Luzik, kupisz adapter 46 na 52mm :-)
Tak na serio - ktos kiedys na DP Review narzekal na kolory, a jak zaczal ustawiac balans wg wzorca - byl bardziej zadowolony. Nic nie kosztuje sprobowac :-)
Wersja do druku
Luzik, kupisz adapter 46 na 52mm :-)
Tak na serio - ktos kiedys na DP Review narzekal na kolory, a jak zaczal ustawiac balans wg wzorca - byl bardziej zadowolony. Nic nie kosztuje sprobowac :-)
Ja na kolorki narzekam tylko prosto z puszki. Po fujicoly w ACR jest miodnie, co dziwne jak na fotce nie ma za dużo żółtego bardziej mi podchodzi profil Beta1 niż V1.
Poza tym mam też kilka tablic tylko w 2010 mógłby wreszcie jakiś sprzęt oferować poprawny AWB.
BTW. porównanie ostrości w centrum E16/2.8 (Nex-5) i P20/1.7 (GF1)
http://thephoblographer.com/2010/09/...nic-20mm-f1-7/
Wszystko fajnie. Można porównywać. Jednak oba obiektywy to zupełnie inna ogniskowa. Ciężko to porównywać. Ale oczywiście można jak pokazuje powyższy link.
Tylko pamiętajmy, że naleśnika sony dodaje do zestawu praktycznie za 300-350 zł, a sam obiektyw panasa kosztuje 1700 zł (bo taniej nie znalazłem, może jest) - praktycznie tyle/więcej niż komplet nex-3 plus 16mm i o tylko jakieś 350-400 zł mniej niz nex-3 plus 16mm i 18-55mm.
Także spokojnie. Porównamy na serio jak sony/zeiss wypuści coś w podobnej cenie i o podobnej klasie.
Idę o zakład, że przeciętny nabywca tego sprzętu za Chiny nie zobaczy różnicy jeżeli nie robi cropów 100% i więcej. I soniak to wykorzystuje. A główna różnica na dziś w tej klasie odbiorców/nabywców to mieć 16mm/2.8 (sony) lub nie mieć 20mm/1.7 (od panasa) wcale ze względu na jego cenę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym w tym teście coś pokirane jest z ekspozycją (lub były różne warunki robienia zdjęć) bo fotki są różnie naświetlone z 16 i 20, a exifów nie widzę (ktoś może je otworzył?). Taki test bez exifów to ja mogę zrobić i napisać, że testuje 50/1.2L i kompakta casio i wychodzi mi, że casio miażdży canona.
Ale nie oczekujesz chyba takiej samej ekspozycji z roznych aparatow?
Przeciez producenci nie daja wzorcowego ISO. Wazne, zeby naswietlenie, histogram byly zblizone. Minus ewentualne winietowanie.
Innymi slowy, Panas na ogol da krotszy czas na tym samym ISO i przy tej samej przyslonie.
No ale nie wiemy nic o tym jakie były ustawienia. Dziwne, że autor nie dał do tego dostępu. A przynajmniej podejrzane.
Bylo i bedzie, podobnie duzo mozna znalezc opinii o lx3, ex1 itd
Tylko wygląda na to, że ten target nie jest za wielki. Już bardziej sensownie i przyszłościowo wg mnie tak jak sony i pewnie samsung. Targetu szukać u masowego odbiorcy. Inaczej pozostaje marginesik i przez to wysokie ceny.
Umówmy się, że rozmiarami już aparaty z matrycą APSC spokojnie są porównywalne, a nawet mniejsze. Więc czym tu teraz się odróżnić? Ceną raczej nie, no bo jak tu dać niższe ceny niż sony ;-). Jakością? Może, ale wtedy właśnie zostaje marginalizacja i niszowy odbiorca.
A wystarczyło już rok temu sprzedawać kity m4/3 za 1500 zł i dziś siedzieli by mocno na rynku i wcinali spory kawałek tortu.
Poza tym taki odbiorca profi kupi sobie mały aparacik w systemie w którym siedzi, bo jak mu przyjdzie ochota podpiąć coś profi to nie będzie problemu z kompatybilnością. Także poczekajmy, aż podobne mini pokażą canon i nikon i będzie po targecie.
Póki co Nikon pokazał... P7000 i nie jestem pewny, czy to na razie nie wszystko. Canon też nie pokazał swojego EVIL-a i póki co nic o nim sensownego nie słychać, więc na razie target jest, a co będzie później, to się okaże, ale to ani moje, ani Twoje zmartwienie tylko Olka/Panasa.
To nie takie proste. Sa rozna strategie marketingowe. Inna ma Panas, inna Olek.
Wiadomo wszem i wobec, ze Panas nie mogl dawac cen niskich, bo i tak nie wyrabial sie z produkcja, tak duze bylo zapotrzebowanie. Zainteresowanie u43 przeroslo producentow. Glownie P.
Coz:
- po pierwsze rozmiar tych szkiel bedzie niepotrzebnie za duzy
- niedostosowany (wolny, glosny) AF (widzimy jak to dziala dzis w LV)
- niedostosowana (stopniowa, glosna) przyslona (choc to najmniejszy problem)
Pisze w kontekscie foto i wideo, bo w zasadzie juz tylko o takim mozna rozmawiac, jesli poruszamy temat masowego nabywcy.
IMO nic to nie zmienia. Rynek na te aparaty wciąż jest bardzo ciasny. Wielu ludzi patrzy na to tak. Mają kupić aparat = kupują kompakt. Mają kupić aparat profesjonalny/dobry/porządny (do wyboru) = kupują dslr. Dla wielu osób idea bezlusterkowców jest zwyczajnie niezrozumiała. Stąd pewnie jest tak, że ten sprzęt kupują jednak osoby obznajomione z rzeczą i niełatwo się przebić na tzw. masowy rynek.
Być może to się zmieni ale na to zwyczajnie potrzeba czasu i jakieś nagłe ruchy niczego tu nie zmienią. I mam wrażenie że zarówno Canon jak i Nikon doskonale to rozumieją dlatego nie śpieszą się z wypuszczaniem czegokolwiek.
Trudno sie nie zgodzic, szczegolnie w Polsce. Ale zmienia sie to z czasem. Na pewno Sony wydaje duuuzzoooo wiecej kasy na reklame i marketing niz Oly i Panas razem wzieci.
Caly czas mam przed oczyma obrazek, ktory linkowalem iles postow temu - rynek kompaktow podjedza aparaty w telefonach, runek luster podjedza bezlusterkowce.
Pozyjemy, zobaczymy.
Przez wiele miesiecy ludzie dzielili sie linkami na DP Review oraz 43rumors, jak tylko jakas pucha albo szklo typu 7-14mm albo 20mm, czy 45mm pojawilo sie tylko w sklepie. Powoli jest coraz lepiej.
To jaki maja dzial - nie ma akurat zadnego znaczenia. Jakis czas temu zdecydowali na linie G, mieli jakis plan produkcji i sprzedazy. Plan byl niedoszacowany. Nikt nie spodziewal sie tak duzego zainteresowania w Japonii, potem na zachodzie.
I tu pojawia się Sony z jego malutkim (w wymiarze kompakta) Nexem.
Sony zmienia wszystko i dobrze. Zmusiło Panasa do zmiany koncepcji odnośnie GF2 (thinnest m/43 camera ever made). Takie a nie inne GF2 będzie dzięki Sony. Takie a nie droższe G10 jest dzięki Sony.
Imho dzięki Sony zmieni się również podejście mas do jakości obrazka. Ludzie sami to wypromują wśród znajomych i nie tylko (ja mimo, że nie chciałem wysłuchać musiałem wykład o Nex koleżanki do koleżanki podczas reklam, przed seansem w Kinoplexie).
Dalej to już prawa fizyki. Jedna zrobi zdjęcie na grillu swoim Nexem, druga zwykłym kompaktem, trzecia Nokią. Na kompie w poczcie sobie porównają i... leci kupić Nexa. bo nie będzie wypadać nie mieć, bo zobaczy, że jest lepiej, itp
Tak samo jak dzieci w szkole z tymi konsolami...
Fajnie Oly kombinuje z tymi zumami, tylko imho praktycznie wszystkie takie stwory tracą sens po rewelacyjnych 14-140 i 14-150.
Tak naprawdę jakby reklamy TV w deseń TZ7 pokazywały moc takiego zooma "w Egipcie" nic więcej nie musieliby robić (z zumów).
szkoda, że Oly nie reklamuje swoich zalet tj. rewelacyjnego AWB, bo tak naprawdę to się liczy w realu i IBIS.
To pisałam ja desperate housewife - japoński target aparatu GF1 ;)
Ostatnia plotka mówi o pokazie nowej technologii przez Panasa na Photokinie, spekulacje (plus oficjalny wywiad gościa z Panas) kierują w stronę global shutter
Jeśli rzeczywiście to będzie elektroniczna migawka to być może na to czeka Canon i/lub Nikon.Cytat:
Zamieszczone przez Bod1er na 43R
Już dwa razy tak zrobili: anons 200/800 i 500/600 "odłożony w czasie".
Duże brawa dla tego, kto pierwszy wyskoczy z elektroniczną migawką. Spodziewam się, że będzie to Sony lub Panasonic. Choć z drugiej strony zalety takiego rozwiązania niekoniecznie najlepiej ujawnią się w entry level...
Wiesz tylko ciągle zakładasz, że to kupuje na tyle liczne grono osób, że takie coś się zdarza. Problem właśnie w tym że na razie jest zupełnie odwrotnie.
Ja mam na prawdę spore grono znajomych i profi i amatorów i nikt literalnie nikt jeszcze tego nie ma. Nawet nikt o tym nie wspominał. Póki to się nie zmieni Panas nie wybuduje za grube miliony specjalnego fabu żeby zarzucić rynek niszowym produktem. Dlatego nie dziwię się, że się nie wyrabiają - po co - żeby ceny spadły :shock:?
Ja natomiast nie znam nikogo kto ma jakiegokolwiek nikona. Autentycznie. Poczynając od lustrzanek a kończąc na najpodlejszych kompaktach. Natomiast królują niepodzielnie Lumixy.
1. Nie róbmy jakiejkolwiek analizy ;) na podstawie Polszy, proszę.
2. Do ostatniego zdania jeszcze bym ci uwierzył, ale nikt o tym nie wspominał? Przegiąłeś. Ja jak otwieram lodówkę bo serek czy mleko, wyskakuje mi łaciaty Nex ;)
3. Tak, generalnie dużo osób się czaiło, tak jak tu na tym forum, czekając na aps-c w małym środku. Powoli ta lawina rusza.
Wie może ktoś czy PEN'em e-pl1 ze szkłem m42 można pracować w trybie A? To znaczy czy zmieniając sobie przysłone na obiektywie aparat sam wylicza czas migawki i iso na bierząco?
bieżąco ;-)
Ile moze wplynac na rozmiar obecnosc lustra i AF:
http://theonlinephotographer.typepad...6356970c-800wi
A tutaj porownanie z u43 (tym razem tylko brak lustra):
http://theonlinephotographer.typepad...6271970c-800wi
(oczywiscie DOF w porownaniu do FF bedzie jak f/3.4)
(zrodlo: http://theonlinephotographer.typepad...mparisons.html)
OK, ciekawsze bylo dla mnie porownanie z Summiluxem:
http://theonlinephotographer.typepad...6356970c-800wi
Coś jeszcze dla miłosników porównań.
http://a.img-dpreview.com/previews/P...omparedto1.jpg
A pokazany na zdjęciu obiektyw Canona kryje pełną klatkę...
Porownujesz obiektyw 200-600mm @35mm z obiektywem 70-300mm @35mm..?
Poza tym - ten drugi jest zoptymalizowany pod wideo i szybki AF kontrastowy?
Lepiej by bylo zobaczyc zdjecie z gory.
Przedszkolak jak nie ma nic do powiedzenia - obraza innych.
Ponawiam pytanie - rozwazanie. Z tego co wiem - to szkla Canona nie ma AF w wideo, nie jest zrobione do AF kontrastowego. Ma rowniez krotszy zasieg.
Ja - porownuje u43 jedynie do FF z ktorego odszedlem (5D II). Porownywanie do APS-C dla mnie nie ma sensu, gdyz to na kazdym kroku przegrywa funkcjonalnoscia, porecznoscia, rozmiarem i waga. Nie znam dSLR APS-C wielkosci GF1. Nie znam dSLR w ktory ma video na poziomie GH1 (juz GH2). Nie znam dSLR z szybkim AF umozliwiajacym ostrzenie na dowolnym punkcie kadru. Dopiero co zaczeto dodawac do 60d odchylane LCD.
Nie potrzebuje papierowej glebii FF, wrecz mi ona przeszkadza. Nie potrzebuje rowniez uzywalnego ISO 3200.
Itd., itd. Co nie znaczy, ze nie ma ludzi, dla ktorych lepszym rozwiazaniem bedzie dSLR. Ale nie uwazam ich za przedszkolakow.
Innymi slowy - dzik - poziom Twojego postu odpowiada dzieciom w piaskownicy.
Pozdrawiam!
Nie. Porównuję dwa obiektywy, jeden 100-300mm (P), drugi 70-300mm (C).
Osobną kwestią jest kąt widzenia, który uzyskamy na różnych matrycach.
Jeśli weźmiesz np. matrycę 550d i GH1, to otrzymasz w przybliżeniu ten sam obraz na długim końcu obu obiektywów. Więc o żadnym 600mm nie ma tutaj mowy.
:lol::lol::lol:
Na zdjeciu masz puszke cropowa a nie ff, ktora rozmiarami w tych zestawach rozni sie kosmetycznie. Oczywiscie mozesz dobierac atrybuty tak by wychwalac gh2, ale przemilcze takie *******y jak cena tego zestawu, ile bedzie, zmiesci sie w 2000$?
APS-C przegrywa wszystkim bo nie jest m4/3, tak jak przegrywalo z 4/3 a to drugie zdechlo oficjalnie. W m4/3 maja sens tylko puszki pokroju gf-x i stalki, reszta to nic nie wnoszaca imitacja dslra.
Znowu beda bzdury ze 50g roznicy w zestawie spowoduje ze aparat nie zostaje w domu.
Takie zestawy to jest piekny przyklad jak zamiast 550d kupic m4/3 i wtopic wiecej $$ majac mniej.
Faktycznie ten panas to mały nie jest ;-). Zgadzam się, że gf1 czy PEN albo NEX mają większy sens jeżeli kryterium jest niewielki rozmiar.
czy można podłaczyc N 50/1.4 G do olka e-p1 ? czym? za ile? jak to bedzie działac?
Oj mieszacie, siejecie...
Puszka u43 - jest mniejsza ZDECYDOWANIE od APS-C, czy FF - w polaczeniu ze szklami. Biorac pod uwage jedynie rozmiar korpusu, porownanie moze wygladac np. tak:
Jeszcze raz powtorze - WYRAZNA roznice odczuje sie biorac pod uwage korpus ze szklem.
Porownajcie sobie chociazby odpowiedniki 7-14mm, 14mm, 20mm.
Jak ktos nie widzi pozytywnych stron pracy z EVF vs lustro i wizjer optyczny - nie bede sie rozpisywal kolejny raz. Najczesciej te samer osoby pisza glupoty o predkosci AF po kontrascie, ktory znaja jedynie z... kompaktow...
A propo wskazanego porownania 550D z 70-300mm - to jak juz - nalezaloby porownac szklo u43 45-20mm, ktore ma sie tak rozmiarem do 100-300mm:
AF po kontrascie, GH2: http://www.youtube.com/watch?v=k2eBL4LXsxU
Chyba chodzi o to, że w tym GH2 masz już ekran dotykowy i po prostu klikasz w miejsce gdzie chcesz, aby ustawił się kursor AF - nie trzeba nic przesuwać.
W R1 jeż mam duży i mały, dlatego ciekawy jestem jak jest tutaj. Ten zaprezentowany jest chyba większy niż duży w R1, co dyskwalifikuje to rozwiązanie/ustawienie.
Jest do wyboru kilka rozmiarow punktu AF, w tym oczywiscie mniejsze. Oczywiscie zadnej kalibracji nie potrzeba, dokladnosc wieksza, niz detekcji fazy, choc nie oszukujmy sie, tu nie ma glebi jak na FF. Nie dla potrzebujacych takowej nie jest u43.
Ponadto punkt AF mozna umiescic w dowolnym miejscu w kadrze, w tym w mocnych punktach.
Punkt przesuwa sie albo strzalkami, albo jednym dotknieciem ekranu (G2, GH2) - nic bardziej intuicyjnego i szybkiego, no moze teczowka oka.
Oczywiscie nie oznacza to koniecznosci uzywania tylko LCD.
A mozna definiowac wlasne punkty i szybko je wybierac?
Ergonomicznie wybor pol AF'a joyem w canonie to mistrzostwo jak dla mnie.