Wolę mieć możliwość od czasu do czasu odkręcić grip :P
Wersja do druku
ponawiam pytanie , które juz padło: jaka jest możliwość ustawienia auto iso, czy tez nadal canon bazuje na rozpoznawaniu ogniskowej?
Wciaz nie rozumiem pytania - o auto ISO padało juz w tym watku.
ok, chodzi mi oto czy w menu aparatu jest osobna zakładka która umożliwi użytkownikowi igerować przy jakim progu czasu ma podbijać iso w góre i do jakiej max wartości mogę to podbijanie ustawić
jedynie wyłapałem że może być 1/250 jako najszybszy czas
taka jest możliwość w N i szukam odpowiednika w tym aparacie
to fajnie, znaczna poprawa
Kurcze tak czytam to wszystko i robicie mi smaka na ten sprzęt. Miałem w planach rozbudowę oświetlenia dokupienie pocketwizardow 100 macro ale teraz to już sam nie wiem co myśleć bo bardzo mocno kusi.
No a jaki teraz masz aparat?
Test Fatmana
http://fatman73.fotolog.pl/canon-5d-...3580,link.html
Jak ktoś ma uczulenie na żółty zafarb czy małe sensorki trzeba czytać między wierszami.
W linku sample w pełnej rozdzielczości i rawy.
Puszke masz bardzo dobra. Nie nakrecaj sie jak wiekszosc tutaj. Dokup akcesoria i ciesz sie fotografia. Chyba ze chcesz tylko zdjecia robic na iso 12500 czy jakos tak.
Nawet gdyby używalne ISO w MK III było odrobinę gorsze niż w MK II i tak kupiłbym tą puszkę.
Wiele dyskusji i porównań na forach dotyczy H ISO albo wyciągania z cieni i nie wiadomo ile EV.
MK III to przede wszystkim nieporównywalnie lepszy AF i wiele innych udogodnień przy co najmniej nie gorszej jakości obrazu niż u poprzednika.
Powiem tak...Nawet jeśli na iso6400-25600 są szumy i to widoczne (RAWy) to można je łatwiej usunąć LR, tak aby nawet na najwyższych czułościach były używalne. Takie mam wrażenie.
Przy 5D mrkII człowiek bał się już trochę wykraczać poza 3200, a tu furtka otwarta. AF dopiero przy naprawdę bardzo słabym świetle zaczyna się zastanawiać.
Kwestia odwagi zapewne jednak.
Ja również nie czułem żadnych oporów tak do 6400, potem to już awaryjnie.
Dodam tylko, że nie należę do Klubu Anonimowy Onanistów Per Pixel.
Poziom szumów na iso 6400 w 5DII jest do zniesienia. Problem polega na tym, że ten szum jest niebieski/fioletowy/purpurowy (różnie, w zależności od balansu bieli) i zabarwia ciemne obszary, np. ciemne niebo na fotografiach nocnych. Samo odszumianie nic nie daje - kolor szumu uśredni się z kolorem tła i dominata pozostaje widoczna. Można zwiększać kontrast i/lub poziom czerni, ale obcina się w ten sposób dynamikę. Jedynie lokalna desaturacja koloru szumu może rozwiązać problem, ale nie bez skutków ubocznych.
Z tego, co widzę, 5DIII pod tym względem wygląda lepiej. Tutaj mógłbym bez oporów używać iso 6400.
Spokojnie użyjesz i większego...
Z wczoraj 12800
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...32009640_o.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Odszumianie daję na poziomie 18 - 30
ktoś z KRK ma?
W tym poście jeden z userów C-B nawet deklarował chęć udostępnienia do pomacania.
Ustawienia AF. Poradnik.
http://downloads.canon.com/CDLC/EOS_...Guide_CDLC.pdf
link nie działa :(
Nic nie wnoszące posty zostały usunięte. Proszę o skupianie się na temacie wątku 8-).
Czy porównywał już ktoś AF nowej piątki z AF-em 1DsIII?
Ja w sobotę powinienem mieć puszkę, będę porównywał bezpośrednio z 1D4 specjalnie pod kątem ISO, dobiegaczki i bocznych punktów AFu, więc postaram się jakoś wypowiedzieć w temacie. Na pewno ważne jest dla mnie rozmieszczenie sensorów, gdyby ktoś miał jakieś pytania to służę pomocą.
Czy ktoś z kolegów byłby uprzejmy podpiąć full res sampla z 35L na tej puszce? Było wcześniej ,że daje radę jakieś 41 razy lepiej niż mk2 :) oczywiście na pełnej dziurze.
Na mk2 to szkło zachowuje się dość kapryśnie ale jeśli trafi to IQ powala..
To moje podstawowe szkło " podróżnicze" i ciekaw jestem jak radzi sobie na trójeczce :)
Wyjdzie jeszcze na to, ze problemy z Sigmami byly z winy Canona...
Sigma 20 f/1,8 chodzi jak trzeba. Nie mam uwag.
Portretowe, na pełnej dziurze iso 100.
U mnie na 5d2 af potrafi się rozjechać i mimo, że dpp pokazuje punkt na oku to jest doopa. mniej więcej mam 6/10 przy tym szkle.
Będę wdzięczny:)
Miło słyszeć w tak dużej ilości postów ( nie tylko na tym forum) ,że af jest teraz taki jak powinien być , czyli dobry.
Bo faktycznie, nie dawał ...
Dziś porobiłem ok 20 zdjęć, i ostrzył przy słabym świetle bardzo przyjemnie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niestety, nie mam na razie czasu ani miejsca na normalne zdjęcia, więc tylko coś takiego, z domu.
RAW
http://www.sendspace.com/file/6ie72l
Dzisiaj podlaczylem swojego starego Tamrona 28-75 2.8 i AF daje rade. To juz nie to samo co stalki, zajmuje mu to ulamek sekundy zanim zlapie ostrosc, ale w warunkach w ktorych zapiety do 350D biegal od jednego konca do drugiego, pod 5d mkiii lapie po chwili namyslu. Myslalem, ze oddam bratu tego tamrona razem z 350d, ale po dzisiejszych probach, zostawie sobie, moze z 2 razy w roku go zaloze na takie focenie od czapy.
aleś żeś kolego porównał. 350d na bank nie miał żadnego krzyżowego. To przy słabym świetle mieć a nie mieć tak naprawdę :)
np mając 19 krzyżaków w 1ds3 rozłożonych idealnie nie widzę potrzeby posiadania większej ilości. Napewno większa ilość krzyżaków ma wpływ na wydajniejsze ai-servo , które nie koniecznie często używam
Dziwi mnie za to że 15 krzyżowych w pro-nikonach jest tylko w środku..
taki mały "1st impressions" posiadacza 1ds3
tak oglądałem to od razu wrzucę:
5d mark III / 1Dx
1Ds mark III
1D mark IV
Moze porownanie nietrafione, bo nawet nie bardzo jest co porownywac, ale chodzilo mi bardziej o to, ze dla mnie teraz nawet ten marny tamron jest uzywalny, nawet w slabym swietle.