Zazdroszczę, u mnie się nawet nie uruchamia... :confused:
Wersja do druku
No więc spróbowałem programu na wirtualnej maszynie i takie rzeczy widziałem:
- pliterki popsute w splashu
- dostaje 'An unsupported operation was attempted.'
- windows pyta czy wyslac raport gdzies tam
całość na XP Professional Service Pack3 wersja angielska
muszę powiedzieć że działa :)
Win7 Beta_pl x32
Mam te same objawy co allxages.
Na Win XP home edition SP3 wersja anglojęzyczna.
Wcześniej wersja "Autolevels" działała bez problemu.
MACHINERY 0.9.8.7
- Przyśpieszyłem dwie najwolniejsze operacje (poza początkowym przetwarzaniem) czyli rozmiękczanie obrazu i rozmywanie granicy między światłami i cieniami. Dostało ogromnego kopa a do tego jakość jest dużo lepsza.
Nowa wersja na starych ustawieniach może dawać różniące się efekty na tych dwóch filtrach ale na korzyść.
- Dziwna ramka wokół obrazu już się nie pojawia i mam nadzieję ze tak zostanie :-).
- Program łyka wszystkie formaty TIFF 16-bit RGB (kompresja LZW, ZIP, bitplany itp.)
- Jeśli komuś to umknęło to zapraszam po instrukcję obsługi:
http://www.marekduda.pl/machinery/instruction.php
- Niestety dla tych, którym się w ogóle program nie uruchamiał nie mam na razie dobrej wiadomości. Dalej nie znalazłem błędu mimo testowania na różnych komputerach uparcie program działa :-)
Zrobię jeszcze wyostrzanie, przetwarzanie wsadowe i wypuszczam 1.0.
EDIt: i presety użytkownika
Może wypuść wersję z jakimś raportowaniem, co się dzieje do pliku txt. Użytkownik może Ci przesłać ten plik TXT, żebyś mógł się zorientować co jest nie tak.
a ja mam propozycję żebyś dodał w dane w exifie w pliku wyjściowym odnośnie programu w jakim zdjęcie zostało obrobione (zauważyłem właśnie, że Twój program kasuje je całkowicie), tak jak jest to w PS, LR itp... wtedy ktoś prezentując swoje zdjęcie w sieci będzie mógł Cie dodatkowo reklamować;) jest w sumie sporo osób które zaglądają do tych danych przecież;). Taka moja sugestia;)
Czekam z niecierpliwością na 1.0... na 3 kompach śmiga aż miło :)
Ogólnie rzecz biorąc, program bardzo fajny - ale:
1. Podczas obliczeń wykorzystywany jest tylko jeden rdzeń procesora. Mam Quad-a i żadnego z niego pożytku w Twoim programie.
2. Gdy dobiorę parametry dla jakiegoś zdjęcia, po wczytaniu innego, program wraca do ustawień domyślnych. Nie podoba mi sie takie zachowanie programu.
3. Przy suwaczkach brakuje mi pól numerycznych (NumericUpDown) w których mógłbym wprowadzać wartości parametrów. Brakuje mi także przycisków, które przywracałyby poszczególne parametry, do ustawień domyślnych.
Takie jest ograniczenie wersji demo że odpala tylko jeden wątek do obliczeń. Wersja pełna jest liniowo szybsza wraz z ilością rdzeni. Zresztą informacja o tym jest w splash screenie, więc dziwię się że to piszesz.
A jak byś chciał? Zostawić aktualne parametry?
Dokładnie tak. Pokaż mi program graficzny, który po załadowaniu obrazka, zmienia ustawienia narzędzi.
Dla naturalnego HDR-a pasują pewne uniwersalne ustawienia. Za każdym razem, gdy chce obejrzeć zdjęcie z tymi ustawieniami, muszę ustawienia przywracać ręcznie albo odczytywać je z pliku.
Fakt - jest i działa, jednak jakoś nie bardzo odpowiada mi to rozwiązanie.
Może w tej opinii będę osamotniony, ale jakoś dziwnie się czuję, gdy muszę często naciskać prawy przycisk myszki. Osobiście bardziej odpowiadałby mi przycisk pod suwakami parametrów.
Zwróć także uwagę na to, że prawy przycisk myszy, działa w programie tylko w obszarze zdjęcia. Gdy edytuje parametry, muszę opuszczać obszar parametrów, aby podejrzeć oryginał.
Zamiast instrukcji obsługi, wolałbym intuicyjny interfejs użytkownika. Obecny nie jest zły, ale brakuje mu paru praktykowanych rozwiązań.
Bardzo mi sie podoba, ze wrocily cyferki pod suwaki.
Może w konfiguracji programu dać możliwość wyboru, czy podczas uruchamiania/wczytywania nowego obrazka ma używać ustawień domyślnych, czy ostatnio używanych?
Bardziej jednak brakuje mi obsługi kółka na tablecie. Tak się przyzwyczaiłem, że pod tym kółkiem mam zoom, że za każdym razem jestem zaskoczony, że nie działa.
No dobra, nie bawię się w HDR'y ale ciekawość zmusiła mnie do sprawdzenia MACHINER'ów- w zasadzie automatyczne ustawienia.
a tu oryginał
Po podwójnym kliknięciu na zdjęcie program pyta czy zdjęcie zapisać.
Po kliknięciu "nie" i tak otwiera się okno dialogowe zapisu zdjęcia.
Po kliknięciu "tak" a następnie wciśnięcie przycisku "anuluj" również powoduje otworzenie ponownie okna dialogowego zapisu zdjęcia.
W sumie mi to nie przeszkadza ale mało to logiczne ;)
Znany z wielu programow okolograficznych 'skrot' CTRL+rolka myszy, czyli zoomowanie, zawiesza program
Kilka stron wcześniej ktoś prosił o sample w pełnej rozdzielczości.
W galerii http://www.marekduda.pl/machinery/gallery.php jest taki sampel z wrakami ze szrota.
Niżej cropy 100% z pełnowymiarowego przetworzonego obrazu 2336x3504 (30D + EFS-10-22). Nic nie ruszane, nie wyostrzane, jedynie crop z TIFFa zapisany w jpg z jakością 80%.
Na Twoim komputerze, ile czasu zajmuje programowi wykonanie obliczeń na pełnowymiarowym obrazku?
Ten ze szrota z takimi ustawieniami jak w galerii robi się 2min 05s. Procesor DualCore 2200, winXP.
Planuję zrobić jakiś tryb "preview" który będzie działał na pomniejszonej wersji obrazka żeby sobie szybko dobrać parametry a na koniec przełączy się tylko na pełny żeby program wykonał obliczenia na pełnowymiarowym obrazku.
No i jeszcze spróbuję powalczyć z algorytmem przetwarzania. Jeśli uda mi się zmienić złożoność z wykładniczej na wielomianową to całość przyśpieszy kilka razy.
A czy jest szansa, że program będzie miał przetwarzanie wsadowe wraz ze zmniejszaniem rozmiaru i wyostrzaniem po zmniejszeniu? W sumie przydatna sprawa. Mógłbym wtedy w ogóle nie odpalać photoshopa :P
Program świetny! Gratuluję !
W jaki sposób zapisać "obrobiony" plik w pełnej rozdzielczości ?? kiedy próbuje zmienić ustawienia, program sam autoamtycznie narzuca jakąś małą rozdzielczość.
MACHINERY 0.9.8.8
To już jest chyba ostatni update przed wersją pre-release.
- filtr wyostrzający (unsharp mask na luminancji)
- presety użytkownika
- no chyba już się nie wiesza przy starcie na niektórych komputerach :-)
W wersji 1.0 możliwe że rzutem na taśmę pojawi się jeszcze przetwarzanie wsadowe.
U mnie niestety nadal nie chce się uruchomić :(
"An unsupported operation was attempted"
Win7 en x64, build 7100
Jak się korzysta z systemów operacyjnych, które jeszcze nie wyszły w wersji finalnej to się nie dziwie, że coś nie chce chodzić. Nawet bym tego nie wymagał :P
Począwszy od pierwszej wersji aż do tej ostatniej czyli Machinery 0,9,8,8 program śmiga bez zająknięcia ,dobra robota czekam na wersje finalną.
Nie widzę nic nietypowego w mojej konfiguracji (Vista zamieniona na XP en SP 3).
Typ systemu: Latitude D630
Data wysyłki: 2008-08-25
Niezależna jednostka biznesowa firmy Dell: Europe
Ilość Nr części Opis części
1 LATITUDE D630 INTEL CORE 2 DUO T9300(2, 5
1 DISPLAY: 14, 1-ZOLL-WXGA+-BREITBILD (1440
1 HANDAUFLAGE: FINGERABDRUCK-LESEGERAT
1 LIEFERZUBEHOR : EURO DOKUMENTATION MIT N
1 SPEICHER: 2048 MB (1 ? 2048 MB) DDR2 MIT
1 160GB 7200RPM HARD DRIVE (FREE FALL SENS
1 OPTISCHES LAUFWERK: 8X DVD+/-RW-LAUFWERK
1 OPTISCHES LAUFWERK : POWER DVD 8.1
1 OPTISCHES LAUFWERK: ROXIO CREATOR 9.0 SO
1 STROMVERSORGUNG: LATITUDE-NETZADAPTER, 6
1 AKKU: HAUPTAKKU MIT 6 ZELLEN UND 56 WH
1 PORT-REPLIKATOR: D/PORT MIT ETHERNET- UN
1 TARGUS CAMPUS NOTEBOOK BACKPACK XL - COM
1 MODEM: INTERNES 56, 6K/V.92-MODEM UND ADA
1 CORE 2 DUO - INTEL 3945ABG WIRELESS CARD
1 WIRELESS: DELL WIRELESS 360 BLUETOOTH FU
1 MOBILES BREITBAND: INTERNE DELL WIRELESS
1 TASTATUR : INTERN US/INTERNATIONAL (QWER
1 SOFTWARE DRIVERS
1 D630 VISTA RESOURCE DVD
1 OPERATING SYSTEM : GERMAN WINDOWS VISTA
1 WINDOWS VISTA BUSINESS SP1 BETRIEBSSYSTE
1 VIRENSCHUTZ: NICHT IM LIEFERUMFANG ENTHA
U mnie bez zmian - jak klękał, tak klęka. WinXP EN + SP3 (w odróżnieniu od kolegi tiroya u mnie nigdy nie było Visty - od początku WinXP EN + kolejne service packi)...
Najnowszej nie sprawdzałem jeszcze, ale sprawa z nieuruchamianiem była też właśnie na XPsp3EN czyli coś jest na rzeczy
Drobny błąd - Zamknięcie programu tuż po jego otwarciu pozostawia uruchomiony splash screen przez jakiś czas :)
Może u kolegów brakuje jakiejś biblioteki, za dużo usług wyłączonych, albo coś w tym rodzaju?...
U mnie na Win XP pl SP3, płyta Asus P5N-D (z chipsetem nVidii nForce 750i), procesor Intel Core 2 Duo E4600 działa bez problemu. Na drugim kompie: Win XP pl SP3, płyta Asus A7N8X-E (nForce2), procesor AMD Athlon XP 3200+ powoli :-( ale działa bez problemu!
Marek - moje słowa uznania !!! Super pomysł, świetny program i niesamowite efekty. Trzymam kciuki za wersję finalną i... jestem Twoim klientem !