskowej są z reguły kupowane do użycia światła zastanego, a to niekoniecznie odpowiada założeniom fotografii studyjnej. W szerokim kącie bardzo często za jasność płaci się rozdzielczością na dużych otworach a to niekoniecznie służy uzyskaniu obrazu wysokiej jakości. Twoja Sigma to 85mm, a więc wykorzystuje duży otwór w celu zmniejszenia GO (przeważnie w celu wyizolowania głównego motywu z tła). Nie wiem co nazywasz bardzo mocna plastyka zdjęcia, ale domyślam się, ze chodzi o kombinowany efekt odcięcia z tła połączony z winietą. Ten sam efekt uzyskasz odsuwając modelkę od tła (chyba, ze masz studio 4x4), przymykając przysłonę i nakładając jako warstwę zdjęcie samego tła na dużym otworze. W premii dostaniesz kontrast i ostrość obiektu głównego oraz możliwość sterowania "mocna plastyką" poprzez sterowanie parametrami krycia warstwy. Nadal uważam, ze wydanie 3 500 pln na 35mm 1.4 do studia to niepotrzebny wydatek. Ale kto bogatemu zabroni...
Generalnie bardzo mało osób jest, którzy mają zainstalowany sprzęt fotograficzny "na stałe" w studio, w większości przypadków jeśli ktoś robi fotografie studyjną, to również robi plenerową, a często lecą też jakieś reportaże i inne tego typu - a sigma jest jasnym standardem z dobrym AFem z dobrymi właściwościami optycznymi. Myślę że 3.500 to cena warta uwagi.
ale wszystko zależy od potrzeb i zasobności portfela :)
"Normalnie" oznacza w większości przypadków. Rozumiem, że mówisz o ogniskowej 35mm bo tego dotyczy dyskusja? W takim razie rozumiem, że robisz w studiu M9 i Voigtlanderem 35/1.2. Możesz pokazać jakieś zdjęcie studyjne z tego zestawu?Cytat:
Zamieszczone przez BlackWidow
No to super. To w takim razie omawiana tu Sigma 35/1.4 jest dla Ciebie idealnym szkłem portretowym do studia. Jak mocno pokręcisz pierścieniem w lewo, to moze nawet 1.2 wyciśniesz.Cytat:
Zamieszczone przez BlackWidow
Ręce opadają :-(
Zrobię co w mojej mocy, ale mam Plan B niezmienny od lat: Mamusia pomoże :lol: Pozdrawiam świątecznie.Cytat:
Zamieszczone przez jacek_73
Właśnie założyłem szkło do uwiecznienia dzisiejszej Wigilii. Będzie 35/1.2 :-) I będzie czarno-biało, a co tam! :mrgreen:
Jestem zainteresowany tym szkłem.
Gdzie kupię jakiś pewny egzemplarz? i czy ktoś w końcu może potwierdzić te działania AF ? i ile osób z forum go zakupiło ?
Łysy, nie idź tą drogą .. :mrgreen: Taka ta Sigma rewelacyjna a wciaz malo kto sie chwali pieknymi fotami z reportażu.
Wczoraj po raz kolejny miałem Sigmę w ręku, przechodziłem koło SigmaProCentrum we Wrocławiu , niestety nie miałem swojego aparatu, ale Pan sprzedawca powiedział że może podpiąć do 5dm1 i mam śmiało pocykać sobie, oczywiście wieczór, więc w sklepie panowało sztuczne oświetlenie, ciepłe- żółte ( Każdy wie kto był że jest tam dość ciemno )
Na 5dmk1
Mniej więcej leciałem na takich ustawieniach, w zależności od miejsca w sklepie:
przy iso 400-800
czasy 1/30- 1/50
i oczywiście tylko 1.4
Nie poznawałem AF w 5dmk1 Środkowy punkt ostrzył tak jak chciałem, w średnich warunkach oświetleniowych, trafiał praktycznie bezbłędnie, nie było "doostrzania" tak jak to ma miejsce w mojej Sigmie 85 (czasami jak ciemno, to są przerwy w ostrzeniu i później łapie ostrość) w tym przypadku każde uruchamianie AFu kończyło się pewnym ostrym strzałem, dla mnie bardzo szybko i bardzo precyzyjnie nawet w zaciemnione miejsca - gdzie leżały czarne torby :)
no i oczywiście nie uwierzycie mi, powiedziałem że mam wątpliwości bo na 5dmk1 nie można rozpoznać na wyświetlaczu czy zdjęcie ostre, Pan wyciągnął kartę przesłał jpgi na kompa i przeanalizowaliśmy i miłe bardzo miłe zaskoczenie KAŻDE ZDJĘCIE TRAFIONE - a było około 20 ani jednego zdjęcia nie spudłowałem ani AF ...
Wierzcie lub nie wierzcie, nie mam tego obiektywu ale Sigma odwaliła kawał dobrej roboty ...
Spokojnie, dopiero miesiac po premierze :)
Beda w krotcce w necie ladne zdjecia z tej sigmy.
Dont be hasty young mr. Gamgee :D
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Ja mam juz review gotowe ;)
No to na co czekasz? ;)
Pewnie żeby napięcie jeszcze nieco wzrosło :confused: :-)
nie wiem czy ktoś z was widział, ale na flickr są sample z canona 6d i wspomniana sigma 35 f/1.4 canon 6d sigma - Flickr: Search. Miłego oglądania. Pozdrówki
Cichy dawaj recke ! :P
Nie pozwól nam umrzeć z ciekawości ... !
Na natchnienie czekam. Godzinkę mi dajcie to jeszcze coś dopiszę i wrzucam.
Koniecznie z porównaniem do 35L :-)
Weź sobie mocną kawę spił i dawaj tą recke ! :D
Done, zapraszam do działu z testami ;)
Dzisiaj zrobiłem kilka zdjęć tą Sigmą i muszę napisać, że wrażenia bardzo pozytywne. To bardzo dobry obiektyw a do tego ostry od pełnej dziury i to na mocno upakowanej matrycy 7D. Szacun dla Sigmy.
https://rs723p1.rapidshare.com/files...?directstart=1
Rzucili "mięso" na salony i kupilem z nastawieniem, że trzeba samemu sie przekonać. Sigma skusiła mnie. Choć planowałem zakup 35L. I jakie wrażenia?
Bardzo solidna konstrukcja. Zupełnie różna od innych. Optycznie potwierdzam to co wiadomo - rewelacja!
Dwie sprawy, które mnie były dla mnie niewiadomymi to plastyka i AF. Plastyka w moim odczuciu jednak gorsza niż 35L, ale zdania nabiorę po pierwszej sesji. AF, powiem szczerze, że spodziewałem się gorzej. Zwłaszcza na 5d2. Bardzo celnie i pewnie z niewielkiej i średniej odległości. Zauważylem lekkie przestrzały na odległościach ok 15m. Nie wiem na ile to wina szkla a ile korpusu plus niestaranne ostrzenie. Będę wiedział więcej po sprawdzeniu w boju.
Niestety przy zakupie trafiłem też na mydlaną sztukę. Widać to było na wyświetlaczy dość konkretnie. Polecam wybór osobisty egzemplaża.
Generalnie polecam szklo. Zobaczymy jak bedzie powiedzmy po roku, narazie wiadomo, że to nowe szkło. Pożyjemy - zobaczymy!
Również się skusiłem i :
- budowa, bardzo solidna, szkło ciężkie, sprawia wrażenie od czołgu oderwanego, jak na razie 5/5
- ostrość, po prostu ja pierdacze, 1.4 żyletka, tak ostre szkiełko nie miałem jeszcze od pełnej dziury a miałem styczność z kilkudziesięcioma różnego typu obiektywami punktacja 10 pkt na 5 możliwych
- bokeh, przyjemny, dla mnie na plus
- AF, u mnie na 5dII, w dzień błyskawica, nocą pomieszczenia sztuczne słabe oświetlenie wolniej ale nie wolno, niekiedy na dwa rzuty szuka, nie mierzyłem ale w złych warunkach ok 1s może zająć, celność w punkt, testowane z 10-15m, 4/5
- winieta, nie rzuca się w oczy, nie obawiał bym się jej tak
Bez reklamy Polecam.
Jeszcze jedno zdanie o AF : jest jednak zauważalnie wolniejsze w słabych warunkach oświetleniowych od C24-70/2.8L, tak dwukrotnie wolniejszy. Dalej twierdzę że nie jest źle z prędkością ale przyzwyczaiłem się do innych standardów. Czy ktoś widział gdzieś test lub może wykonać, porównujący prędkość C35/1.4L z S35/1.4 ?
Kupiłem wczoraj.
Zaledwie kilka zdjęć testowych udało mi się dotychczas zrobić, ale póki co, mogę tylko przyłączyć się do zachwytów i cmokania nad tym szkłem.
Wypas słoik! :) Cieszę się,że zbieranie na Zeissa trwało tak długo, bo gdybym kupił Zeissa zamiast tej Sigmy to teraz bym sobie w brodę pluł...
W weekend planuję nocną sesję w Temple Bar, to wrzucę kilka sampli.
AF jest szybszy niż w przypadku Sigmaluxa. Już tamten spokojnie mi styka, prędkość AF z 35mm Art czasem dziś mnie zadziwiała na porannych testach. Celność 100%.
Testowałem chwilę, przejrzałem parę galerii i już wiem, że muszę mieć to szkło ;) zwłaszcza po pozytywnych doświadczeniach z Sigmą 85 f/1.4
To już moja trzecia Sigma i wszystkie są warte dużo więcej niż wydane na nie pieniądze. Niezwykłe słoiki.
il Dottore chętnie zobaczyłabym jakieś zdjęcia.
Może pora założyć wątek zdjęciowy z 35/1,4 ?
Selena, miło Cię znów zobaczyć po takiej przerwie! :)
Fotki - bardzo chętnie! :)
Gdy tylko będę miał cokolwiek interesującego bo na razie same testowe badziewia. Chroniczny brak czasu. :(
Może w ten weekend coś fajnego da się ustrzelić w Temple Bar.
Póki co - polecam galerie z tego słoika na Flickrze. Szkło niewątpliwie ma "to coś"... :)
Pierwsza robótka Sigmą Art... kolega sprzedaje auto i zrobiłem mu kilka fotek do ogłoszenia. Ciemno już było jak w d... ale szkło ostrzyło dzielnie. :)
Chamska dosyć obróbka ale tak ma być, bo to zdjęcia ""reklamowe"... autko ma się sprzedać. :)
BMW Coupe
BMW Coupe 2
Świetne szkło, ciekawe czy Sigma szykuje szkło 24 1.4? Byłby piękny komplecik.
a ja mogę zapodać cosik ?
:D
sigma 35 na f/1.4
a tu na f/6,4
ps.
tym co się jeszcze nie zdecydowali ;) krótko napiszę, że warte wszystkich wyrzeczeń i każdej wydanej złotówki!
candar: ładnie krągłe nieostrości widzę ;)
zastanawiam się nad pomacaniem tej sigmy, ma ktoś w Wawie lub okolicy ???
Dawałem wczesniej
http://rapidshare.com/files/3185649345/MM692586.JPG
Mam też inne - normalne, ale musiałbym na serwer wrzucić.
No dobra
f/1.4 http://rapidshare.com/files/1201357800/MM692690.JPG
f/2.8 http://rapidshare.com/files/896425552/MM692692.JPG
Wszystko to zdjęcia prosto z aparatu w pełnych kadrach po ściągnięciu.