No dobra super, a co z kalibracja? Jaki kalibrator wybrac w rozsadnej cenie? I jakim kablem polaczyc hdmi - dvi? W latopie mam w tej chwili hdmi i vga, w apple wiadomo , dochodzi display
Wersja do druku
No dobra super, a co z kalibracja? Jaki kalibrator wybrac w rozsadnej cenie? I jakim kablem polaczyc hdmi - dvi? W latopie mam w tej chwili hdmi i vga, w apple wiadomo , dochodzi display
No chodzi o ten, ktory poleciliscie czyli nec p221w
Do niego optymalny zestaw to: czujnik X-Rite I1 Display Pro i oprogramowanie basICColor display 5.
Witam, szukam monitora do fotografii, czas na zmiany. Do niedawna mozna bylo kupic eizo ponizej 2000 podswietlane nie LED. Dziś niestety juz tak nie ma. Powiedz mi Tom01 co myslisz o
Nec P221W
Eizo EV2335W
Oraz dokładając można mieć Eizo S2232W
Interesuje mnie najbardziej opinia o dwóch pierwszych podświetlanych led, jak to zachowuje sie podczas obrobki i pracy ze zdjeciami. Co do trzeciego to raczej juz taki dość dobry pomysl ze względu na cenę i to co oferuje. Chyba, ze masz inne pomysły/rady? Dziekuje bardzo, za pomoc!
Pytanie identyczne jak kilka postów wcześniej. P221W na szczęście nie jest podświetlany diodami i jest lepszy od biurowego EV2335W. EIZO S2232W jest jeszcze lepszy, ale będzie używany. Nowych nie ma od, jak dobrze pamiętam, 1,5 do 2 lat. Moim zdaniem lepiej odżałować te kilkaset zł do nowego S2233W. Innym wyjściem jest jeszcze NEC PA231W, choć jest zupełnie inny niż wszystkie wymienione i ma zupełnie inne wymagania odnośnie miejsca pracy.
Niestety nie wydam za kolorymetr tyle co za monitor... Nie ma tanszej alternatywy ? Za calosc chce wydac max 2100 z kalibratorem badz kalibracja.
dzięki za informację! czy u ciebie w sklepie mogę liczyć na dobrą kalibrację tego modelu ? właśnie takim oprogramowanie i sprzętem ?
co ile czasu trzeba robić taka kalibrację ?
a co myślisz o NEC MultiSync EA231WMi ? jest konkurencją dla p221w ? i ew. jak wygląda kalibracja.
Witam jaki monitor polecili byście do 1-2 tyś. zł ?
Najbardziej by mi pasował 24 calowy jeśli ma być taki a nie do końca dobry to zdecyduję się na lepszy 22 calowy wiem że cuda nie kupię za te pieniądze jednak to będzie lepsze niż zwykły monitor za 500zł z telewizorem.
Jak najbardziej. Oprogramowaniem i sprzętem najbardziej dopasowanym do ustawianego monitora. Dysponuję bardzo wieloma czujnikami i oprogramowaniem, aby poradzić sobie z każdym ekranem.
W zastosowaniach amatorskich co pół roku do roku. W zawodowych częściej. Z monitorami kalibrowanymi daję wzornik, będący punktem odniesienia do określenia poprawności wyświetlania. Można samodzielnie ocenić na ile sprzęt się "rozjeżdża".
Seria EA to sprzęt biurowy. Kalibracja wyłącznie programowa.
I mam jeszcze jedno pytanie, czy kalibracje zrobic od razu przy zakupie czy powiedzmy povpewnym czasie uzytkowania? A na poczatku ustawic profil ten ktory ustostepniasz do nec'a.
grubcio644 Witam :) Przeczytaj kilka stron wstecz tematu, jest rozmowa o monitorach właśnie w takim przedziale,
Monitor trzeba ustabilizować. To trochę dłużej trwa w temperaturze pokojowej i krócej w szafce z podgrzewaniem. Później się dopiero zabiera za ustawianie.
a więc tak zastanawiam się nad tymi
NEC MultiSync NEC EA232WMi
Monitor Eizo FORIS2332
Monitor DELL U2410
HP ZR24w
Który z tych byście polecili ? Czy może coś innego ?
Jakbyś poczytał te kilka stron to tak:
EA to seria korporacyjna
Dell'a nie da się ustawić optymalnie, żeby nie wypalał oczu w ciemniejszych warunkach
HP o ile już się da poustawiać (wg. testów prezentowanych w internecie) to trudno o niezajechany egzemplarz który nie pracował gdzieś na 100% jasności itp. w biurze + brak możliwości kalibracji sprzętowej. A w tej cenie można kupić coś o wiele lepszego (jeśli mowa o nowym HP)
Eizo z tej całej listy wydaje się najlepszy ale z tego co czytałem o nim to poprzedni model Foris'a zbiera lepsze opinie a jest o 500 zł tańszy.
W takim budżecie NEC P221W (ok 1500-1700 zł) albo NEC PA321w (ok. 2000 zł), ew używka Eizo 2233 (ostatnio były 2-3 egzemplarze godne polecenia za ok. 1700 zł)
jeszcze jestem niezdecydowany..
a jak jest z tym pa231w ? lepiej jego wybrac niż p221w ?
bo jeśli kalibrację lepiej zrobić po pewnym czasie - to lepiej, bo zdołam uzbierać do tego czasu :)
Tom01 - dałbyś radę zrobić profil do tego monitorka ? - taki na początek, a potem oczywiście kalibracja
ehri troche dziwne pytanie.... czy lepiej wybrać monitor z lepszą rozdzielczością, większą przekątną i dodatkową dobrą elektroniką.. Jeszcze jakieś wątpliwości ?
W Krakowie jest sklep RCS2 (chyba nie pomylilem nazwy), mają też sklep internetowy. Za dodatkowe 100 zł (jakoś tak), skalibrują ci monitor na miejscu.
Oczywiście że kupiłby Pan coś lepszego i to dużo lepszego, ale nie 24".
Zdecydowanie lepiej PA231W niż P221W. Kwestia tylko czy ma Pan oświetlenie pozwalające na bezstresowe używanie monitora IPS-owego, bo to zdecydowanie nie są uniwersalne monitory. Lepsze w dziedzinie koloru, ale bardziej wybredne. Jeśli jest Pan z Krakowa i tam będzie kupowany monitor, najlepiej zwrócić się do Czornego (Marcina). Jeśli będzie kupowany przez Internet, kalibrację najlepiej zrobić od razu.
W 90% pracuje zupelnie po ciemku mimo ze slonce za oknem :)
Bede kupowal przez internet. Do Krakowa troche mi daleko, bo jestem z kujawsko-pomorskiego
No teraz musze podjac jakas decyzje , dzieki wielkie za pomoc
Dzieki Tom01 za odpowiedź. Możesz coś wiecej powiedzieć nt. tego oświetlenia do PA231W? Z tego co widzę na allegro 2233w jest sprzedawany jako nowy rozumiem, ze to zapasy tylko magazynowe jeżeli juz?
Dzieki Tom 01 rozumiem ze przejscia z 2233 na 2243:)
A wiec tak na polu bitwy pozostaja
NEC PA231W
Eizo S2243W
Jakaś używka :)
Co do światła dziennego to nie problem mam dość jasny pokoj czesto co prawda pracuje po zmroku, ale stanowisko z komputerem moge smialo wyposazyc w jeszcze jedna duza lampę, więc myślę, że tragedii nie bedize :)
czyli lepiej do półmroku wybrać p221w ?
pa231w będzie miał duże problemy w półmroku ?
Matryca to rzecz drugorzędna (byle nie TN=Twoje Nieszczęście).
Ważne, jak jest ona sterowana - optymalną linowość (a przy okazji zwykle i równomierność podświetlenia) zapewniają tylko monitory z wielobitowymi 3DLUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania.
Poczytajcie, bracia miła:
http://www.eizo.com/global/support/w...s_Monitors.pdf
rozumiem, że pa231w jest lepszy, ale jak to się ma do używania praktycznego, tzn. który wybrać lepiej do pracy w półmroku?
czy dużo gorzej wypadnie wtedy pa231w? że lepiej będzie wybrać wtedy opcję drugą, czyli p221w.
Monitor IPS-owy i półmrok, spostrzeżenia praktyczne:
PA231W dzięki zastosowaniu modeli percepcyjnych CIECAM02 potrafi się skompensować do pracy w nieodpowiednich warunkach i zejść na podświetleniu do b. niskiej luminancji podświetlenia (30-40cd/m2), co predystynuje go do pracy w każdych warunkach.
Kwestia zasadnicza, to jakie przyjmiemy kryterium reprodukcji barw przez monitor. Jeśli chodzi o "ładność", to P221W (sterowany 10-o bitową 1DLUT) będzie w ciemności wyglądał bardziej atrakcyjnie (mniejsze srebrzenie czerni). Pod względem "wierności" nie ma jednak najmniejszych szans z wyrafinowanym PA231W, sterowanym 14-o bitową 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczeniową i elektroniczną kompensacją równomierności podświetlenia na dokładkę.
Jest jeszcze przyjemne z pożytecznym: EIZO SX2262W. ;)
SX2262W jest zdecydowanie najtańszym, godnym uwagi monitorem szreokogamutowym na rynku.
Jego gargatuiczna przestrzeń barwowa skwantyzowana jest 12-o bitową 3DLUT o 16-o bitowej precyzji przeliczeniowej. Matryca S-PVA zopatrzona jest w kompensację równomierności podświetlenia, stabilizację i korektę starzenia tegoż (dzięki czemu jest bezlitośnie stabilna i nie wymaga częstej rekalibracji), oraz komfortową rozdzielczość 1920x1200px.
Ogólnie mamy więc (niemal) wszystkie możliwe bajery, plus niezłą ergonomię i oprogramowanie sterujące - wyświetlacz ze wszech miar godny uwagi...
ze srebrzeniem czerni mam styczność na co dzień w moim laptopie sony.. wiec, aż tak bardzo nie będzie mi to 'ranić' oczu ;) a pewniee będzie to srebrzenie dużo mniejsze niż w vaio
no teraz to już chyba kwestia zamówienia monitorka :)
jeszcze mam pytanie odnośnie kabla.
czy kupić kabel DisplayPort do hdmi ?
czy przejściówka z DisplayPort na hdmi + kabel hdmi (posiadam bdb. kabel)
zawsze byłem przekonany do jednego kabla łączącego bezpośrednio, bez żadnych przedłużek, czy zastosowanie przejściówki może pogorszyć wyświetlany obraz ?
Cokolwiek będzie skutecznie i bezproblemowo działać.
Nie wiem jak w przypadku kabli HDMI, ale np. w przypadku kabli miniDP->DP często zdarzało się, że nie trzymały one specyfikacji (co objawiało się np. problemami z wybudzaniem).
Paradoksalnie zatem lepszy okazywał się być poprawny kabel DP->DP i przejściówka, niż kabel mDP->DP bez zbędnych utensyliów - nie wiem jak będzie z HDMI, ale mz. warto zapytać wujka googla i oczytać się w temacie...
Jeśli w laptoku jest miniDP to przejście z miniDP na DP lub miniDP na DVI. Trzeba tylko szukać dobrej, bo lubią nie działać.
mam hdmi w laptopie, wiec tu jest już problem. Bo przejściówki z DisplayPort do hdmi działają tylko w jedną strone, tak wyczytałem z aukcji na allegro, tzn. musiałbym mieć DisplayPort w laptopie a w monitorze hdmi, a jest odwrotnie.
Mam nadzieje, że dobrze myśle. W monitorze pa231w jest port DisplayPort a nie miniDisplayPort, prawda?
to bede zmuszony zaakceptować chyba tylko kabel DVI-HDMI
noo tak , tak, ale myślalem o displayport na hdmi :) dlatego napisalem ze jest probelm ;)
no dobra, to i ja poprosze o rade co do wyboru monitora.
po prostu juz sie gubie w tych wszystkich opisach, porownaniach i ilosciach modeli.
mam do dyspozycji 10000 pln, ale musze za te kwote kupic rowniez 50L (wlasciwie to juz go kupilem - czekam na kuriera po weekendzie), wiec na monitor zostalo mi 4000 pln.
zajmuje sie fotografia slubna i potrzebuje monitora do pracy - strictle do zastosowan portretowo-slubnych, 95% LR, 5% PS (jezeli to ma jakies znaczenie przy wyborze modelu)
niestety kompletnie nie znam sie na monitorach (znam tylko pojecia rozdzielczosci i przekatnej ;) ) dlatego calkowicie polegam na opiniach osob bardziej doswiadczonych ode mnie.
chcialbym aby monitor mozliwie najwierniej oddawal barwy - tak, zebym widzial juz na poziomie LR co otrzymam na odbitcce w labie.
mile widziane, zeby monitor nadawal sie do grania - nie ukrywam, ze lubie sobie czasem po godzinach pograc np. w Battlefield 3 ;)
czyli chyba chodzi o to smuzenie z tego co sie zorientowalem.
bede wdzieczny za wszelkie opinie, badz chociaz zawezenie moich "poszukiwan" i wyboru, do 2, 3 konkretnych modeli monitorow.
poza kwota przeznaczona na sam monitor biore rowniez pod uwage koszta kalibracji -
xxxxxxxxxxxxxxxx
Nec pa241w, Eizo sx2462w.
dzieki serdeczne za odpowiedz.
napisalem do pana na GG, ale chyba gdzies moja msg zaginela w czaso-przestrzeni, wiec pisze tu ponownie ;)
mysle ze zdecyduje sie na jeden z zaproponowanych przez pana monitorow.
rozumiem, ze sa to urzadzenia sredniej klasy, dajace pewnie identyczne parametry obrazu.. (albo sa miedzy nimi niuanse, ktorych i tak nie zaowazylbym) - w takim razie ktory bedzie bardziej odpowiedni do multimediow? (gry, film)
wiem, ze to malo profesjonalne zastosowanie - ale skoro juz wydaje taka kwote i mam wybor, to wole wziasc urzadzenie, na ktorym poza praca zawodowa moge sie rowniez zrelaksowac ;)
Żaden z podanych niespecjalnie nadaje się do rozrywki. Oba są precyzyjne, liniowe, ale i niskokontrastowe, bardzo wymagające odnośnie miejsca pracy i nie za szybkie.
Jest monitor łączący te skrajnie różne zastosowania. Liniowy i szczegółowy kiedy trzeba w fotografii i "ostry", agresywny w rozrywce. Niestety jak wszystko co dąży do ideału, jest nieco droższy niż podany budżet. Mam na myśli EIZO CG241W.
Rozumiem.
Niestety 6500 pln to zdecydowanie poza moim budzetem ;)
To moze pojde w troche inna strone - bardziej uniwersalna.
Wyczytalem wiele pochlebnych opini Eizo S2433W
Czy Pana zdaniem ten model nada sie do pracy z fotografia slubna, jak rowniez w polaczeniu z mozliwoscia uzywania monitora do multimediow?
O, oto mi chodzilo - konkretna propozycja i sugestia - extra!
Rozumiem, ze chodzi dokladnie o ten model tak?
Jezeli dobrze znalazlem, to za moment kupie go u Pana w sklepie i szczegoly dotyczace uslugi kalibracji ustalimy na PW.
zakupiłem monitor nec pa231w - kalibrowany sprzętowo w sklepie - otrzymałem z monitorem 3 profile o różnym podświetleniu tj. 80cd, 100cd, 120cd - ustawiam je poprzez program spectraview2.
aktualnie mam ustawiony 120cd.
i mam problem. Jeśli obrabiam np czarno białe zdjęcie w cs5 i chce uzyskać kolory ciemniejsze tzn. biel chce mieć bardzo szarą i na nec'u wygląda tak jak chciałem, to po przejściu na laptopa jednego czy drugiego to ta szarość jest przepalona w niektórych miejscach, oglądając na iphonie jest to samo.
bo stare inne zdjęcia, które obrabiałem na laptopie to na nim wyglądają dobrze, ale gdy oglądam na nec'u to już robi się ciemno.
o co w tym chodzi ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jak to rozwiązać? czy mam się do tego przyzwyczaić i nie patrzeć na matryce laptopów i oddawać klientom zdjęcia, które u nich na monitorach mogą być prześwietlone ale za to kiedy oddadzą je do labu będą idealne ? czy jest na to jakiś sposób, jakiś kompromis, ustawienie innego profilu, podwyższenia jasności ?
Kto ten monitor kalibrował? Bo mam wrażenie że jest po prostu źle.