-
Ja też chciałbym dodać kilka słów odnośnie 85LII, którego posiadam od 2 dni (wcześniej 85 1.8). Tym wszystkim, którzy się wahają czy wymieniać 1.8 na 1.2 mówię: zdecydowanie TAK! :) ostrość od 1.2 to jest coś pięknego. Bokeh, kolory, cienie, kontrast... Super! I te bajki odnośnie wolnego autofocusa można sobie włożyć na półkę między książki Andersena. Osobiście uważam, że AF w 85LII nie jest wolny, ale czytając niektóre posty nt. pracy AF naprawdę myślałem, że będzie nieciekawie...
Na dodatek jest wybitnie celny (przynajmniej na moich 5dii), czego nie mogę niestety powiedzieć o 85 1.8.
...i ta przednia soczewka... mmm miód dla oka;)
Podsumowując, nie żałuję decyzji wymiany 1.8 na 1.2 II.
85LII to jest po prostu arcydzieło.
-
może jakieś fotki pokazujące jakie piękno wychodzi z 1.2 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Duda
może jakieś fotki pokazujące jakie piękno wychodzi z 1.2 ?
google padło? ;)
http://www.flickriver.com/lenses/can...85mmf12lusmii/
-
-
heh. akurat w tym przypadku to bardzo zdrowy i orzeźwiający onanizm - tak myślę :)
-
Panowie, to nie jest HydePark ..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrev17
I te bajki odnośnie wolnego autofocusa można sobie włożyć na półkę między książki Andersena. Osobiście uważam, że AF w 85LII nie jest wolny, ale czytając niektóre posty nt. pracy AF naprawdę myślałem, że będzie nieciekawie...
Jestes poprostu podniecony(tez bym byl). Te szklo jest 2 razy wolniejsze niz np 135L. Problem wynika z definicji slowa "wolny".
Prawda jest taka, czy jest wolne czy jest szybkie nie zmienia faktu ze jest prawie 2 razy wolniejsze od 1.8
Ja wlasnie dlatego ze mam super sztuke 1.8 nie zmienie jej puki padnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Jestes poprostu podniecony(tez bym byl). Te szklo jest 2 razy wolniejsze niz np 135L. Problem wynika z definicji slowa "wolny".
Prawda jest taka, czy jest wolne czy jest szybkie nie zmienia faktu ze jest prawie 2 razy wolniejsze od 1.8
W pełni zgadzam się Twoją argumentacją i uzupełnię ... prawie 2x wolniejsze ale również jest precyzyjne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
W pełni zgadzam się Twoją argumentacją i uzupełnię ... prawie 2x wolniejsze ale również jest precyzyjne.
W to nie watpie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Ja wlasnie dlatego ze mam super sztuke 1.8 nie zmienie jej puki padnie.
Rzeczywiście, zaraz po zakupie byłem mocno podniecony:) Ale już mi ciśnienie opadło i rzeczywiście to szkło jest dużo wolniejsze od 85 1.8. :???:
Tylko nie wiem jakim cudem mam więcej trafionych i ostrych sztuk, może lepiej w reku leży:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrev17
Rzeczywiście, zaraz po zakupie byłem mocno podniecony:) Ale już mi ciśnienie opadło i rzeczywiście to szkło jest dużo wolniejsze od 85 1.8. :???:
Tylko nie wiem jakim cudem mam więcej trafionych i ostrych sztuk, może lepiej w reku leży:)
Ostrzy wolno ale celnie. To jedna z jego wielu zalet.
-
majac 85 1.8 kupilem 1.2 i bylem bardzo zniesmaczony tym ze nowy nabytek jest tak piekielnie wolny ze pewnie sie bedzie tylko do pozowanych portretow nadawal. W praniu okazalo sie jednak ze jest duzo lepiej niz by sie moglo wydawac i 1.8 poszlo w ludzi :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maggot
majac 85 1.8 kupilem 1.2 i bylem bardzo zniesmaczony tym ze nowy nabytek jest tak piekielnie wolny ze pewnie sie bedzie tylko do pozowanych portretow nadawal. W praniu okazalo sie jednak ze jest duzo lepiej niz by sie moglo wydawac i 1.8 poszlo w ludzi :)
Nie jest tragicznie ale już nie raz gdy akcja jest szybka przez "szybkość" 85 1.2 straciłem ujęcia :/ Powoli skłaniam się do powrotu do 85 1.8 nawet kosztem lekkiego spadku ostrości i światła.
-
Przy cenie 85/1.8 chyba nie warto sprzedawac 85L, a raczej po prostu dokupic tansza 85tke a L zostawic na statyczne sceny... w koncu kosztuje nieco ponad tysiaka ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Przy cenie 85/1.8 chyba nie warto sprzedawac 85L, a raczej po prostu dokupic tansza 85tke a L zostawic na statyczne sceny... w koncu kosztuje nieco ponad tysiaka ;)
Gdyby nie kwestia finansowa to pewnie bym tak zrobił ;)
-
Na odpsrzedazy 85L stracisz wiecej niz kosztuje 85/1.8 ;)
-
Panowie a jak to jest z polowaniem na sztuki w 85 1.8? Trzeba szukać i wyciągać ostry model czy spokojnie mogę zamawiać na internecie?
-
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że rozwiązaniem problemu wolnego (i często pudłującego) AF'a 85L okazała się wymiana body.
Na 5D m2 wielokrotnie chciałem walnąć szkłem o beton, na 5D m3 szkiełko w końcu rozwinęło skrzydła, a ja mogę skupić się na kadrze a nie na łapaniu ostrości.
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Majkes
Panowie a jak to jest z polowaniem na sztuki w 85 1.8? Trzeba szukać i wyciągać ostry model czy spokojnie mogę zamawiać na internecie?
Zanim odkupiłem od kolegi 85-tkę strzelałem innego znajomego szkłem i nie zauważyłem różnicy.
Myślę, że spokojnie możesz brać w sieci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
woyd
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że rozwiązaniem problemu wolnego (i często pudłującego) AF'a 85L okazała się wymiana body.
Na 5D m2 wielokrotnie chciałem walnąć szkłem o beton, na 5D m3 szkiełko w końcu rozwinęło skrzydła, a ja mogę skupić się na kadrze a nie na łapaniu ostrości.
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
Nie mam tego szkła ani 5Dmk2 oraz mk3 ale jestem ciekaw jak to jest z tą szybkością ostrzenia, jak jest możliwe aby 5dmk3 ostrzył szybciej od 5dmk2 jak napięcie baterii jest takie samo? chyba już w serii 1 może szybciej ostrzyć bo napięcie jest większe więc większa moc idzie na silnik w obiektywie. Zapewne celniej ostrzy mk3 od mk2 i nie błądzi szukając ostrości - pewnie o taką szybkość ostrzenia chodziło?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
Zapewne celniej ostrzy mk3 od mk2 i nie błądzi szukając ostrości - pewnie o taką szybkość ostrzenia chodziło?
Jednym słowem, szybciej dociera do celu.
-
Po przesiadce z MKII zauwazylem ze AF MKIII poprostu dziala jak powinien,nie szuka, nie bladzi. AF jest tam gdzie powinien bardzo szybko i bez zadnych zbednych ingerencji operatora zmieniajac kadr etc.
-
Odp: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM
AI SERVO z 85 L II, Mistrzostwa Polski 2012 w Four Crossie. Seria 5 zdjęć. Szybka zmiana obiektu. Wysokie wyskoki i spora prędkość :-)
-
Wow. Przekonuje sie... do MKIII :)
-
MKII dawno by się pogubił....
-
Masakra, ładnie AF pracuję, w końcu reporterskie FF :)
-
-
W sumie ktoś mi powiedział na tym evencie, że af w 5D III jest za wolny do takiej roboty... :roll:
Ale rezultaty z takim "wolnym" szkłem jak 85L II sami widzicie - jak już złapie to nie puszcza. Dodam tylko, że mam jeszcze kilka takich serii po 3,4,5 zdjęć gdzie wszystkie są trafione w punkt :-) Jak coś mi czasem nie wyszło to wiem, że było to z mojej winy.
Jakbym podpiął 70-200L to podejrzewam, że by była jeszcze większa skuteczność, ale nie posiadam póki co tego zoom'a xxxxxxxxxxxxx. W sierpniu będą Mistrzostwa Europy i chcę się trochę pobawić z panningiem, bo af już sprawdzony i wiem, że w AI Servo będzie poprawnie śledził.
-
no no - taka współpraca korpusu z 85L to jak dla mnie pierwszy argument do wymiany 5d3 na 5d3.
-
5D II na 5D III? :-) Powiem Ci, że sporo zależy od umiejętności i każdy chwali tylko sprzęt itd., ale naprawdę trzeba się w tym połapać jaki tryb AF wybrać do danych warunków, jaki przypadek AI Servo, potem go skonfigurować do swoich potrzeb etc., nie mówiąc już o innych aspektach. Ja nadal się tego uczę i testuję w praktyce, bo przeczytanie tutoriali na temat af ma malutkie znaczenie.
W każdym razie polecam Ci to body, bo jak lubisz ergonomię swojego 7D to poczujesz się jak w domu a z gripem BG-E11 nie sądzę, że będzie Ci dużo gorzej niż z jedynką :) Możesz jedynie tęsknić za cropem biorąc pod uwagę ptaki i przyrodę.
Z kolei ja bym chciał wypróbować 5D II z 85L II; chociażby na centralnym tylko, bo nawet nie mam porównania. Z chęcią pofociłbym z kimś np. na ślubie w okolicach Wrocławia i wymienił się na body na kilka godzin :)
Wracając do tematu wątku, 85L II jest moim zdaniem dużo bardziej niezawodnym szkłem niż niektórzy o nim mówią/piszą. Jedynie zdarzyło mi się 2 razy, że dłużej szukał ostrości w złych warunkach oświetleniowych na nie krzyżowym punkcie, a tak to zero problemów. Jeszcze raz podkreślam, że sporo zależy od umiejętności; zwłaszcza jak ma się do czynienia z papierową głębią ostrości.
-
lazy13bones Fajny ten kameloen. Rowery tez, dobra seria. Jezeli chodzi o szybkosc ostrzenia na 5d2 to czasem sie waha, a czasem idzie jak burza zdjecie za zdjeciem jezeli przez pare chwil dystans niewiele sie zmienia. Robilem rowery wyscigi uliczne, box, maraton i obiektyw daje rade. Pomaga tez wysokie ISO, a twarze niestety czasem trzeba zrobic w PP bo nie uzywam fash, zeby nie przeszkadzac zawodnikom. Jakakolwiek impreza - jestem jedyny ze stalkami. Duzo tez daje aby sie odpowiednio sie ustawic, wtedy latwiej robic zdjecia.
Andrzej Fonfara z Grantem, f4.0
-
Na thedigitalpicture.com w recenji 85L gosc pisze, ze jak najbardziej mozna uzywac tego szkla do sportu, ale trzeba sie liczyc z wiekszym odsetkiem nietrafionych ujec za to te, ktore beda trafione dadza lepszy obrazek niz zoom :) Recenzja pisana dlugo przed wyjsciem marka III. Z tanszych dobrych stalek do sportu to 135L jest bardzo polecany.
Ja z kolei odkrywam potencjal 85L jezeli chodzi o portrety - ujecia glowy na f/1.2. Nie da sie tego opisac, ale sa surrealistyczne! Zaden zoom nie da takiego obrazka w portrecie.
-
No bo przecież ten obiektyw to jest najlepszy obiektyw portretowy na świecie.
-
Uzywam 85L od kilku dni. To co rzuca się w oczy (oprócz wielgachnej soczewki która zakrzywia i zasysa światło i sprawia że wokol aparatu panuje mrok) to AF o ktorym wszyscy wspominaja. Powooooolny AF. Nawet Tamron 28-75/2.8 jest kilka razy szybszy (no ale on nie musi krecic szklem tej wielkosci). Do tego dochodzi tez waga i gabaryty - kurcze ciezkie to bydle i nieprzyzwoicie szerokie... trzymanie aparatu z podpeitą 85-ką 1.2 to tak jak by lapac byka za .... wcale nie rogi ;)
Uzywam go na 5D3 - na dzien dzisiejszy przy f1.2 jest celny w 90% kadrow... i jestem przekonany ze da sie robic to jeszcze skuteczniej, musze tylko sie do niego przyzwyczaic... a raczej do tego jak pracuje sie na takiej przyslonie, bo pomimo ze posiadam tez 50L to nim operuje sie zupelnie inaczej.
W 85L ostrosc jest praktycznie zawsze tam gdzie chce i to bez roznicy ktorym punktem ostrze. Lecze sie jednak z przekadrowywania bo przy takiej glebi latwo mozna spartolic fotke. A ze AF jest bardzo pewny i jak trafi to nie ma zmiłuj to jestem optymistycznie nastawiony. Ale .... nie ma tez zmiluj gdy 85L przejedzie punkt ostrosci i zacznie swoj taniec do nieskonczonosci i spowrotem ... albo co gorsza do minimalnej odleglosci ostrzenia ;) Trwa to dluzsza chwile .. chwile w ktorej w nieostrym wizjerze widac jak nam umykaja ciekawe rzeczy do zlapania. Pol biedy jesli da sie powtorzyc ujecie ... a nie zawsze sie da. Da sie nim robić reporterke, ale to zdecydowanie nie jest obiektyw do tego typu zdjec - tutaj 85/1.8 zjada go swoja szybkoscia.
Niektorzy po przesiadce na 85L pozbyli sie 135L. Ja jedna tak nie postapie. To zupelnie inne szkła o innech charakterystyce pracy ktore sie fajnie uzupelniaja, a nie zamieniaja. No i AF .. 135L to demon predkosci.
Jednak zdjecia z 85L rekompensuja wszystko lacznie z ceną, powolnym AF oraz aberracjami w ktorych produkowaniu 85L jest mistrzem :mrgreen: Ostrosc przechodzaca w mleczna nieostrosc jest wrecz genialna i nie do osiagniecia na innym szkle .. :)
f1.2
f1.6
f1.2
f1.2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Uzywam 85L od kilku dni. To co rzuca się w oczy (oprócz wielgachnej soczewki która zakrzywia i zasysa światło i sprawia że wokol aparatu panuje mrok) to AF o ktorym wszyscy wspominaja. Powooooolny AF. Nawet Tamron 28-75/2.8 jest kilka razy szybszy (no ale on nie musi krecic szklem tej wielkosci). Do tego dochodzi tez waga i gabaryty - kurcze ciezkie to bydle i nieprzyzwoicie szerokie... trzymanie aparatu z podpeitą 85-ką 1.2 to tak jak by lapac byka za .... wcale nie rogi ;)
Uzywam go na 5D3 - na dzien dzisiejszy przy f1.2 jest celny w 90% kadrow... i jestem przekonany ze da sie robic to jeszcze skuteczniej, musze tylko sie do niego przyzwyczaic... a raczej do tego jak pracuje sie na takiej przyslonie, bo pomimo ze posiadam tez 50L to nim operuje sie zupelnie inaczej.
W 85L ostrosc jest praktycznie zawsze tam gdzie chce i to bez roznicy ktorym punktem ostrze. Lecze sie jednak z przekadrowywania bo przy takiej glebi latwo mozna spartolic fotke. A ze AF jest bardzo pewny i jak trafi to nie ma zmiłuj to jestem optymistycznie nastawiony. Ale .... nie ma tez zmiluj gdy 85L przejedzie punkt ostrosci i zacznie swoj taniec do nieskonczonosci i spowrotem ... albo co gorsza do minimalnej odleglosci ostrzenia ;) Trwa to dluzsza chwile .. chwile w ktorej w nieostrym wizjerze widac jak nam umykaja ciekawe rzeczy do zlapania. Pol biedy jesli da sie powtorzyc ujecie ... a nie zawsze sie da. Da sie nim robić reporterke, ale to zdecydowanie nie jest obiektyw do tego typu zdjec - tutaj 85/1.8 zjada go swoja szybkoscia.
Niektorzy po przesiadce na 85L pozbyli sie 135L. Ja jedna tak nie postapie. To zupelnie inne szkła o innech charakterystyce pracy ktore sie fajnie uzupelniaja, a nie zamieniaja. No i AF .. 135L to demon predkosci.
Jednak zdjecia z 85L rekompensuja wszystko lacznie z ceną, powolnym AF oraz aberracjami w ktorych produkowaniu 85L jest mistrzem :mrgreen: Ostrosc przechodzaca w mleczna nieostrosc jest wrecz genialna i nie do osiagniecia na innym szkle .. :)
f1.2
http://imageshack.us/a/img19/4617/kwiatki2kopia.jpg
f1.6
http://imageshack.us/a/img713/7516/5d30259editkopia.jpg
f1.2
http://imageshack.us/a/img33/961/5d30537editkopia.jpg
f1.2
http://imageshack.us/a/img577/3509/toska.jpg
Genialny obrazek generuje ta ela:) Szkoda tylko, że taka droga.. :P
-
Świetne szkło we właściwych rękach. Chyba niedługo muszę sobie takie sprawić bo obrazek daje świetny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
:D Ale robiąc fioletowe kwiatki na zielonym tle to tak nie widać :D
A zupełnie poważnie, to myślę że w dobie fotografii cyfrowej i coraz lepszego softu kwestia aberracji chromatycznej przestaje mieć znaczenie.
-
Mi aberracje nie przeszkadzaja i dosc latwo je wyeleminowac.. czego w sumie nigdy nie robilem. Jednak pierwszy kontakt z tym szklem sprawil ze na nowo odkrylem funkcje niwelowania aberracji w LR4 :mrgreen:
Jakiś tam róg kadru, wiec ostroscia sie nie sugerujcie bo trafiona byla gdzie indziej ;)
-
Wolny przebieg przez cały zakres wynika też z tego, że ten obiektyw ma coś koło 3/4 obrotu pierścienia, przez co jest bardzo precyzyjny w MF.
Na matówce Super precision można sobie przypomnieć stare dobre czasu bez AF :) Ehhh
-
To prawda, zakres obrotu AF jest kolosalny .. zupelnie jak w optyce makro ;) Szkoda troche ze ten pierscien jest serwomechaniczny, a nie manualny tak jak w innych szkłach - zdaje sie ze filmowcy nie lubia tego szkla wlasnie z tych wzgledow i wybieraja Samyanga 85/1.4
-
Ale to co, mikrofon zbiera te dzwięki?
Pytam bo sam nie kręce, również z powodu braku takich możliwości w puszce.
-
Raczej chodzi o bezwładność mechanizmu, bo silnika to raczej nie słychać.
Tapatalk
-
strideer odpowiedzial - ostrzenie reczne nie jest tak dokladne jak w typowych konstrukcjach z mechanicznym ostrzeniem. no i do tego ten zakres... trzeba sie nakrecic ;)
-
czy 6300 zł za używane 85 1.2 II L rocznik 2011 kupione w PL pełen zestaw, pudełko, dokumenty to dobra cena ?
szkło w stanie jak nowe użyte na jednej sesji
pytam bo zastanawiam się nad zakupem ;)
-
Noo, jeśli to wszystko prawda, to tylko ..sprawdzić samemu i brać. Jak na używany, cena niezła. Ja bym wziął, gdybym potrzebował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
czy 6300 zł za używane 85 1.2 II L rocznik 2011 kupione w PL pełen zestaw, pudełko, dokumenty to dobra cena ?
szkło w stanie jak nowe użyte na jednej sesji
pytam bo zastanawiam się nad zakupem ;)
Gdybyś kupował "na firmę" to po odliczeniu VAT od nowej sztuki wyjdzie ok. 6300.
Ale jeśli kupujesz jako osoba fizyczna to cena dobra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Gdybyś kupował "na firmę" to po odliczeniu VAT od nowej sztuki wyjdzie ok. 6300.
I przy okazji brak możliwości zwrotu towaru w przypadku jego wady. Zostaje się tylko z serwisem.
Jak widzę, że w regulaminie jakiegoś sklepu jest napisane "W przypadku zakupów na firmę, brak możliwości zwrotów" to z góry traktuję tego sprzedawcę/sklep za oszusta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
I przy okazji brak możliwości zwrotu towaru w przypadku jego wady. Zostaje się tylko z serwisem.
Jak widzę, że w regulaminie jakiegoś sklepu jest napisane "W przypadku zakupów na firmę, brak możliwości zwrotów" to z góry traktuję tego sprzedawcę/sklep za oszusta.
Tez mam tak w regulaminie.
-
[mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM
Bo ma firme obowiazuja inne przepisy i przyjecie zwrotu to tylko dobra wola, a nie obowiazek.
-
Dlatego ludzie sie schytrzyli - kupuja na paragon, a o fakture prosza po kilku dniach gdy stwierdza ze nie chca oddac. Do tego kseruja paragony przed odeslaniem oryginalu, aby miec 2 lata niezgodnosci towaru z umowa - malo ktory sklep sprawdza czy dany egzemplarz byl kupiony na fakture gdy dostaja zlecenie reklamacyjne z kopia paragonu ;)