Trzeba być na topie :D zdjęcia mało ważne :P mój stary 5D dalej robi zdjęcia wiec nie myślę o wymianie :)
A co do plotek, nie ukrywam , że jestem ciekawy tego co pokaże canon i czy faktycznie nowa lampa sie pojawi w takim oznaczeniu :)
Wersja do druku
Mam jakoś tak niejasne przeczucia że skoro jakieś 90% userów forum nie potrafi prawdłowo nąświetlić zdjęcia z ex580 to podobnie bedzie z ex590.
ale dopuszczam myśl że mogę sie mylić ;)
Szybko te nowe lampy, ja ciągle mam 550EX-tki z czasów kliszowych i nie chcą się popsuć.
Jedynie co mi się podoba w nowej 580EX to własny pomiar światła (jedna lampa i systemowa i do dowolnego aparatu).
A nazewnictwo to bełkot marketingowy - moc lampy i tak należy sprawdzać na palniku 35mm, i czasem te teoretycznie z większą mocą w nazwie wypadają słabiej.
po co czytac watki o plotach odnosnie nowego sprzetu, skoro samemu najwyrazniej nie ma sie takich potrzeb/checi?
podaj inna odpowiedz niz ta najbardziej oczywista (trollowanie)... ?
rowniez dopuszczam mysl, ze z moja diagnoza powyzej moge sie mylic...
a to bardzo proste. aby zwrócić uwagę że nie w sprzęcie tkwi żródło problemu . aparaty cyfrowe już dawno nie stanowią przeszkody w osiąganiu poprawnych efektów a jako że wiekszość na forum to hobbyści, to nowy sprżęt to jest kwestia chcenia a nie musienia ;)
teraz pytanie. Czy poddadzą sie sprytnym zabiegom marketingowym producentów i korporacji wmawiających nam że ten nowy sprzęcior to już cud. miód i orzeszki czy zdrowy rozsądek weżmie górę. Czy zdjecia wykonane nowym sprzętem będą choć trochę lepsze/ciekawsze niż te ze "starego"? ale na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam.
co do trollowania , hmmmm. 513 postów w ciągu 4 lat to chyba nie jest nadużywanie cierpliwości userów forum? ale mogę sie mylić.
Canion, no i zwróciłeś uwagę. Zapraszamy ponownie przy plotkach o 5dmkIV.
wain- łatwo bany rozdajesz. Korzenie z PRL i jedynie jedna słuszna linia partii?
wypowiadam sie wątku spekulacyjno-plotkowo- zakupowym i moje posty dotyczą ew. rozważań zakupowych w odniesieniu do takiej a nie innej potencjalnej specyfikacji sprżętu.
Stąd ponawiam pytanie. SKąd przekonanie że nowe 22/44 mln pikseli wpłyną na kreatywność fotografa?
a skad przeswiadczenie, ze inni uzytkownicy mysla inaczej?
no to skoro kazdy sam, to dlaczego odpowiadasz za innych?
z innej beczki - a jesli kogos interesuje nowy sprzet z czystej ciekawosci (tak z 80% uzytkownikow tego forum ma papiery technika i/lub inzyniera, wiec jest to w pelni zrozumiale), bez bezposredniego (a czasem nawet posredniego) przelozenia na wlasne potrzeby czy zakupy foto? zupelnie niezaleznie od tego co i jak sobie ten ktos foci...
ale juz seryjne puszczanie prowokacyjnych tekstow jest. szczesliwie, kryterium "seryjnosci" jeszcze nie jest spelnione a jedynie poki co kontrolowane...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie jest to sprzeczne z regulaminem samo z siebie. natomiast nieodmiennie zwraca uwage moderacji...
"a skad przeswiadczenie, ze inni uzytkownicy mysla inaczej?"
a to już ciekawy zwrot w dyskusji. czyli jednak nie tylko ja jestem przekonany że nowe 22/44 piksele niczego w pf użytkowników nie zmienią?
Nowy sprzęt = banan na gębie = lepsze podejście = lepsze foty :D
Pomijam 61pkt AF i używalne(?) iso 6400 / 12800 ;)
jest tak teoria. to chyba Fatman zawsze mówi że kolejna puszka dodaje poweru. Nie wiem tylko czy wiekszość z nas nie pokłada zbytniej wiary i nadzei w to że nowa pucha = nowy lepszy/inny etap fotograficznej drogi.
Jednakowoż są pewne przesłanki mówiące że tak włąsnie jest. choćby ten wątek. Czy ktokolwiek z tu wypowiadających sie tak naprawdę wierzy w to że 5dmkIII czy też 5dx sprawi że nagle zacznie robić ciekawsze zdjęcia niż do tejj pory? czy owe dyskusje 22 vs 44 mln mają jakikolwiek wpływ na to jakie zdjęcia bedziemy robić?
to prawda. wątek iście mega sprzętowy. ma rację bytu bo lubimy nowe zabawki ale może jednak jest granica absurdu której przekraczać nie należy.? Moze jeszcze nie za poźno zatrzymać sie i zastanowić, czy aby napewno te nowe fotozabawki cokolwiek zmienią?
Serio pytam.
Tzn. uważasz, że możliwość użycia iso 6400 tam, gdzie do tej pory max był np. 1600 nie wpłynie na poprawę jakości zdjęć? Przecież nowsze korpusy to nie tylko więcej pikseli... Popatrz zresztą z trochę szerszej (czasowo) perspektywy - rzeczywiste różnice widać z reguły przy porównywaniu nowych korpusów ze starszymi o 2-3 generacje. Skok "o jeden" faktycznie nie zawsze musi być wyraźnie i dla każdego widoczny.
Mnie tam nie przeszkadza w żaden sposób że kilku(nastu, dziesięciu) użytkowników forum kupi sobie dla własnego "widzimisię" najnowszy korpus.
Merde. ależ oczywiście masz rację. Mnie również kompletnie to nie przeszkadza . niech kupują i sie cieszą z nowych zabawek. Natomiast ciekawi mnie cos całkiem innego. Niedawno Jacek wyłozył ciekawe warsztaty fotograficzne. niedrogie. zainteresowanie bylo ZEROWE. Co sprawia że lekką reką wydajemy kilkanaście tys na nowy korpus fotograficznie dalej stojąc w tym samym miejscu a jednocześnie kompletnie ignorujemy inicjatywy które kosztują mnijsze pienążki a które z pewnością wniosły by sporo nowego do naszego hobby.? z czego to wynika? z namacalności sprzętu i nienamacalności wiedzy i kreatywności?
Uogólniasz a tego nie lubimy - niektórzy wykorzystają nowe możliwości technologiczne najnowszej puszki bardziej.. inni w minimalnym stopniu.
Więc Twoje przesłanki możesz wrzucić do tego samego worka co przesłanki o istnieniu wielkiej stopy… bo przecież takowe są :)
..to po pierwsze….
Po drugie… wydaje się, że dla Ciebie jest czarne i białe.. tzn super zdjęcia i kiepskie zdjęcia. Jeśli ktoś kupi nową puszkę (bo może i go na to stać i tego mu nie odbierzesz) i dzięki temu będzie chciał to szybko wykorzystać i pod napływem energii zrobi kilka dużo lepszych sesji od poprzednich… to już warto!
Dla jednego będzie to mały krok do przodu a dla drugiego może być to ogromny przełom.
Tak potrzebujemy co jakiś czas nowego sprzętu!. Do lepszych zdjęć ! Do jego testowania, weryfikowania aby producent mógł go ulepszać!... bo dzięki temu wszystko idzie do przodu
pozdr Przemek
Przemku. Ale co idzie do przodu? Czy zauważasz na forach czy galeriach internetowych lepsze/ciekawsze zdjęcia? Bądź czy wraz z 5dX takowe sie nagle pojawią?
czy nowszy sprzęt= ciekawsze/lepsze zdjęcia? Oczywiście Jesłi ktoś prziada sie z 400d na 5dX róznica bedzie zauważalna. Ale takaż sama byłaby gdyby kupił 5dmkII. Czyż nie?
jesteś tego absolutnie pewny?
to jest to właśnie "białe i czarne" o którym wciąż piszesz :)
CO jesteś taki w gorącej wodzie kąpany ?
Dlaczego NAGLE ??? czy Nagle Rzym zbudowano ? Nagle wyszły super DSLR-y ?
Nie!! stopniowo i powoli - dokladnie tak samo jak z naszymi fotografiami - ewoulujemy powoli !!
może takie pytanko :)
1. Jakiego aparatu Ty używasz ?
2. Jakiego telefonu komórkowego ?
3. jakim samochodem jeździsz ?
Czy Ty nie widzisz że tym tokiem rozumowania przypominasz Billa co twierdzil ze nikomu nie potrzeba wiecej niz 640Kb pamieci Ram? Skąd wiesz kto co i w jaki sposób wykorzysta?
Ale przede wszystkim to jest wątek o nowościach a nie czy Tobie jest to potrzebne i czy widzisz różnice ...
Wy tu gadu gadu a na Canon Rumors nowa tym razem wizualna odsłona 5d3 i data premiery (żródło CanonRumors )
ten nowy canon jakis taki gładszy w formie :P
Ja juz widze jak lezy w mojej rece ;-)
chciałoby sie jednakże koszt spory a mój staruszek dalej daje radę więc może poczekam az stanieje :)
Nie mylisz się - tylko, że to zupełne nie ma znaczenia - najmniejszego nawet. Reszta poniżej. /Możesz czytać od akapitu/.
Dokładnie natomiast jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy. Nowe puszki na ogół oznaczają lepsze ceny na te nicniemająceijużnierobiącedjęć ;) czyli krótko mówiąc wychodzące z produkcji. Stają się bardziej dostępne. To dla wielu amatorów świetna okazja żeby się przesiąść na lepszy sprzęt dający możliwości o jakich nawet wcześniej nie marzyli. To zawsze daje impuls do poszukiwań - choćby do tego żeby sprawdzić nową puchę, nowe szkło zdobyć jakieś kolejne doświadczania wiedzę, spotkać się ze znajomym w plenerze itd. Drogą ewolucji pewnie kilka osób na tym skorzysta i to nie tylko jeśli chodzi o jakość techniczną, a nawet jeśli nie to co za problem. Chyba lepiej żeby kupowali nowe puszki niż narkotyki.
W szerszym kontekście:
bardzo przestrzegam przed takim depresyjnym myśleniem "a po co?", bo to prosto prowadzi do odpowiedzi - no rzeczywiście po co. Po co w ogóle coś robić........ dalszych pytań nie stawiam każdy sobie dopisze. To nie jest dobra droga i nie idźcie nią koledzy ..... :rolleyes:.
5D mkIII - to ten 45Mpx :cool:?
Jak to po co....gdybym miał kasę to bym kupił dla samego 'banana' ;) ... bo ogórki to już mam :D
właśnie, cały czas wszystko rozbija sie o fundusze. Gdyby nas(większość tutaj było stać) nie było by powyższych postów i każdy miałby rzeczonego banana na twarzy i tworzył na nowo super aparacikiem :)
Ja tu widze niezłe cacko. Pośrednio można wnioskować że jednak 5DIII będzie bardziej zaawansowany.
1. M-Fn pod wskazujacym tak jak w 1-nkach.
2. Muszla oczna odsunięta od korpusu co znacznie poprawi komfort fotografowania - też jak w 1-nkach.
3. Blokada kółka nastaw :) (mi od czasu do czasu (nie wiem jak) przypadkiem sie przekrecilo np z Av na M ..)
Czyli jest jakaś nadzieja że specyfikacja z 61 polowym AF jest prawdziwa ..
Mam pytanie.
Jaki obiektyw jest dołączony do EOS 1DX na trzecim zdjęciu?
Przecież widać, że 70-200 IS...
A tfu...tak to jest jak się robi kilka rzeczy na raz :oops:
Po średnicy wnioskuję , że do 1Dx podpięte jest 85L.
thx tombas ;)
Puszka fajna...tylko z tego co widać(jak na razie) to jedyną zmianą na którą warto czekać( w moim mniemaniu) będzie ten af którego jeszcze nikt nie widział a który mam nadzieję w końcu będzie działał jak należy. Powstanie zaraz dylemat...czy warto dopłacać 5000 za działający af....bo to jednak trochę sporo co by nie mówił w polskiej rzeczywistości...
Jak myślicie, jest szansa, że nowy 5dII nagle stanieje o kilka stów, zanim wypadnie z oferty?
Pozdrawiam.
5dx ponoc ma miec 45Mpx i kosztowac ok 8500 zł. 5d III 22 Mpx i ma kosztowac ok 9500zł.
W początkowym okresie sprzedaży jednak powinien być wybór...nie mniej napisałem czysto teoretycznie...jaki jest rynek wiem.
Po prostu uważam że 5000 za sprawny(daj Boże) af i może mniejsze szumy to jednak spora różnica w cenie w stosunku do prawdopodobnych zmian konstrukcyjnych
Na canonrumors jest info jakoby 5D mkII mial staniec do 1999$
Ma sie to stac bodajze po 8 marca.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Wygląda jak 7D ze zmienionymi znaczkami :)
Ja tu nie widzę podobieństwa do 7d.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wrzuciłem, bo CR padło :)